Propositionen föreslår en ny lag om transplantation m m, en ny lag om obduktion m m samt ändringar i lagen om kriterier för bestämmande av människans död och i begravningslagen.
Avlidna som donatorer för transplantation
Den principiella ändring som föreslås är att införa s k förmodat samtycke till donation i de fall en avliden människas åsikt inte kan fastställas och de anhöriga avstår från möjligheten att säga nej till ingreppet eller att anhöriga saknas.
Regeringen hävdar att nuvarande regler, som bygger på förmodat ickesamtycke, alltför starkt betonar ena sidan av den avlidnes rätt till självbestämmande över den egna kroppen, nämligen att ingrepp inte får ske i strid med den avlidnes vilja. Regeringen hävdar att den andra sidan, att ingrepp bör göras om det var den avlidnes önskan, skulle komma i skymundan. Man menar också att en konsekvens av detta med all säkerhet skulle bli minskad tillgång på organ och försämrade möjligheter att behandla sjuka med organtransplantation. Man anför vidare att flera undersökningar pekar på att ca 65 procent av befolkningen är positiv till att donera organ, även om de inte uttryckligen tagit ställning.
Förmodat ickesamtycke
Frågan om på vilka villkor transplantationsingrepp på en avliden människa får ske aktualiserades i samband med att hjärnrelaterade dödskriterier infördes. När det gäller lagstiftning kring transplantationsingrepp får det inte råda några som helst tvivel om i vilken utsträckning en människa är skyddad mot sådana ingrepp i förhållande till den avlidnes eventuellt okända vilja. Detta är en förutsättning för tilltro till rättssäkerhet såväl som sjukvård.
Miljöpartiets utgångspunkt är att en tydlig åtskillnad måste göras mellan transplantationslagens syfte att reglera under vilka förutsättningar ingrepp får göras och hur en god tillgång på organ för transplantationsändamål kan försäkras.
Propositionen hävdar att förmodat samtycke är rimligt mot bakgrund av att en majoritet av befolkningen är positiv till att donera organ, även om de inte uttryckligen tagit ställning. Miljöpartiet vill betona skillnaden mellan att ställa sig principiellt positiv till och att bejaka ingrepp på den egna kroppen. Vi anser inte att det är lagstiftningens uppgift att säkra tillgång på organ genom att utgå från antagandet att en allmänt välvillig inställning till organdonation också gäller den egna kroppen.
Denna avvägning mellan individens självbestämmande över den egna kroppen och den gemensamma samhällsnyttan av att kunna rädda liv genom organdonation måste göras av individen själv. Balansen mellan dessa två principer bör inte uppnås genom lagstiftning, utan genom aktiva insatser för att engagera medborgarna i att ta ställning. Aktiva och engagerade samhällsmedborgare är själva grunden för ett försvarbart rättssamhälle.
När det gäller levande som donatorer instämmer vi med propositionen.
Obduktion
I linje med vad vi anfört kring organdonation anser vi, till skillnad från propositionen, att klinisk obduktion alltid förutsätter samtycke.
Gällande rättsmedicinsk obduktion ställer vi oss bakom propositionen. När det inte skäligen kan bortses från möjligheten att ett dödsfall har samband med brott anser vi det av rättssäkerhetsskäl nödvändigt att underordna individens rätt till självbestämmande. En fungerande rättsstat måste också ha redskap att angripa samhällsbrott som miljöförstöring, farlig arbetsmiljö och bristande trafiksäkerhet. Därför anser vi liksom propositionen att rättsmedicinsk obduktion eller rättsmedicinsk likbesiktning får göras för att fastställa dödsorsaker eller vinna upplysningar av särskild vikt för miljöskydd, arbetarskydd, trafiksäkerhet eller annat liknande intresse.
Straffsatser
Vi anser att brott mot 14
§ lagen om transplantation m m bör skärpas ytterligare. Den som med uppsåt utför ingrepp på eller tar biologiskt material från en levande eller avliden människa eller använder eller tar tillvara vävnad från ett aborterat foster i strid med denna lag bör dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
I förslaget till lag om obduktion bör 25
§ skärpas så att den som med uppsåt utför ingrepp på en avliden människa i strid med denna lag döms till böter eller fängelse i högst ett år.
I övrigt bifaller vi propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att 3
§ i propositionens förslag till lag om transplantation skall ha följande lydelse:
Ingrepp får göras på en avliden om denne under sin livstid skriftligen har medgett detta, om han har uttalat sig för ett sådant ingrepp eller om det av andra skäl finns grundad anledning att anta att ingreppet skulle vara i överensstämmelse med den avlidnes uppfattning. Om det råder oklarhet om denna, får ingrepp göras om inte någon närstående motsätter sig. De närstående skall i sådana fall alltid underrättas om sin vetorätt. Finns inte någon anhörig får ingrepp inte ske,
2. att riksdagen beslutar att 9
§ och 10
§ stryks i förslaget till lag om obduktion,
3. att riksdagen beslutar att straffsatsen för 14
§ i förslaget om lag till transplantation skärps till att omfatta även fängelse i högst ett år,
4. att riksdagen beslutar att straffsatsen för 25
§ i förslaget till lag om obduktion m.m. skärps till att omfatta även fängelse i högst ett år.
Stockholm den 18 april 1995 Thomas Julin (mp)