I motion 1994/95:So32 av Gullan Lindblad m.fl. (m) föreslås att donation av organ och annat biologiskt material skall föregås av ett aktivt medgivande från den som donerar organ. I denna motion vill vi ta upp ett problem som regeringen har negligerat i sitt förslag till lag om obduktion.
I och för sig är det positivt att man nu tydliggör krav på och behov av av rättsmedicinsk obduktion. Problemet är dock att lagförslaget inte innehåller en reglering av polisens skyldighet att föranstalta om någon form av rättsmedicinsk undersökning vid onaturliga dödsfall. Vid remissbehandlingen av Transplantationsutredningen påpekade såväl Rättsmedicinalverket som Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen att utredningens förslag om polisens möjlighet att föranstalta om undersökning borde regleras. Trots detta väljer regeringen att inte ålägga polisen denna skyldighet.
Låt oss ge två exempel på konsekvenserna av nuvarande situation.
En kvinna hittas med en skottskada i huvudet och ett hagelgevär intill kroppen. Hon har tidigare varit deprimerad. Polisen begär rättsmedicinsk obduktion men tar tillbaka sitt beslut, sedan maken motsatt sig obduktionen. Från rättsmedicinskt håll förklarar man att det är mycket sällsynt att kvinnor begår självmord genom skjutning och att polisen kan begära rättsmedicinsk likbesiktning. Detta påverkar dock inte mannens beslut att neka obduktion.
En man hittas död med en pistol i den högra handen och två skott i bröstet. Hustrun och polisen anser att det är självmord. Efter begäran om rättsmedicinsk obduktion hittas en skottskada på två av den högra handens fingrar. Mannen i fråga var högerhänt. Rättsläkaren kan vidare visa att en av skottskadorna tillfogats efter döden och meddelar polisen att dödsfallet sannolikt orsakats av en annan person. Efter tre veckor erkänner hustrun brottet och döms till tio års fängelse för mord.
Båda dessa exempel visar hur viktigt det är att polisen utnyttjar möjligheten att begära rättsmedicinsk undersökning om brott misstänks. Därför bör denna skyldighet lagregleras.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att polisen vid polisanmälan om misstänkt brott skall föranstalta om rättsmedicinsk undersökning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 april 1995 Sten Svensson (m) Liselotte Wågö (m) Leif Carlson (m) Birgitta Wichne (m) Annika Jonsell (m) Tomas Högström (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Gullan Lindblad (m) Rolf Gunnarsson (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Margareta E Nordenvall (m)