Vänsterpartiet vill inledningsvis ta upp några allmänna synpunkter om den öppna psykiatriska vården eftersom den hänger samman med tvångsvården. Inte minst när regeringen tänker ha kvar, som vi tolkar det, vissa möjligheter att konvertera den frivilliga slutna psykiatriska vården till tvångsvård, vilket medför att patienterna känner osäkerhet om frivilligheten i vården.
Det behövs en utbyggnad av den psykiatriska öppenvården. Vi har sedan länge inriktat oss på en avinstitutionalisering av den psykiatriska vården. Socialstyrelsen har avvecklingen av de psykiatriska sjukhusen som högprioriterat område. Tyvärr har utbyggnaden av de öppna vårdalternativen inte skett i samma takt, vilket fått till följd att många människor farit illa. Efter att under många år, kanske ett halvt liv, varit tvångsintagna på mentalsjukhus så blir människor utskrivna till ett liv i ensamhet och isolering. Det händer allt oftare att man på gator och torg stöter på vilsna och förvirrade människor.
Vänsterpartiet anser att samhället måste ta ytterligare krafttag för att bygga ut den öppna vården för dem som behöver en fortlöpande psykiatrisk vård. Ett exempel på sådan öppenvård är en behandlingsinriktad dagverksamhet.
Behandlingsplaner skall lagregleras
Vår uppfattning och erfarenhet är att det finns en situation som är känsligare än andra. Det är när patienter skall skrivas ut från institutionerna. Risken är då uppenbar att man tappar kontakten med patienterna. För att undvika detta föreslår vi att den översyn som skall göras även tar upp vikten av att behandlingsplanering görs tydligare. En ny lag bör ha en skrivning som stärker planeringen av patienternas eftervård.
Psykoterapeuter
Bristen på psykoterapeuter är stor. Denna yrkesgrupp utgör en del av grundstommen i den psykiatriska vården. Detta gäller både för den öppna och slutna vården, både för behandlande och förebyggande psykiatrisk verksamhet. Vänsterpartiet menar att det för samhällets del vore en god investering med en utvidgning av utbildningen av psykoterapeuter. För detta behövs ett ökat anslag till utbildningen vid universitet och högskolor.
Konvertering från frivilligvård till tvångsvård
Med frågor, interpellationer och motioner har Vänsterpartiet försökt skapa opinion för en förändring av konverteringsmöjligheterna till den tvångsvård som nu finns i lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Nu har regeringen upptäckt en oroväckande ökning av antalet konverteringar och vill finna sätt att begränsa antalet. Vänsterpartiet anser att förslaget som möjliggör överföring från frivillig sluten vård till tvångsvård borde kunna utgå ur lagen. Vi vill finna öppna former för vård och behandling av personer som kan utgöra en fara för sig själva och andra. Vi anser att detta kan vara en uppgift för den nya beredning som regeringen skall tillsätta.
Konverteringsmöjligheterna rimmar illa med grundläggande krav på demokrati och rättssäkerhet. En människa som frivilligt söker psykiatrisk hjälp skall inte behöva riskera att bli tvångsomhändertagen. Konvertering undergräver också förtroendet för den psykiatriska vården och den kan innebära att människor drar sig för att söka vård.
Stödperson
Beträffande tillsättande av kontaktman/stödperson anser vi att sådan, under förutsättning att patienten inte motsätter sig detta, skall utses snarast efter det att tvångsvården satts in. Det får inte bli så att detta beslut tas strax före en utskrivning. Om inte ett tidigt beslut markeras i lagstiftningen är risken uppenbar att ett tillsättande kan dra ut på tiden. Vi anser att den kommande beredningen bör överväga detta och även göra en bedömning om denna möjlighet skall föras in i sociallagstiftningen och då lämpligast i ett lagrum i lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
Öka länsrätternas kompetens
Länsrätterna har ansvaret för besluten som rör den psykiatriska tvångsvården. För att bättre klara denna uppgift behöver de öka sin kompetens. Rekvisiten för besluten om tvångsvård vilar i stor utsträckning på läkarintyg. Dessa intyg kan vara bristfälliga. Av den anledningen anser vi att länsrätterna måste tillföras psykiatrisk kompetens för att bl.a. göra adekvata bedömningar av läkarintygen.
Tydliga ansvarsgränser
Vänsterpartiet vill ha en klar gräns mellan sjukvårdens åtaganden och rättspsykiatrin. Vi anser att ansvaret och huvudmannaskapet för vård av de personer som är dömda till psykiatrisk vård skall vara en statlig angelägenhet. Regeringen vill nu ytterligare sudda ut gränsen genom att öka trycket på sjukvårdshuvudmännen att svara för rättspsykiatrin.
Samma tankegångar hade Socialberedningen år 1984. Men beredningen tänkte sig att det inom hälso- och sjukvården skulle finnas regionala rättspsykiatriska vårdenheter. Dessa enheter skulle verka brett inom rättspsykiatrin och ha allsidiga resurser, inte bara för intygsskrivandet utan för hela rättspsykiatrin, både för terapi och forskning. En sådan utveckling ställer vi oss positiva till medan vi är skeptiska till den organisation som nu utvecklats. Nu vill man inom fängelserna skapa enheter för intagna som behöver psykisk vård. Därtill verkar socialministern ha tänkt sig en blandning av kriminellt belastade och andra psykiskt sjuka vid de psykiatriska klinikerna.
Vänsterpartiet vill återgå till de gamla ansvarsreglerna som fanns i 1
§ andra stycket, lagen om rättspsykiatriska undersökningar (LRPU), där det anges att rättspsykiatriska undersökningar är en statlig angelägenhet. Detta kan göras i samverkan med Landstingens hälso- och sjukvård.
Nej till olämpliga vårdinrättningar
Vi vet att det blir allt fler i fängelserna som behöver olika former av psykisk vård. Inom kriminalvården har man sökt lösa detta genom att inrätta speciella avdelningar med personal som är mentalskötare. Det är alltså ett klart erkännande av att de intagna behöver en annan typ av vårdinsatser. Dock anser Vänsterpartiet att det är fel när man bygger upp en egen psykiatri inom fängelserna. Vi anser att vårdbehovet skall styra. De som behöver psykiatrisk vård skall i stället dömas till vård och placeras på rättspsykiatriska institutioner.
I debatten sägs att de snabbt släpps från dessa institutioner men statistiken motbevisar detta. Flertalet som är dömda till vård har längre vistelsetid än de som dömts till fängelse för liknande brott.
Med regeringens förslag om att godkänna fler undermåliga vårdinrättningar finns det en stor fara i att de som är i behov av psykiatrisk vård hamnar på dessa fängelser där man på intet sätt kan differentiera verksamheten. Fängelsestraffet kommer då att gravt förvärra deras problem. Var de farliga när de togs in är det nästan säkert att de är mycket farligare när ''vårdtiden'' är slut. Detta är inte till gagn för någon -- varken den enskilde eller samhället.
Vänsterpartiet avslår regeringens förslag om att få godkänna vårdinrättningar med gott yttre skalskydd men som har sämre möjligheter att differentiera vården för de intagna.
Begreppet ''psykiskt störd''
Slutligen vill vi mönstra ut ordet ''psykiskt störda'' när det gäller rättspsykiatrisk vård, se propositionen avsnitt 7.3, sidan 29. Vi anser att rättspsykiatrisk vård skall komma ifråga för folk som lider av en klar och väldefinierad psykisk sjukdom medan övriga skall behandlas av kriminalvården. Det är också viktigt för att ytterligare markera gränserna till exempelvis psykiskt utvecklingsstörda. Vänsterpartiet vill ha klart begränsade indikationer för vad som skall anses som psykisk sjukdom av en grad som kräver rättspsykiatrisk vård.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att i de direktiv för den utredning som skall se över den psykiatriska tvångsvården begära förslag om hur en behandlingsplanering för den enskilde kan ingå i lagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konvertering från frivillig vård till tvångsvård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa möjlighet att tillsätta stödpersoner för människor med psykiska problem förutom i lagen om psykiatrisk tvångsvård även i lagen om vård av unga,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka länsrätternas psykiatriska kompetens,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om återinförandet av ett statlig ansvar för den rättspsykiatriska verksamheten enligt vad i motionen anförts om en återgång till vad som reglerades i 1
§ andra stycket lagen om rättspsykiatrisk undersökning (LRPU),
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om att använda sämre utrustade enheter på fängelserna för vård av fångar med svåra psykiska problem,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utväxla begreppet ''psykisk störning'' när det gäller rättsmedicinen.
Stockholm den 17 april 1995 Stig Sandström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)