Regeringen har som utgångspunkt för sitt förslag till samtyckesregler vid organdonation att de flesta människor är villiga att hjälpa en medmänniska som har behov av organ. Den som inte kan tänka sig att donera organ bör ge sin inställning till känna. Vi har i sak ingenting att erinra mot denna inställning. Men förslaget om det presumerade samtycket ställer som vi ser det speciella krav på information såväl till allmänheten som till personal inom hälso- och sjukvården. Någon speciell strategi för hur en sådan utbildnings- och informationsinsats ska genomföras återfinns inte i propositionen. Enligt vår mening är det viktigt att denna information blir saklig och korrekt och når breda grupper. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma att på vissa områden kan det erfordras speciella informationsinsatser.
Ett område som inte berörs i propositionen gäller olika religioners eller olika invandrarkulturers inställning till ingrepp i avlidna kroppar. I transplantationsutredningens betänkande, Kroppen efter döden, redovisas att även om många religiösa rörelser brukar godta både transplantation och obduktion, gör man det inte utan reservationer. Även om en religiös rörelse inte motsätter sig ingrepp i den döda kroppen kan vissa ceremonier i anslutning till dödsfallet lägga hinder i vägen för, eller åtminstone försvåra, till exempel organdonation eller obduktion.
Med tanke på att många invandrare i vårt land tillhör andra religiösa samfund än svenska kyrkan är det viktigt att information till invandrare uppmärksammas i såväl informationsinsatser som i olika vårdutbildningar. Det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonal har god insikt i hur olika religioner och kulturer ser på döden och omhändertagandet av den döde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informations- och utbildningsinsatser.
Stockholm den 18 april 1995 Rune Backlund (c)