1. Inledning
''Varje säsong har sin tjusning'', sade Maria Franzén, en ung kvinna med svår allergi, i en intervju i Dagens Nyheter förra våren. ''Våren är en tung transportsträcka'', konstaterar hon. ''Men sommaren med sin fukt är inte heller så lätt. Eller vintern och kylan.''
Bakom Marias skämtsamma replik finns ett stort allvar. Hennes egen astma har flera gånger varit nära att kosta henne livet.
Många i vårt land är, liksom Maria, drabbade. Tre miljoner svenskar lider av allergier eller annan överkänslighet. Åtta procent av alla vuxna lider av astma.
Allergierna kan med all rätt beskrivas som en folksjukdom som dessutom ökar lavinartat. Mycket pekar på att problemet har fördubblats under de senaste tjugo åren.
Särskilt oroande är att barnen drabbas så hårt. Två barn av fem är utsatta. Ingen annan sjukdom är i dag så vanlig bland barn som just allergier och överkänslighet.
Detta är alarmerande siffror i ett land som annars utmärks av att befolkningen är friskare än i andra länder och att barn generellt sett har bättre uppväxtvillkor än på andra håll. Det är oroande för framtiden. Ju tidigare allergin debuterar, desto större är risken att den blir värre senare i livet. Allergiexplosionen måste tas på djupaste allvar.
Förutom det mänskliga lidandet är allergierna förenade med stora samhällsekonomiska kostnader. En studie som Folkhälsoinstitutet har initierat har kommit fram till att de totala sjukvårdskostnaderna och produktionsbortfallet tillsammans uppgår till mellan 5 och 6 miljarder kronor per år i Sverige.
2. Orsakerna
Effekterna av allergierna är som vi ovan understrukit mycket omfattande. Frågan är då vad allergierna beror på? Det något nedslående svaret på den frågan är att allergiernas gåta ännu inte är löst.
Det mer hoppfulla svaret är att kunskaperna hela tiden ökar. De sammanställningar över vad man faktiskt vet, som Folkhälsoinstitutet har låtit ledande forskare på det här området ta fram, visar att det finns tillräckligt underlag för att redan nu öka insatserna mot allergierna.
Vi vet en hel del om vad vi kan göra för att skydda våra barn från att utveckla allergier och för att ta hänsyn till dem som redan är allergiska.
Forskningen pekar ut två faktorer i vår miljö som har ett uppenbart samband med allergi.
Den första är rökningen. Vi vet i dag att den som röker inte bara riskerar sin egen hälsa, utan att också den passiva rökningen har stora skadeverkningar. Barn till rökare löper avsevärt större risk än andra att få allergier!
Den andra faktorn är inomhusmiljön. Vi vistas inomhus större delen av vår tid. På senare tid har alltmer uppmärksamhet kretsat kring inomhusmiljöns betydelse för att utveckla allergier. I många byggnader -- såväl bostäder som daghem, skolor och kontor -- finns det problem med dålig ventilation, mögelskador och fuktig luft.
Det finns ett belagt samband mellan vistelse i fuktiga inomhusmiljöer och utveckling av allergier. Särskilt allvarligt är att miljöer som barn vistas i är sämre ventilerade än andra. Det kan också noteras att en stor del av våra bostäder inte når upp till gällande krav på luftomsättning. Forskningen har visat att allergi mot husdammskvalster är ett skapat och onödigt problem i Sverige.
Kopplingen mellan inomhusluft och allergier reser naturligtvis frågan om det har hänt något med våra hus under de senaste decennierna som kan förklara ökningen av allergier och överkänslighet. Misstanken ligger nära till hands att nya byggtekniker kan ha något med saken att göra.
När det gäller utomhusmiljön är kunskapsläget inte lika klart. Det har framförts misstankar om att luftföroreningar har bidragit till att allergierna har ökat. Den kunskapssammanställning som givits ut av Folkhälsoinstitutet anger dock att ytterligare studier är nödvändiga. Alldeles klart är att luftföroreningar såsom partiklar, ozon och kvävedioxid orsakar luftvägsbesvär hos personer som redan har känsliga luftrör och astma. Det finns dessutom rapporter som tyder på att reaktioner på allergiframkallande ämnen kan förstärkas av marknära ozon och kvävedioxid. Allt detta talar för att kraftfulla åtgärder mot luftföroreningarna är motiverade också av hänsyn till människor som lider av allergi och astma.
3. Vad kan göras?
Med de erfarenheter och kunskaper vi nu har om sambanden mellan rökning, inomhusmiljö och allergier, bör vi intensifiera kampen för att minska allergiproblemen i vårt land.
En utgångspunkt för det arbetet måste vara barnens uppväxtvillkor. Barn är hänvisade till de daghem, skolor och bostäder som vuxna har byggt. Därför är det ett särskilt ansvar för oss att se till att det överallt där barn vistas, där de leker, sover och lär sig saker, erbjuds en god och hälsosam miljö.
Ett par viktiga beslut som fattades under den förra mandatperioden av regering och riksdag är av betydelse i detta sammanhang.
Det första är den tobakslag som beslutades 1993. En viktig del i den är bestämmelserna om rökfria miljöer, särskilt där barn och ungdomar ofta vistas. Numera är det förbjudet att röka i lokaler som används för barnomsorg, skolverksamhet eller annan barn- och ungdomsverksamhet. Den 1 juli 1994 blev det också rökförbud på skolgårdar och platser utomhus som används för barnomsorg. Genom bestämmelserna i den nya tobakslagen bör riskerna att barn skall utsättas för passiv rökning minska. Men det är naturligtvis nödvändigt att i samma andetag som detta sägs också understryka föräldrarnas ansvar för att skydda barnen mot passiv rökning.
Det andra viktiga beslutet gäller bidrag till allergisanering. Av de medel som 1994 anslogs till reparationer och ombyggnader, de så kallade ROT-pengarna, har 580 miljoner kronor anvisats till bland annat allergisanering och ventilationsförbättringar i daghem och skolor. Kommunerna kunde genom detta stöd få 30 procent av kostnaderna täckta. Den nya regeringen föreslår nu ett nytt stöd av snarlik karaktär.
Till detta kommer de ROT-pengar som den förra regeringen anvisade för allergisanering och ventilationsförbättringar i bostäder. De uppgick till 330 miljoner kronor. I höstas beslöt sedan riksdagen på förslag av den nya regeringen om ett investeringsbidrag för förbättring av inomhusklimatet i bostäder.
Konkret handlar den nödvändiga upprustningen om att byta dåliga ventilationsanläggningar, åtgärda fuktskador och använda material som inte avger kemikalier. Kommunerna vet i stor utsträckning vilka byggnader som är mest utsatta, men ofta brister kunskaperna om vad som kan och bör göras.
På förslag av Bengt Westerberg beslöt den förra regeringen att ge Folkhälsoinstitutet i uppdrag att på lämpligt sätt sprida den kunskap som finns inom bland annat dess allergiprogram.
Så till den mer långsiktiga kampen mot allergierna. Redan i början av 1993 tillsatte Folkhälsoinstitutet en allergiforskningsgrupp. Denna expertgrupp fick i uppgift att ta fram en plan för allergiforskningen i Sverige. Den har också gjort en grundlig inventering av de forskningsprojekt som pågår kring allergifrågor. Gruppens slutsats är att det finns kompetens i Sverige för en nationell satsning på allergiforskning.
Det är folkpartiets uppfattning att en sådan nationell satsning på allergiforskning skall genomföras. Det säger sig självt att denna forskning i högsta grad är tvärvetenskaplig. Den handlar om både människan och miljön, och många olika discipliner, allt från medicin till byggnadsteknik, är berörda.
Allergiforskningsgruppen föreslår att ett svenskt nätverk skapas där några kompetenscentra ges ansvaret för att med en tvärvetenskaplig arbetsmetodik samla och stärka forskningen kring allergifrågor och för att sprida sina resultat. Folkpartiet anser att ett sådant nätverk bör skapas och, när det gäller kunskapsspridningen, samarbeta med Folkhälsoinstitutet.
På Bengt Westerbergs förslag avsattes i propositionen om fördelningen av de så kallade löntagarfondsmedlen 500 miljoner kronor till en stiftelse för forskning kring allergiska sjukdomar och omvårdnad. Stiftelsen skall under en tioårsperiod kunna använda både avkastningen och kapitalet.
Socialdemokraterna har -- både före och efter den nya regeringens tillträde -- gett signaler om att inrättandet av forskningsstiftelserna kan leda till nedskärningar i andra forskningsanslag.
Vi vill inte i detta sammanhang gå in på den större frågan om hur de samlade anslagen till svensk forskning bör utvecklas. Vi vill däremot slå fast att det vore olyckligt om anslagsbeviljande organ nu skulle dra ner sitt stöd till allergiforskningen med hänvisning till den nya stiftelsens tillkomst.
En viktig slutsats av arbetet i allergiutredningen var att forskningen borde intensifieras. Men sedan 1987 har utvecklingen gått i motsatt riktning. Det är angeläget att vända den utvecklingen. Stiftelsen bör ses som ett steg i denna riktning, inte som en förevändning att minska andra insatser.
Vi vill i detta sammanhang lyfta fram två synpunkter på den fortsatta allergiforskningen.
För det första är det angeläget att prioritera den epidemiologiska forskningen på området. Vi vet -- som framgått ovan -- fortfarande alldeles för lite om vad det är som orsakar allergier, vilka som är i riskzonen och kanske framför allt varför de ökar så kraftigt. Riksomfattande epidemiologiska studier bör därför genomföras för att få svar på dessa frågor. Sådana studier behövs också för att studera effekten av olika interventioner med syfte att minska allergiförekomsten. Det är angeläget att åtgärder som vidtas i kampen mot allergierna åtföljs av hälsoekonomiska bedömningar. Sådana data behövs för att man skall veta hur man skall satsa längre fram.
Vi föreslår att regeringen ger ett uppdrag till Socialstyrelsens Centrum för epidemiologi och social analys att ansvara för att sådana epidemiologiska undersökningar kommer till stånd. Eftersom epidemiologiska studier drar höga kostnader bör denna aspekt också beaktas i förberedelserna för nästa forskningspolitiska proposition.
För det andra är det -- mot bakgrund av byggandets och inomhusmiljöns stora betydelse för allergierna -- nödvändigt att Byggforskningsrådet prioriterar allergifrågan högre. BFR har minskat sitt stöd på detta område efter att allergiutredningen slutfördes. Den utvecklingen måste nu vändas.
Men redan innan forskningen ger oss ökade insikter i allergiernas gåta kan alltså mycket göras. Det finns redan kunskaper som -- om de omsattes i handling av alla inblandade aktörer -- både skulle kunna förebygga uppkomsten av allergier hos många människor och höja livskvaliteten för alla dem som redan drabbats. Kunskapsspridningen har alltså en avgörande roll. Det är t.ex. oroande att ombyggnader genomförs som inte leder till att kraven på allergianpassning uppfylls.
Utöver det vi redan nämnt bör primärvårdens och mödra- och barnhälsovårdens viktiga roll när det gäller såväl förebyggande insatser som tidig upptäckt framhållas. För den som är drabbad är det helt avgörande för livskvaliteten att få rätt diagnos och en medicinering som fungerar. Det behövs ytterligare insatser utöver dem Folkhälsoinstitutet initierat för att förbättra kunskaperna hos primärvårdens personal. Folkhälsoinstitutet bör i samarbete med Socialstyrelsen ta initiativ till att sådan undervisning kommer till stånd.
De förebyggande insatserna kan vara avgörande. Genom att under de första fyra månaderna amma barnen och under de två första åren inte utsätta dem för tobaksrök, kontakt med pälsdjur eller fuktig inomhusmiljö kan man undvika hälften av alla allergier under barnens första livstid. Så klara och entydiga är sambanden. Det är en viktig uppgift för mödra- och barnhälsovården att sprida denna kunskap till blivande och nyblivna föräldrar.
Det finns naturligtvis goda exempel på att detta redan sker. Utvecklingsenheten vid Habo vårdcentral i Västergötland har tagit fram ett frågeformulär som används i kontakten med föräldrar på barnavårdscentralen. Frågorna handlar om allergier i familjen, om rökning och om hur bostaden ser ut. Med utgångspunkt från svaren kan föräldrarna se om deras barn ligger i riskzonen för att utveckla allergier. Med denna information, och en faktagrund som visar på sambanden mellan till exempel rökning och allergier, ankommer det sedan på föräldrarna själva att bedöma hur de kan förändra barnets miljö.
Politiska beslut är nödvändiga för att hejda allergiernas utbredning och göra det lättare för allergiker att leva ett normalt liv. Vi återkommer nedan till ytterligare åtgärder av detta slag. Men det skall samtidigt sägas att allt inte kan åstadkommas med politiska beslut. Det krävs också attitydförändringar, att vi tar hänsyn till varandra och vidtar sådana enkla åtgärder i miljön som var och en själv kan göra.
En del råd är enkla. Det handlar till exempel om att vädra i bostäder, på daghem och i skolor och om att lufta sängkläderna.
I andra fall kan det vara svårare. Många familjer vill ha hund eller katt, inte minst för att de tycker att samvaron med djuren ger barnen så mycket positivt. Om någon familjemedlem visar sig vara allergisk uppstår naturligtvis en konflikt. Den är nog ändå i regel lättare att klara än då det är någon utomstående, en överkänslig klasskamrat eller en granne, som drabbas. Användningen av parfym som kan ge besvär för astmatiker är ett annat problem som kan vara svårt att hantera.
Folkhälsoinstitutet satsar intensivt på att förebygga allergier. De forskare som har mest kunskaper på det här området har knutits till arbetet och samarbete sker också med kommuner och landsting. Det är mycket välkommet att Folkhälsoinstitutet tar de här frågorna på stort allvar. Den nationella satsning som nu genomförs i form av det s.k. Allergiåret 95 -- där Folkhälsoinstitutet samverkar med Astma- och Allergiförbundet, Apoteksbolaget, Livsmedelsverket och Svenska Läkaresällskapet -- är utomordentligt välkommen.
Det är mycket angeläget att de insatser som genomförs under detta år blir startpunkten för en långsiktigt alltmer omfattande verksamhet och inte åter överlåts till ett mindre antal eldsjälar när Allergiåret är till ända.
Mycket kan göras på central nivå. Men ett stort ansvar vilar också på kommuner, landsting och enskilda. Det finns både mänskliga och ekonomiska vinster att hämta i kampen mot allergisjukdomarnas framfart.
Den angelägna allergianpassning av främst skolor och daghem som måste genomföras måste få hög prioritet i kommunerna. Det handlar om att bekämpa fukt- och ventilationsproblem men också om att finna praktiska lösningar på en rad andra frågor. De ''osynliga djuren'' dvs. allergiframkallande ämnen som förs med från hem med pälsdjur är ett av dessa. Ett annat är städningen som anses ha blivit sämre från allergisynpunkt i takt med växande ekonomiska problem ute i kommunerna.
Inom ramen för Allergiåret 95 har Folkhälsoinstitutet erbjudit alla kommuner att tävla om utmärkelsen ''Årets allergikommun''. Tre kriterier har ställts upp för att en kommun skall kunna bli utnämnd till Allergi-anpassad kommun:Kommunstyrelsen har fattat politiskt beslut om att arbeta allergiförebyggande.En allergikommitté har bildats.Ett handlingsprogram har upprättats och beslutats inom ramen för kommunens, landstingets och RmA:s verksamhet.
Handlingsprogrammet bör också innehålla minst följande sex punkter:
1. Beslut om rökfrihet i offentliga lokaler.
2. Beslut om konkreta riktlinjer för djurfrihet i offentliga lokaler.
3. Plan för godkänd allergistandard i daghem och skolor.
4. Plan för god arbetsmiljö.
5. Plan för utbildning om matallergi.
6. Plan för upphandling av allergianpassade produkter.
Ett 10-tal kommuner lär ha anmält intresse av att bli ''allergianpassad kommun''.
Vi föreslår att regeringen tar upp överläggningar med Kommun- och Landstingsförbunden om vad som kan göras för att ytterligare underlätta arbetet med allergianpassning och ge det högre prioritet.
Ett speciellt problem som trots en hel del ansträngningar inte blivit löst är pollenrapporteringens framtid. Denna verksamhet är i dag koncentrerad till tre platser i landet: Stockholm, Göteborg och Umeå. Eftersom ansvars- och finansieringsfrågor inte kunnat lösas är den service som i dag existerar hotad.
Den utredning som framlades 1992 konstaterade att en systematisk insamling av pollen- och sporer i första hand är av betydelse som underlag för prognoser till hjälp för allergiker och läkare samt som underlag för olika typer av forskning. Det är lätt att inse vilken betydelse pollenrapportering har för att göra det möjligt att förebygga besvär av allergi eller överkänslighet.
En modell som diskuterats är att tre regionala centra skulle inrättas på de platser där verksamheten nu är koncentrerad. Dessa skulle ansvara bl.a. för drift och underhåll av pollenfällor. Landstingen skulle sedan ges ett ansvar för pollenservicen till bl.a. allmänhet och vårdgivare.
Vi föreslår ett tillkännagivande till regeringen om att frågan om pollenservice nu bör lösas efter dessa riktlinjer.
De samband som kunnat konstateras mellan astmatiska besvär och luftföroreningar är ett starkt skäl för att kampen mot förorenande utsläpp -- inte minst från biltrafiken -- måste drivas med stor kraft. En illustration till detta är problemet med bildande av marknära ozon till följd av bilavgaser som visat sig kunna förvärra situationen för människor med allergi och astma.
Ytterligare åtgärder måste vidtas för att åstadkomma renare fordon, modernisering av bilparken, förbättrad kollektivtrafik och minskad biltrafik inne i tätorterna. Dessa frågor berörs vidare i folkpartiet liberalernas partimotion om miljöpolitiken.
Användningen av parfymer och rakvatten kan som ovan nämnts vara mycket besvärande för astmatiker. Problemet är större än vad många människor, som inte själva har astma eller har sett sjukdomen på nära håll, har klart för sig. I många arbetsmiljöer är det naturligt och nödvändigt att användningen är låg eller inte förekommer alls. Information är även här det kanske viktigaste instrumentet. Vi föreslår att regeringen närmare får pröva vilka åtgärder som kan vidtas på området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell satsning på allergiforskning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till allergiforskning efter den nya vård- och allergistiftelsens tillkomst,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om epidemiologiska studier inom ramen för allergiforskningen,
4. att riksdagen hos regeringen begär att Folkhälsoinstitutet i samarbete med Socialstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till undervisning beträffande allergiprevention för primärvårdens personal i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas arbete med allergianpassning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pollenservice och pollenrapportering,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder beträffande parfymer och astma.
Stockholm den 12 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp) Barbro Westerholm (fp)