Utvecklingen när det gäller genteknik går rasande fort. Det som var fantasier för några år sedan är verklighet idag.
I början av 60-talet lyckades man dechiffrera den genetiska koden -- allt liv från bakterie till människa kodas i princip av fyra bokstäver i form av nukleotider, länkade efter varandra i långa kedjor. I slutet av 60-talet lyckades forskarna framställa den första konstgjorda genen. Under 70-talet utvecklades hybrid-DNA-tekniken. Under 80-talet gav man klartecken för användning av genmanipulerade bakterier i syfte att höja frosthärdigheten hos jordgubbar och potatisplantor. I april 1987 beslöts att patent på genmanipulerade djur kan sökas. Om några år har kartläggningen av människans arvsmasssa genomförts i det multinationella projektet HUGO (Human Genomic Project). Syftet är att skriva Livets Bok -- arkiverad i jättelika databanker.
För att förstå betydelsen och omfånget av de sociala frågeställningar, problem och hot som uppstår som en följd av den allt snabbare utvecklingen på genteknikens område finns skäl att utgå från tidigare historiska skeenden. Den mest relevanta -- men också mest skrämmande -- utgångspunkten är tidigare rashygieniska resonemang.
Begreppet rashygien förknippas vanligen med Nazitysklands drömmar om den ''rena ariska rasen'', men redan 1925 bildades i Tyskland Gesellschaft für Rasenhygiene. Universitetsinstitutioner inrättades och de flesta medicinska fakulteter undervisade i rashygien redan före det att nazisterna tog makten 1933. Förebild var de amerikanska lagar som antagits redan på 20-talet. Målet var att sortera ut vad man uppfattade som dåliga egenskaper genom sterilisering. Även i Sverige förordade många rashygien.
Och nu då? Fältet ligger öppet för rashygien på ett sätt som man tidigare bara kunnat drömma om för att få fram den förment rena och effektiva människan. Redan har landsting beställt beräkningar på hur mycket pengar som finns att tjäna om man med genteknikens hjälp kan sortera bort foster med gener som kan medföra att sjukdomar bryter ut som kan kosta sjukvård. Den ofta förekommande invändningen om att de som fört världen framåt -- inte minst då det gäller kultur -- aldrig skulle ha fötts om rashygien och ekonomisk effektivitet fått råda är värd att begrunda. Eller är det så att någon sorts högre och mer objektiv vetenskap sitter inne med sanningen och att vi därmed inte behöver oroa oss?
Hur fungerar vetenskapen? Thomas S Kuhn har i skriften De vetenskapliga revolutionernas struktur förkastat alla idéer om att det är sanningen som vetenskapen söker. Enligt Kuhn förändras inte vetenskapliga idéer därför att nya fakta läggs på bordet. Vetenskapen fungerar genom att acceptera modeller (paradigm) för hur världen fungerar. När ett paradigm satt sig så sitter det där. Finner man motsägelser så avfärdas dessa som dålig vetenskap. Eller också ignoreras de eller påstås ha tillkommit av felaktiga eller ovetenskapliga metoder. När så småningom nya kunskaper börjar bli besvärande ersätter ett nytt paradigm det gamla, en vetenskaplig revolution uppstår. Och så ägnar vetenskapsmännen sig åt att söka detaljer i den nya modellen istället för den gamla -- och är lika motvilliga att acceptera avvikande information som de var tidigare. Men inte bara det: när en ny modell intagit sin plats kan vetenskapen titta på samma saker som man studerat i årtionden och se helt nya ting, som stämmer in i den nya modellen.
Vi vet således inte om vi närmar oss sanningen trots att kunskapen väller över oss. Att utifrån detta hantera en teknik som bygger på nuets kunskap, men inte på sanningen, och som griper in i något så stort och väldigt som evolutionen, arternas framväxt och arvsmassan är naturligtvis lika fantastiskt som vettlöst. Ju större påverkan en teknik har på livsbetingelserna, i tid och rum, ju vådligare blir varje steg som bygger på kunskap som inte utgör sanning.
Vilka visioner finns då för framtidens samhälle? Vilka möjligheter ger gentekniken att ''förbättra och effektivisera'' samhället? Eller handlar det möjligen om hot? Låt oss utifrån ett antal nobelpristagare granska hur framtiden kan te sig:
* Herman Josef Muller fick nobelpriset i medicin 1946 för upptäckten att röntgenstrålar kan orsaka mutationer. Muller var en stor förespråkare för rashygien. Bl a lanserade han idén om att sperma från ''värdefulla män'' borde djupfrysas och bevaras i spermabanker för att befrukta så många kvinnor som möjligt. Muller hävdade: ''The more intelligent you are, the more children you should have.''
* Francis Crick, som fick nobelpris för pionjärinsatser inom DNA- forskning, hävdar att ''inget nyfött barn borde få kallas människa förrän det genomgått vissa tester när det gäller arvsanlag. Om det inte klarar dessa prov har det förverkat sin rätt till liv''.
* James D Watson, som delade nobelpriset med Crick för upptäckten av DNA-molekylens byggnad har hävdat: ''Om ett barn inte levnadsförklaras förrän tre dagar efter förlossningen kunde alla föräldrar beredas tillfälle att ta ställning, medan bara ett fåtal har möjlighet under det nuvarande systemet. Läkarna kunde låta barnet dö om föräldrarna så ville och därmed spara en massa elände och lidande. Jag anser att ett sådant synsätt är det enda förnuftiga och barmhärtiga.'' Det är James D Watson som blev chef för HUGO:s största delprojekt, som drivs av amerikanska National Institute of Health.
* Nobelpristagaren Joshua Lederberg har hävdat: ''Om en överlägsen individ är identifierad, varför inte kopiera den direkt hellre än att riskera störningar genom naturlig hybridisering, inkluderande den sexuella. Lämna sexuell fortplantning till experimentella ändamål... När man försäkrat sig om en lämplig typ se till att behålla den med klonial förökning.''
Idéerna om rashygien är gamla. Tekniken att genomföra den växer nu fram med svindlande hastighet. Idéerna om rashygien finns också idag. Vad kan då en blandning av biologiska fundamentalister -- ett nytt prästerskap i vita rockar -- och olika politiska och ekonomiska system leda till?
Auktoritära politiska system kan naturligtvis utnyttja den nya tekniken i allehanda syften. Men även det vi uppfattar som demokratiska system kan utnyttja tekniken för olika syften -- i en tid när det ekonomiska systemet alltmer reducerar människan till att vara en ekonomisk varelse, vars främsta värde ligger i produktion och konsumtion, kan naturligtvis genetisk utrensning ske i stor skala i ett rent rashygieniskt syfte. Samtidigt måste nya kunskaper omsättas snabbt för att insatt kapital skall förräntas på optimalt eller åtminstone nödvändigt sätt. Mycket tyder på att genteknikens sociala följder kan bli självgående, att politiker och människor inte längre kan vare sig styra eller förhindra en utveckling som riskerar leda till en omänsklig värld där enskilda människor ställs inför valmöjligheter som många kännande människor inte orkar leva med. Att välja vilka som skall födas, vilka arv som skall föras vidare är exempel på situationer som redan nu är tunga. Gensamhället kan innebära att de som klarar det genetiska nålsögat, som riskerar att bli allt smalare, får leva. Det var inte godheten hos människor som satte stopp för rashygienens genomförande -- det var teknikbrist. Tekniken finns idag.
Det handlar naturligtvis inte om teknikfientlighet då man kritiserar den gentekniska utvecklingen. Det handlar snarare om att inse att människan inte är mogen att hantera det redskap som hon skaffat sig. Och att inse att gentekniken som teknik kommer att styra samhället och människan mer än någon politiker eller aktör på marknaden någonsin kunnat göra.
Kunskap är neutral, den är vare sig god eller ond, brukar det hävdas. Denna tes är emellertid tämligen ointressant. De frågor vi måste ställa oss är: Hur kommer kunskapen att styra samhället? Hur kommer kunskapen att användas? Varför skulle kunskapen inte missbrukas? Vad händer om kunskapen missbrukas? Vilken världsbild bygger kunskaperna på? Skall du få rätt att föda kostsamma genetiskt olämpliga barn och skall landstingen betala för ditt eget val? Varför anställa någon med dåliga gener? Varför skulle ett försäkringsbolag försäkra någon med dålig genkarta?
Vad kan vi då konkret göra? För det första måste regering och riksdag initiera och ge förutsättningar för en bred folklig debatt om gentekniken. För det andra måste lagstiftningen anpassas efter den nya tekniken. Debatt och lagstiftning får inte komma igång när det redan är för sent -- politiker är redan på väg att bli överkörda av det som nu sker.
Utifrån detta perspektiv föreslår Miljöpartiet de gröna att regeringen skall avsätta 50 miljoner kr för information och debatt om gentekniken och det nya gensamhälle som växer fram. Det är bara debatt och information som kan ge förutsättningar för att människor skall kunna vara delaktiga i en samhällsutveckling. Organisationer som utifrån olika perspektiv vill informera och debattera gentekniken och gensamhället skall kunna söka medel för att finansiera detta. Även universitet, högskolor och skolor skall kunna söka medel.
Miljöpartiet de gröna anser också att lagstiftningen måste skärpas då det gäller gentekniken och hur dess följder brukas i samhället. Därför kräver vi att regeringen tillsätter en utredning med syfte att djupare granska hur gentekniken riskerar att användas i rashygieniskt syfte.
Miljöpartiet de gröna menar dessutom att en människas arvsanlag, hennes gener, är unika för henne och att grundlagens krav på respekt för den enskilda människans integritet (frihet och värdighet) också måste omfatta hennes genuppsättning. Vi vill därför, så fort det är tekniskt möjligt, i grundlagen föra in ett skydd för människans gener, så att t. ex. ingrepp på könsceller, zygoter och blastem med bl.a. ärftliga effekter blir olagliga.
Information om enskilda människors genuppsättning kan komma att användas på ett sätt som kränker individens integritet. Ekonomiska intressen kan dessutom föranleda företag, försäkringsbolag, banker etc. att söka information om enskilda människors gener. Detta skulle få sociala och mänskliga effekter som vore allt annat än värdiga -- vi skulle riskera genetisk klassning och därmed att ett nytt klassamhälle uppstår där individer med efterfrågad genuppsättning kommer att ha företräde oavsett kompetens, förmåga och verkliga förhållanden. Det finns också skäl att redan nu täppa till alla lagliga möjligheter att lämna ut information om enskilda människors genuppsättning.
Vi kräver således omedelbart lagstiftning som förbjuder att information om människors gener vare sig får sökas, efterfrågas eller användas vid antagnings- eller anställningsförfaranden. Vi kräver dessutom lagstiftning som förbjuder att information om människors gener vare sig får sökas, efterfrågas eller användas i samband med försäkrings- och bankärenden. Förbud bör också, för att skydda människors integritet, införas mot att lämna ut information om enskilda människors genuppsättning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen anslår 50 miljoner kronor för att ge organisationer och andra möjlighet att söka medel för att informera om genteknikens följder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredning av hur gentekniken riskerar att komma till användning i rashygieniskt syfte,
3. att riksdagen hos regeringen begär grundlagsförslag inom mandatperioden som innefattar skydd för människans gener enligt i motionen framförda riktlinjer,1
4. att riksdagen hos regeringen i begär lagförslag som omfattar förbud att söka, efterfråga och använda information om människors gener vid anställnings- och antagningsförfaranden,
5. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag som omfattar förbud att söka, efterfråga eller använda information om människans gener vid försäkringsförfaranden och bankkontakter,
6. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag som omfattar förbud att utlämna information om enskilda människors genuppsättning.
Stockholm den 19 januari 19951 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Thomas Julin (mp) Kia Andreasson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Eva Goe s (mp)
1 Yrkande 3 hänvisat till KU