Barnens situation har uppmärksammats i flera olika rapporter och utredningar de senaste åren. Rapporterna har handlat om hur barns levnadsvillkor ser ut i ett land som förändras genom bl.a. omstrukturering, arbetslöshet, besparingar m.m.
Barnens situation har också uppmärksammats genom Barnombudsmannens arbete och genom uppföljning av barnkonventionen.
Det finns också rapporter som uttrycker stor oro för barn i riskzonen. Det är många och kraftiga signaler som visar på barns och ungas utsatthet:Allt fler barn söker hjälp på barnpsykiatriska mottagningarGrovt våld mellan barn ökarDet rapporteras om allt fler unga missbrukareAntalet anmälda övergrepp på barn ökar
Detta är några exempel på barns utsatthet som belyser behovet av ökad och fördjupad kunskap om barns förhållanden.
En av bristerna är att det inte finns något klart uttalat barnperspektiv i forskningen. Det finns lite av fältanknuten forskning och metodutveckling. Det finns inte heller något centralt, nationellt organ som samordnar och för ut forskningsresultaten.
Det finns uppenbara faror för dubbelarbete. Forskningen bedrivs också oftast i projektform, vilket motverkar långsiktighet och kontinuitet.
Det behövs således en samlad forskning om utsatta barn. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen tillsätter en kommission som skall komma med förslag om hur en lämplig organisation skall utformas. Den bör även överväga om inte ett kompetens- och utvecklingscentrum bör inrättas för utsatta barn. I kommissionens uppgift kan även ingå att göra en samlad redovisning av de nuvarande forskningsresultaten och ange inriktningen för den framtida forskningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en kommission som ser över forskningen och andra insatser för utsatta barn.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Zetterberg (v)