Alla människors lika värde är grunden för centerns politik. Individens fri- och rättigheter får inskränkas endast av hänsyn till andra människors lika fri- och rättigheter. För att kunna tillfredsställa kraven på olika rättigheter och samtidigt bevara största möjliga frihet, krävs en politik som skapar välstånd. På detta välstånd kan sedan en långsiktig hållbar välfärd byggas som omfattar alla medborgare.
Sverige har ett av världens mest omfattande välfärdssystem. Det tryggar en standard som för människor i andra delar av världen är otänkbar. Dock finns det mycket som hotar vår välfärd eftersom våra nuvarande system har visat sig oförmögna att ge grundtrygghet åt alla, den beskär människors personliga ansvar och den skapar ekonomiska obalanser. Välfärdens utbyggnad har ensidigt varit koncentrerad till den offentliga verksamheten och har i allt för stor utsträckning präglats av storskalighet, tröghet och likriktning.
Kraven på rättigheter har blivit mer omfattande än vad nationens samlade produktion av välstånd kan tillgodose. Det är orimligt, och i längden ekonomiskt ohållbart, att låta starka intressegruppers rättigheter inkräkta på möjligheten att tillgodose svagare gruppers lika rättigheter. En fortsatt utveckling i den riktningen medför minskat välstånd, inte bara för oss utan också för kommande generationer.
Trots ambitionen att åstadkomma generell välfärd för alla har många hamnat utanför välfärdsstatens trygghetssystem. Från hittills genomförd forskning kan vi konstatera, att i de socialförsäkringssystem som bygger på individens tidigare arbetskvalifikationer har marginalgrupperna ökat de senaste åren.
I det arbete som vi inom centern bedrivet för att utarbeta modeller för ett reformerat välfärdssystem, har vi funnit att det finns brister, både i produktionen av välståndet och i utformningen av välfärden. Centern anser att det är endast genom en genomgripande reformering av vårt sociala välfärdssystem som vi kan klara av att ge också morgondagens generationer trygghet. I arbetet med att reformera vårt sociala trygghetssystem behöver vi ökad kunskap och forskning dels om nuvarande förhållanden, och dels om villkoren för den svenska välfärdspolitikens utformning långt in på 2000-talet.
Frågor som vi framför allt behöver ytterligare kunskap och forskning om, och som i hög grad påverkar välfärdsstaten, är kring de sociala trygghetssystemen i välfärdsstaten, arbetsmarknaden, familjesituationen och boendet.
Det är lätt att konstatera att inget hotar välfärdsstaten mera än ett illa utformat trygghetssystem. Behovet av ökad kunskap och forskning är därför stort om vi ska klara av att konstruera ett nytt och i verklig mening generellt trygghetssystem inför 2000-talet.
Utan att i allt för hög grad styra forskningen, anser vi det viktigt att vi ger tydliga signaler om vad vi vill att forskningen ska ge för underlag till politiska beslut. När det gäller forskning kring välfärden och dess fördelning anser centern att forskningen ska utgå även från olika grundtrygghetsperspektiv, eftersom vi anser att det är genom ett socialt grundtrygghetssystem som vi kan fördela välfärden rättvist.
Inkomstrelaterade trygghetssystem ökar klyftorna
Våra nuvarande olika socialförsäkringssystem är inkomstrelaterade och likartade i sin konstruktion. Många som har en sårbar position i något trygghetssystem har i regel också det i de andra socialförsäkringssystemen. Denna ''likartade'' rättvisa kan medverka till tendenser mot en polarisering i det svenska samhället: å ena sidan finns det en stor grupp som är väletablerad på såväl arbetsmarknaden som inom välfärdssystemen och å andra sidan en grupp som saknar en bestående och tillräckligt meriterande relation till arbetsmarknaden och de samhälleliga trygghetssystemen. För dem som har trygga anställningsförhållanden, tillräckliga ersättningsnivåer i socialförsäkringssystemen och fördelaktigt boende har deras ställning i samhället stärkts och deras ekonomi konsoliderats. Medan hushållen i samhällets mellanskikt har fått det bättre, har andra grupper med ofördelaktig situation i något eller oftast i flera av försörjningssystemen fått en ökad ekonomisk och social sårbarhet.
Fler grupper hänvisas till socialbidrag
Regeringens budgetproposition kommer att tillföra de ekonomiskt svaga i samhället ytterligare en grupp, nämligen de ungdomar i åldern 18--20 år som kommer att bli utan arbetslöshetsförsäkring. Bland de yngsta under 20 år saknar redan idag mer än 80 procent rätt till ersättning. Två tredjedelar av ungdomarna i ungdomsutbildningsprogrammen saknade l992 rätt till arbetslöshetsersättning. Det är därför förvånande att regeringen nu föreslår att villkoren skall försämras ytterligare för dessa grupper.
Det finns ett klart samband mellan den ensamma personens ålder och stödet från olika socialförsäkringar. I den stora gruppen ensamma personer under 30 år ökar socialförsäkringskvoten med åldern. Det är i främsta hand arbetslöshetsersättningar och sjukpenning som döljer sig bakom dessa siffror. Ju yngre personerna är desto sämre skydd har de vid arbetslöshet och sjukdom. Anledningen till att så många ungdomar redan idag tar emot socialbidrag hänger samman med bristande socialförsäkringar, framförallt vid arbetslöshet. De har helt enkelt inte hunnit kvalificera sig för de prestationsbaserade trygghetssystemen.
Solidaritet med kommande generationer
Välfärdens brister kräver genomgripande förändringar. De nuvarande sociala trygghetssystemen har lovat mera än vad de kan hålla. Genom att under många årtionden ta hög tillväxt för given har beräknade ökningar av välståndet tecknats in i olika reformer. När dessa ökningar sedan inte blev av har obalanser uppstått. ATP-systemet och de samlade socialförsäkringarna har på det sättet ökat sina utgifter i en snabbare takt än inkomsterna. Resultatet har blivit stora underskott, som medverkar till en växande statsskuld.
Välfärd som dessutom betalas med lån blir osäker. Välfärd som bidrar till att ekonomin vacklar blir i längden otrygg. För att nå verklig trygghet måste medborgarna kunna lita på att välfärden håller vad den lovar, och den måste utformas så att ekonomin håller långsiktigt.
Konsekvenserna av att statens finanser under lång tid går med underskott blir att nuvarande generationer skjuter över sina skulder och problem på kommande generationer. Det innebär att de som inte fått ta del av välfärden än får betala. I det perspektivet är det nödvändigt att förändra förmånerna. Den svåra kombinationen att minska förmånerna och samtidigt värna dem med störst behov, kan enligt centern uppnås genom ett grundtrygghetssystem.
I ett läge när en tredjedel av statens utgifter är ofinansierade är det ofrånkomligt att välfärdsstaten behöver förändras i grunden och kostnaderna minskas mer än vad som varit aktuellt förut. För centern är det självklart att förändringarna måste ske i socialt accepterade former. En förnyelse av välfärden som siktar till att ge medborgarna ett ökat personligt ansvar måste kombineras med att alla -- också de mest utsatta -- garanteras grundtrygghet.
Det finns en stor risk att ungdomar och andra som av olika anledningar inte förmår att etablera sig på arbetsmarknaden, och som därmed utestängs från den inkomstrelaterade välfärdens trygghet, känner sig ovälkomna och överflödiga i samhället. Om en allt starkare känsla av utanförskap byggs upp och som ständigt bekräftas av att enda sättet att försörja sig är genom socialbidrag efter samtal som vänder ut och in på livet skapas inte bara hopplöshet. Det ökar också risken för ett allt större avståndstagande mot det omgivande samhället. Med förakt mot demokrati och allt större utanförskap som följd.
Behovet av välfärdsanalyser, studier och forskning
Omfattningen av socialvetenskaplig forskning med anknytning till de ekonomiska trygghetssystemen är fortfarande relativt begränsad med hänsyn tagen till socialförsäkringens stora betydelse för individens välfärd och för samhällsekonomin. Betydande behov finns fortfarande av mer forskningsbaserad kunskap om bl a de faktorer och samband som ligger bakom de stora förändringarna i sjukfrånvaro och förtidspensionering under senare år, liksom samspelet mellan socialförsäkringen och arbetsmarknaden.
Riksförsäkringsverket har nyligen fått i uppdrag att granska hela socialförsäkringssystemet för att dels se var det går att spara, dels försöka utröna om de olika bidragen uppfyller de politiska målen, och dels granska enskilda bidragsformer. Analyser av den offentliga sektorn får emellertid inte enbart begränsas till effektivitetsperspektivet, de måste också innefatta nya studier av metoder för förnyelse av politiken och den offentliga sektorn.
Hur mäter vi välfärden?
Inom forskningen om välfärd och fattigdom har teorier som utgår från människors bestämda tillhörigheter i termer av klass, kultur etc bidragit med förståelse av hur samhällen i stort kan förstås. Mätningar av levnadsförhållanden, och studier av befolkningens inkomster, som förekommer mer eller mindre regelbundet, är också viktiga kunskapskällor inför socialpolitiska beslut.
Vi behöver mera forskning, inriktad på att fånga den mångfald av livshistoriska förlopp som avslöjas i ett mikroperspektiv. När klassmönster bryts och nya levnadsmönster uppstår i skärningspunkten mellan olika kulturer och ökad internationalisering, gäller kanske inte längre teorierna om människors bestämda klasstillhörighet längre. Genom att anlägga ett livs- eller familjecykelmönster i studiet av hushållens försörjningsfrågor och i synnerhet försörjningsproblematik av skilda slag kan kritiska skeden och händelseförlopp upptäckas. Detta ger oss värdefull kunskap i reformeringen av välfärdssystemen.
Trots att vi använder begreppet fattigdom flitigt, i såväl den politiska debatten som i vetenskapliga sammanhang, är begreppet inte entydigt. Det finns heller ingen enighet om hur ''fattigdom'' ska definieras. Inte heller råder det enighet om hur fattigdomen ska studeras eller mätas. Oftast mäts fattigdomsbegreppet i relativa definitioner, och då blir förhållandet till andra med högre inkomster eller mer materiella resurser avgörande. Den direkta definitionen utgår från vad individen eller hushållet verkligen äger eller konsumerar. Gemensamt för absoluta definitioner är dock att man preciserar en verklig nivå under vilken ett kvalitativt sämre tillstånd inträder. Socialbidragsbeslut, d v s sociala selektiva stödåtgärder, fattas oftast efter begreppen om ''skälig standard'', socialbidragsnorm, existensminimum etc.
Det uppväxande släktet har säkert andra preferenser än vad vi har och vi behöver kunskaper genom framtidsstudier om dessa. Nya preferenser ställer självklart också nya krav på hur välfärdspolitiken ska utformas, både vad gäller verksamheter och finansiering av dessa. Denna framtidsstudie bör även ifrågasätta om det inte är lämpligt att skapa en klar gräns mellan vad som i framtiden ska vara skattefinansierad socialpolitik och ett försäkringsmässigt uppbyggt system som fördelar individens inkomst mellan olika tidsperioder.
Socialbidragens omfattning
Det saknas idag en teoretisk koppling mellan välfärdssystemens generella och selektiva arrangemang. Ju fler som inte är kvalificerade för arbetsmarknadsrelaterade trygghetsförmåner desto fler behöver och kommer att behöva selektiva stödåtgärder. Forskningen kring socialbidraget behöver knytas och förankras i en bredare teoretisk diskussion kring välfärdspolitiska frågeställningar och till välfärdspolitikens utformning.
Undersökningar visar att socialbidrag tas emot av hushåll som antingen helt saknar arbetsinkomster eller som endast har sporadiska och begränsade inkomster via eget förvärvsarbete. Det är ungdomar och ensamma medelålders personer som helt saknar arbetsinkomster eller barnfamiljer med knappa arbetsinkomster. Dessutom är de flesta socialbidragstagare som är arbetslösa också utan både a- kassa och KAS. Uppskattningsvis erhåller endast var tionde av de arbetslösa socialbidragstagarna någon arbetslöshetsersättning.
Socionomen och fil dr i socialt arbete Tapio Salonen vid Lunds universitet har forskat kring socialbidragen. Hans doktorsavhandling, ''Välfärdens marginaler'', skildrar den svenska välfärdens utveckling sedan 1980 och de villkor som gäller i dag för den som lever i välfärdens marginaler. Sedan 1980-talet har samtliga åldersgruppers socialbidragsandel ökat årligen, med särskild tonvikt på de allra yngsta åldrarna. Salonen anser sig ha stöd för antagandet att det är brister i de välfärdsstatliga trygghetsförmånerna som ligger bakom ett kontinuerligt bidragsbehov. Han konstaterar även att antalet personer som har ett otillräckligt skydd vid sjukdom, barnafödande och arbetslöshet har ökat i Sverige under de senaste åren.
Ungdomar får socialbidrag i hög utsträckning som en följd av att de inte är berättigade till någon form av arbetslöshetsskydd. Barnfamiljer med nyfödda barn klarar inte försörjningen med föräldraförsäkringens låga garantinivå. Personer med hälsoproblem tvingas söka socialbidrag på grund av att de är nollklassade i sjukförsäkringen eller att ersättningsnivån ligger under socialbidragsnormen. Därutöver har två speciella försörjningsbrister identifierats som hänger samman med socialförsäkringssystemets uppbyggnad. Personer som är föremål för utredning om förtidspension, och som har låg sjukpenning, får kontinuerligt klara sin försörjning genom socialbidrag. Likaså får utländska personer i pensionsåldern leva på socialbidrag därför att de ännu inte är berättigade till svensk pension. Därtill kan alla flyktinghushåll räknas in som under en övergångsfas försörjs via socialbidrag.
Inkomstskyddet som huvudprincip i den statliga välfärdspolitiken medför att staten ger olika mycket trygghet; mest till dem som redan har mest och inget till dem som inte kunnat eller hunnit kvalificera sig. Att utestänga stora grupper från den generella tryggheten är djupt orättvist. Det är ganska lätt att konstatera att vårt generella välfärdssystem har en dubbel struktur. Å ena sidan står de grupper som har en stabil situation på arbetsmarknaden och å andra sidan de som har en svag eller obefintlig position inom arbetslivet.
Arbetsmarknaden
Vi har fått en försämrad arbetsmarknad och en dramatisk ökning av arbetslösheten under de senaste åren. Långtidsarbetslösheten är högre än någonsin och särskilt utsatta grupper på arbetsmarknaden är ungdomar, kvinnor och invandrare. Vi kan även notera en fortsatt hög permanent utslagning från arbetsmarknaden i arbetsför ålder.
Den växande arbetslösheten har blivit Sveriges idag största sociala och ekonomiska problem. Den ger upphov till mänskligt lidande och personliga ekonomiska uppoffringar. Det är då svårt att förstå hur vi kan fortsätta att via våra sociala trygghetssystem betala mest till dem som redan har mest. Slutsatsen av detta bör bli att våra inkomstrelaterade trygghetssystem inte längre är fördelningspolitiskt motiverade.
Det finns för närvarande inte någon omfattande svensk forskning om arbetslöshetens ekonomiska konsekvenser för individen, vilket är förvånande med tanke på den starka koppling som finns mellan arbete, försörjningsmöjligheter och våra inkomstrelaterade sociala trygghetssystem.
Den nuvarande arbetslösheten är så omfattande att tidigare svensk forskning, som bedrivits under en relativt låg arbetslöshet, helt enkelt inte är tilllämpbar på dagens situation. Utländska studier är heller inte tillämpbara eller relevanta för svenska förhållanden. Den svenska forskningen har i huvudsak koncentrerat sig på arbetslöshetens konsekvenser för individen, särskilt för den arbetslöses hälsa.
Det finns anledning att särskilt uppmärksamma arbetslösheten i relation till socialbidraget och andra inkomstrelaterade sociala trygghetsförsäkringar utifrån följande aspekter:Långtidsarbetslösheten, eftersom denna i högre grad kan förväntas påverka behovet av socialbidrag. Olika former av pensionering i arbetsför ålder; förändringar i sjuk- och förtidspensioneringssystemen har direkta återverkningar på socialbidragens betydelse som försörjningskälla.Arbetslöshetens ojämlika fördelning i befolkningen. Är det i princip samma befolkningsgrupper som återfinns i socialbidragssammanhang?Relationen mellan ersättningsskydden vid arbetslöshet och behovet av socialbidrag.
Det är också angeläget att särskilt belysa frågan: Hur kommer vår starka koppling mellan kvalifikationskrav på tidigare deltagande i arbetslivet att fungera när full sysselsättning jämväl är ett mål, men inte under en längre tid fullt ut kan upprätthållas?
Familjen är inte som förut
Dagens system för stöd till barnfamiljerna är omfattande och innehåller dessutom flera oacceptabla orättvisor. Höginkomsttagare får upp till tio gånger högre ersättning per dag för omsorgen för sina barn med nuvarande föräldraförsäkring, jämfört med vad låginkomsttagaren får. Detta trots att barnen är lika mycket värda och föräldrarnas insatser är lika viktiga.
Trots våra riktade statliga stöd till barnfamiljerna har vi inte lyckats nedbringa andelen ensamförsörjande barnfamiljer från det behovsprövade socialbidraget. Även om transfereringar av olika slag har stor betydelse för de barnfamiljer som har de lägsta inkomsterna, så tyder skillnader i disponibel inkomst och ekonomiska resurser i övrigt på att det stöd som ges till barn och barnfamiljer endast delvis lättar den ekonomiska bördan.
Den ökade familjesplittringen och ensamboende samt förändringar i befolkningssammansättningen, med fler barn och fler äldre personer, ställer stora krav på vårt kommande sociala trygghetssystem.
Vi behöver beteendeforskning för att få kännedom om i vilken grad våra sociala trygghetssystem påverkar familjernas planering. Vi behöver kunskap om huruvida tendenserna till ökad familjesplittring är konsekvenser av hur de familjepolitiska stöden, social- och bostadsbidragen utformats.
Det vi vet från undersökningar och forskning är att upp till 500.000 barn växer upp i familjer med knappa ekonomiska resurser. C:a 200.000 barn i åldrarna 0--15 år, totalt 13 procent, levde 1990--91 i en familj, vars disponibla inkomster inte täckte beräknade levnadsomkostnader för den aktuella hushållstorleken. För vart femte barn med ensamstående förälder låg familjens inkomster under denna gräns. Klyftorna mellan barn med ensamstående förälder och barn med sammanboende föräldrar ökar, och vi vet väldigt lite om konsekvenserna av detta.
En sjättedel av Sveriges befolkning (1,6 milj) är under 16 år. Det finns mycket få rikstäckande undersökningar som riktar sig speciellt till barn med syfte att beskriva barnens levnadsvillkor. När frågor kring barn som växer upp tillsammans med en förälder har aktualiserats, har det oftast skett i debatten om missbruk och ungdomsvåld. Denna negativa ungdomsdebatt måste, i högre grad än tidigare, mera grundas på faktiska förhållanden än lösa antaganden. Centern anser att vi har stort behov av fördjupad forskning kring våra barns och ungdomars levnadsvillkor.
De ensamförsörjande kvinnorna och deras dubbla roller blir i tider av ökad arbetslöshet än mera utsatt. Den s k underhållsbidragskommitténs slutbetänkande, som lades fram 1990 (SOU 1990:48), konstaterar svårigheter att finna lämpliga former för att stödja de ensamboende föräldrarna med låga inkomster. Ännu har inga konkreta förändringar av stödet till ensamförsörjande låginkomsthushåll föreslagits.
Det saknas även studier av ensamförsörjande kvinnors levnadsvillkor. Vad som framgått av vissa studier är att unga kvinnors etableringssvårigheter och de äldre kvinnornas hälsoproblem och marginella positioner i de generella trygghetssystemen framträder som distinkta riskpositioner för de ensamförsörjande kvinnorna. Ensamförsörjande kvinnor har hög risk att hamna i ett långvarigt socialbidragsmottagande.
Boendets sociala betydelse
Den bostadssociala debatten domineras idag av frågan om ekonomi, såväl landets som hushållens. Boendeekonomi -- kostnader, hyror, subventioner och bidrag -- debatteras. Offentliga subventioner har möjliggjort en hög och relativt jämn bostadsstandard för olika typer av hushåll. De senaste årens utveckling på bostadsmarknaden samt den höga arbetslösheten och dess återverkningar på hushållens ekonomi kan dock på sikt förändra bilden av befolkningens boendestandard i negativ riktning.
Även inom bostadsmarknaden kan en negativ fördelningspolitik skönjas, genom generösa räntesubventioner till dem som haft pengar att bygga stort och dyrt. De enskilda hushållens oro inför framtiden gäller nu främst möjligheten att vid kraftigt fördyrade bostadskostnader behålla sin boendestandard. Selektiva stödåtgärder, som ökade bostadsbidrag och socialbidrag för hjälp till hyran för framförallt barnfamiljerna, har ökat och kan förväntas öka ytterligare.
De senaste decenniernas förändring på bostadsmarknaden har således gynnat de etablerade och stärkt deras ställning på bostadsmarknaden. En ökande boendesegregation är en tänkbar följd av förändringar som rör själva bostadsmarknaden, som den ökande arbetslösheten, hushållens tilltagande ekonomiska knapphet, flyktinginvandringen osv.
Kraftigt höjda bostadskostnader får en allt större betydelse för hushållsekonomin och vi går mot en allt mer segmenterad bostadsmarknad. Ökade boendekostnader minskar marginalerna ytterligare för många hushåll. Detta slår oproportionellt hårt mot ensamma hushåll och ensamförsörjande som inte i samma utsträckning som andra kan kompensera ökade utgifter med ökade förvärvsinkomster.
Bostadslösa
Människor som saknar pengar riskerar att få svagare ställning på bostadsmarknaden än andra, resursstarkare grupper. Pengar, kunskap, allmän förmåga att orientera sig i samhället samt personliga kontakter har stor betydelse för möjligheterna att etablera sig på bostadsmarknaden. Hushåll som har socialtjänsten som hyresvärd saknar ofta helt besittningsskydd för sin bostad. Denna svaga position på bostadsmarknaden kan vara av tillfällig natur och gälla under kortare eller längre perioder. Den kan också leda till att människor ytterst förlorar sin bostad. Bostadslöshet/hemlöshet blir den yttersta konsekvensen, där den bostadslöse tvingas söka mer eller mindre tillfälliga lösningar för sitt problem och i extrema fall förlita sig på övernattningsmöjligheter som härbärgen eller rentav sova ute. I denna grupp har personerna i regel ett antal andra sociala problem som missbruk, ensamhet, utstötthet, sjukdom etc.
Studier av bostadssegregationen
Vi saknar idag en aktuell och samlad bild av boendesegregationen. Studier av bostadssegregationen bör därför vidgas från att omfatta endast egenskaper hos människor i olika boendeområden till egenskaper hos olika boendemiljöer och områdenas geografiska fördelning. Frågan är också i vilken grad den ökade invandringen och de flyktingar vi tagit emot har påverkat våra olika bostadsområden. De klassiska bostadssociala problemen -- trångboddhet och omoderna bostäder -- kan antas ha lämnat plats för andra problem som istället handlar om människors miljö i bostadens omedelbara närhet.
När möjliga framtida förlopp ska penetreras ur ett segregationsperspektiv, och med tanke på vad som kan göras för att motverka icke önskade förlopp, är det viktigt att vara uppmärksam på vilka resurser som kan finnas i den existerande boendemiljön. I många stora bostadsområden finns kvaliteter -- kollektiva kommunikationer, infrastruktur för offentlig och privat service, grönområden, goda möjligheter för energihushållning, miljöansvar -- som man idag borde bygga vidare på och finna nya former för utveckling av.
Sammanfattning
Centern anser att det endast är genom en genomgripande reformering av nuvarande sociala välfärdssystem som vi kan klara av att ge också morgondagens generationer välfärd och trygghet. I arbetet med att reformera vårt sociala trygghetssystem behöver vi ökad kunskap och forskning dels om nuvarande förhållanden och dels om villkoren för den svenska välfärdspolitikens utformning långt in på 2000-talet.
Frågor som vi framför allt behöver ytterligare kunskap och forskning kring, och som i hög grad påverkar utformningen av välfärdsstaten, är de sociala trygghetssystemen, arbetsmarknaden, familjesituationen och boendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskning kring 2000- talets villkor för den svenska välfärdspolitikens utformning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskningen också bör omfatta nya studier av metoder för förnyelse av vårt sociala trygghetssystem och den offentliga sektorn, utifrån ett grundtrygghetssystem,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av framtidsstudier för att fånga mångfalden av de preferenser nuvarande ungdomsgeneration kan komma att ha till 2000-talets välfärdssystem,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att öka kunskap om långtidsarbetslöshetens ekonomiska konsekvenser för individen och långtidsarbetslöshetens konsekvenser för våra inkomstrelaterade trygghetsförsäkringar,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare forskning kring socialbidragen och andra selektiva stödåtgärders betydelse i den generella välfärden, samt samspelet mellan socialförsäkringen och arbetsmarknaden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av mer forskningsbaserad kunskap om bakomliggande orsaker och samband till de senaste årens stora förändringar i sjukfrånvaron och förtidspensioneringen,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av beteendeforskning kring nuvarande sociala trygghetssystem och huruvida olika selektiva stöd och åtgärder påverkat familjebilden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kunskap om barnens levnadsförhållanden och villkor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kunskap om ensamförsörjande kvinnors levnadsförhållanden och villkor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en aktuell och samlad bild av bostadssegregationen.3
Stockholm den 23 januari 1995 Rune Backlund (c) Roland Larsson (c) Andreas Carlgren (c) Rolf Kenneryd (c) Kerstin Warnerbring (c) Rigmor Ahlstedt (c)
1 Yrkande 4 hänvisat till AU. 2 Yrkande 6 hänvisat till SfU. 3 Yrkande 10 hänvisat till BoU.