Det gemensamma och solidariska ansvaret för att ge våra äldre god omsorg och vård är en självklarhet. Den omsorg och vård ett land ger sina äldre är ett mått på dess välfärd. I all huvudsak har Sverige en äldreomsorg som fungerar tillfredsställande. Ädelreformen, som varit i kraft sedan 1992, har utvecklats till att fungera relativt väl. Men äldreomsorgen har krympt, i absoluta och relativa tal. Med hänsyn till detta vill vi särskilt peka på följande frågor som prioriterade.
Olika boendeformer
Det finns en gräns där det egna boendet upplevs som ensamt och utsatt. Sviktar grundläggande livsfunktioner klarar man inte av att fråga efter och köpa enskilda tjänster utan man behöver en mer samlad vård och omsorg.
Det måste också finnas flera boendealternativ. Ålderdomshemmen har den ansvarsform som uppskattas av många äldre. Ålderdomshemmen sattes på undantag av soicaldemokraterna och åtskilliga ålderdomshem lades ner under 80-talet. Men tack vare centerns envisa kamp gav socialdemokraterna upp sitt istadiga motstånd mot en förnyelse av ålderdomshemmen.
Den medicinska kompetensen i särskilda boendeformer
Ädelreformen har i en del fall resulterat i ett byte av vårdkultur. Tidigare var huvudmannaskapet tydligare på så sätt att landstingen hade ansvaret för vården och kommunerna skötte omsorgen. Exempelvis var det så på sjukhemmen att läkarna följde hälsotillståndet, uppfattade sjukdomssignaler och kunde ombesörja vård. Idag är det i huvudsak omsorgspersonal tillsammans med den äldre själv som ska avgöra om medicinsk behandling behövs.
Den minskade medicinska kompetensen i särskilda boendeformer bör ses över. Vi anser det angeläget med regelbunden läkartillsyn av äldre i särskilda boendeformer. Vi föreslår därför att en översyn görs av kommunernas vårdorganisation. Detta bör ges regeringen till känna.
Anhöriginsatser
Den alltmer utbredda ensamheten bland äldre kan inte avskaffas genom beslut uppifrån. Ensamheten motverkas bäst genom att anhöriga, grannar, föreningsmedlemmar och tidigare arbetskamrater motiveras att ta medmänskligt ansvar. Frivilliga organisationer och föreningar gör här stora insatser. Detta frivilligarbete måste i högre utsträckning struktureras och prioriteras.
Den ''tysta omsorgen'' som de anhöriga står för, har stor betydelse för de äldres sociala välbefinnande och livskvalitet. Det är bra att även en socialdemokratisk regering numera inser att anhöriginsatserna är betydelsefulla. Dessvärre är regeringen inte mer konkret än att den ''vill lyfta fram anhöriginsatserna''. Centern vill gå längre. I Socialtjänstkommitténs betänkande (SOU 1994:139) står vi bakom ett förslag till en ny lagbestämmelse som ska ge kommunerna ett tydligare ansvar för stöd till anhöriga. Vi utgår från att regeringen inom kort presenterar ett sådant lagförslag. Detta bör ges regeringen till känna.
Valfrihet i hemtjänsten
Alltfler äldre lämnar snabbare än tidigare sjukhusen som medicinskt färdigbehandlade för att leva i sina egna hem eller i särskilt boende. En naturlig följd är att behovet av hemtjänst ökar. Utvecklingen är den motsatta, d v s omfattningen av hemtjänsten har minskat. Under de senaste 3--6 åren har hemtjänsten därför tvingats att prioritera de mest hjälpbehövande. Denna utveckling har också lett till återhållsamhet med sådan hjälp som går utöver den personliga omvårdnaden.
Vi anser att de äldres egna behov och önskemål ska vara vägledande. För många betyder innehållet i -- snarare än omfattningen av -- hjälpen mest. Valfrihet är vad många efterfrågar. De äldres möjligheter att själva ha inflytande över vilket stöd man prioriterar bör öka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den medicinska kompetensen i särskilda boendeformer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till anhöriga.
Stockholm den 25 januari 1995 Roland Larsson (c) Rune Backlund (c)