Lewi Pethrus stiftelse för filantropisk verksamhet (LP- stiftelsen) startade 1960 ett omfattande arbete bland alkohol- och narkotikamissbrukare i Stockholm. Stiftelsens verksamhet, som vänder sig till personer som frivilligt söker ett kristet vårdalternativ, har sedan dess expanderat över hela vårt land.
I dag bedriver LP-stiftelsen ett omfattande arbete för socialt utslagna människor på ca 50 platser i Sverige. Stiftelsen driver ett tiotal vårdhem för enskilda och de tre stora familjeanläggningarna Venngarn, Hällnäshemmet och Åsbrohemmet. På 40 orter bedriver LP-stiftelsen kontaktverksamhet bland missbrukare och hemlösa. Verksamheten leds från ''Nalen'' i Stockholm. (Stiftelsen har ca 400 anställda, varav 300 f.d. missbrukare.)
Det kan tveklöst konstateras att LP-stiftelsens verksamhet i flera avseenden är unik i Sverige. Det finns inte något annat exempel på en ideell social verksamhet av motsvarande omfattning. Även de resultat som uppnåtts i form av rehabiliterade människor står av allt att döma i särklass. Utvärderingar ger vid handen att LP-stiftelsens arbete bland missbrukare har varit mera framgångsrikt än andra vårdalternativ.
Med åren har verksamheten kommit att accepteras i allt vidare kretsar och i dag föreligger ett brett politiskt stöd för tanken att enskilda, ideella insatser av detta slag är värda både stöd och uppmuntran.
I vår tid är behovet av verksamheter av LP-stiftelsens typ minst lika stort som tidigare. Antalet missbrukare är stort och i lågkonjunkturens spår ökar antalet uteliggare och socialt nedgångna människor.
De ekonomiska problemen i den offentliga sektorn har indirekt drabbat LP-stiftelsen. Bristen på pengar i kommunerna har enligt uppgift lett till att vissa kommuner visat mindre benägenhet att remittera missbrukare till vårdhem, vilket har medfört att LP-stiftelsen står inför allvarliga ekonomiska problem. Vården för 20 % av de intagna på hem och anläggningar betalades under 1993--94 helt av insamlade medel.
1993 års bokslut visade en förlust på 15 miljoner kronor. 1994 kommer förlustsen att vara på omkring 10 miljoner kronor.
Under stiftelsens existens har ca 300 000 miljoner kronor, samlats in som frivilliga gåvor. Den totala omsättningen t.o.m. 1994 uppgår till ca 1 miljard. Det ger en bild av det enastående engagemang och den offervilja som präglat stiftelsen och dess vänner. Ca 10 % av omsättningen utgörs av bidrag. T.o.m. 1994 har LP- stiftelsen betalat 250 miljoner kronor i skatter och sociala avgifter.
Noterbart är att en tredjedel av dessa medel insamlats av redan beskattade medel.
Det är helt nödvändigt att LP-stiftelsens arbete kan drivas vidare som hittills. Det skulle få oöverblickbara sociala konsekvenser i många av Sveriges större städer om denna verksamhet skulle minska i omfattning. Det skulle också visa sig betydligt dyrare för samhället, än att nu bistå stiftelsen med engångsstöd.
LP-stiftelsen har gjort enorma insatser i det svenska samhället. Även runt om i världen har LP-stiftelsens framgångsrika arbete blivit känd, och man har bidragit med kunskap när liknande verksamheter dragits igång.
Det är inte orimligt om den svenska staten i insikt om stiftelsens betydelsefulla verksamhet i detta läge beviljar LP- stiftelsen det engångsbidrag som behövs för att fortsatt verksamhet skall säkras.
Riksdagen bör därför ur anslaget E 2 under socialhuvudtiteln anvisa sju miljoner kronor till detta ändamål. Det får sedan ankomma på regeringen att göra den kompletterande utredning som krävs för att fastställa det exakta belopp som kan behövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ur Socialdepartementets anslag E
2 genom omfördelning anvisa 7
000
000
kr att av regeringen användas till ett engångsbidrag till Lewi Pethrus stiftelse för filantropisk verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1995 Erling Bager (fp) Göte Jonsson (m) Birgitta Carlsson (c) Ingrid Näslund (kds) Ragnhild Pohanka (mp) Elver Jonsson (fp)