De nordiska länderna har länge utgjort en gemensam arbetsmarknad, nu är den i vissa delar utökad till att också gälla EES-området. För att den gemensamma arbetsmarknaden skall fungera krävs att utbildningar och legitimationer skall fungera även utanför det egna landet.
Psykologer har sedan länge en gemensam nordisk arbetsmarknad med ömsesidiga erkännanden. Sedan förra året finns ett EU-direktiv om erkännande av motsvarande europeiska utbildningar.
Den svenska psykologutbildningen om 200 akademiska poäng är sedan 1982 sammanhållen i en femårig utbildning vid svenska universitet. Efter psykologexamen och ett års praktisk tjänstgöring under handledning (PTP) meddelar Socialstyrelsen legitimation som psykolog. Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet för legitimerade psykologer.
I Sverige har sedan 15--20 år en formaliserad utbildning -- dock ej exklusivt förbehållen psykologer -- inom fördjupningsområdet behandling tillskapats, nämligen psykoterapiutbildning.
Den nämnda utvecklingen har dels svarat mot ett behov från verksamheter att få tillgång till specialiserad psykologisk expertis som ett komplement till legitimerade psykologer, dels mot ett inomvetenskapligt behov att öka kunskapstillväxten inom de komplexa och mångfacetterade tillämpningsfält där psykologer verkar.
De nordiska länderna har utifrån sin erfarenhet sett ett behov att förutom grundauktorisationen också auktorisera specialistkunskaper. Senast 1994 skedde detta i Finland genom den nya hälso- och sjukvårdslagen.
Sedan 1985 auktoriseras en av de många specialitéerna för psykologer i Sverige, nämligen psykoterapispecialitén. För att inte komma i otakt med övriga nordiska länder bör även Sverige auktorisera psykologer med andra specialistutbildningar.
Med hänvisning till vad ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om auktorisation av psykologer med specialistutbildningar.
Stockholm den 25 januari 1995 Elver Jonsson (fp) Anders Svärd (c)