Propositionens huvudsakliga innehåll
Regeringen föreslår att preimplantatorisk diagnostik skall få användas endast vid diagnostik av allvarliga progressiva ärftliga sjukdomar där ingen bot eller behandling finns att få och som leder till en tidig död. Alla gravida kvinnor skall erbjudas information om fosterdiagnostik. Gravida kvinnor som är under 35 år skall ges en översiktig information och gravida som är över 35 år och de som tidigare fött barn med funktionshinder eller som är bärare av anlag för någon svår ärftlig sjukdom skall erbjudas fördjupad information samt genetisk rådgivning.
Det är kvinnan själv som i samråd med läkare skall bestämma om hon vill genomgå fosterdiagnostik. Alla skall erbjudas ultraljudsundersökning. Föreligger det en risk för fosterskada skall kvinnan erbjudas information och stöd.
Information om fostret som inte rör hälsotillståndet, exempelvis kön, skall inte lämnas ut om om inte kvinnan begär detta.
Regeringen föreslår också att ett register inrättas för att komplettera Socialstyrelsens missbildningsregister där det nu saknas uppgifter om missbildningar hos aborterade och spontanaborterade foster samt dödfödda barn.
Grunderna för Vänsterpartiets ställningstaganden
Vi befinner oss i dag i inledningsskedet till en troligtvis allt snabbare utveckling när det gäller genteknikens användning på hälso- och sjukvårdsområdet. Denna kommer successivt att öka i och med den kartläggning som nu pågår av den mänskilga arvsmassan. Ett syfte med detta är att utröna sambandet mellan speciella gener och olika sjukdomar men forskarna kommer samtidigt att kartlägga hela DNA- molekylen, dess organisation och funktion.
I dag kan man göra kroppsegna ämnen som exempelvis antikroppar och interferon. Dessa kan sedan delta i kroppens immunförsvar. Det går också att framställa hormoner, vacciner, enzymer och diagnostika men ännu är dessa relativt dyra. Forskarna tror dock att man inom en snar framtid skall kunna göra både massprodukter och exklusiva varor för sjukvården till mer rimliga kostnader. Inom räckhåll ligger möjligheten att ta fram nya kemiska processer och använda genetiskt förädlade växter. En del forskare tror även att man framgångsrikt skall kunna behandla vissa ärftliga sjukdomar, t.ex. thalassemi som är en ärftlig blodbristsjukdom.
Sjukvårdens kvalitet kommer att öka genom de förbättringar som kan göras vid diagnostisering av sjukdomar. När det gäller gruppen mikrobiologiska bakterie- och virussjukdomar kan man få snabbare diagnoser, öka reproducerbarheten, göra diagnosen nära patienten, dvs. redan vid första läkarbesöket, samt inte bara artdiagnostisera utan även bestämma egenskaper genom att använda sig av DNA-sonder. Ett exempel på detta är diarré orsakad av E-coli i u-länder. Denna sjukdom förorsakas av vissa virulenta gener. Generna kan isoleras och användas för att diagnostisera sjukdomen. Malaria, gonorré och klamydia har också kunnat bestämmas med samma metod.
När det gäller de ärftliga sjukdomarna så kan man i dag få diagnoser på 400 av dem, vilket utgör ca en tiondel av ett uppskattat antal ärftliga komponenter i DNAet.
Behandling kan i dag ske med proteiner och peptider (enzymer och beståndsdelar i DNA). Tillväxthormon används för läkning av sår, för läkning av ben och för att motverka dvärgväxt. Det går att producera insulin mot diabetes, vävnadsaktivatorer mot blodpropp och som tillsats i p-piller, koagulationsfaktorer vid blödarsjuka, interleukiner vid störningar i immunförsvaret samt kroppsegna interferoner mot vissa virus- och tumörsjukdomar.
Förebyggande av sjukdomar kan ske genom olika vacciner, vilka bygger på sjukdomsalstrande DNA- komponenter eller på artspecifika ämnen. Idén bakom detta är att man producerar de genprodukter som är orsakar sjukdomen. Antikroppar kan då riktas mot dessa. Exempel är malaria, polio, gulsot, kikhosta och gonorré. Dessa specifika vacciner kan lätt uppdateras genom att man byter ut komponenter och man får då även en renare produkt. Med genteknik går det också att konstruera levande mikroorganismer där man genetiskt förstört den sjukdomsalstrande förmågan. Ett sådant vaccin är billigt att framställa och kan vara till stor nytta om man vill utrota eller lindra sjukdomar i tredje världen.
När det gäller gentekniken är det just nu många politiska beslut som måste fattas. Hur man etiskt skall se på denna teknik utreddes redan för fem år sedan, men riksdagen har ännu inte tagit ställning till utredningsförslagen. Fosterdiagnostiken har utretts och utredningen har lämnat förslag som berör gentekniken. I den sittande transplantationsutredningen finns även delar som berör detta område.
Vänsterpartiet anser att det behövs både etiska normer, lagstiftning och etiska nämnder som både är lokala, regionala och nationella. En strävan är en lagstiftning som täcker hela det gentekniska området -- människor, djur och annat levande i naturen. Om detta är 1990-talets stora fråga så får den inte stå utanför tillsyn och lagreglering som förhoppningsvis kan ge stadga och trygghet och vara en garant mot godtycke. Godtycke kan förhindras med insyn, information och lagstiftning. Vi förväntar oss dock inte att en önskvärd reglering av bio- och genteknik kan ske i ett slag utan att den byggs upp med ett så brett folkligt stöd som möjligt där debatt, opinionsbildning och kunskapsinhämtning är viktiga beståndsdelar.
Det är mycket i forskningsresultatens tillämpning som Vänsterpartiet är positivt till. Vi tycker att vi ännu rent allmänt kan överblicka området och att det kan finnas möjligheter att stävja avarter och otillbörligt utnyttjande av tekniken. Vi har också en grundläggande tro på att människor gör sitt bästa för att de skall få en bra värld att leva i. Vår värld är en värld av både ljus och skuggor, och Vänsterpartiet ser som en uppgift är att verka för att alla skall få så mycket kunskap att vi kan öppna forskningslabratorier och få inblick i forskarnas arbete.
Fosterdiagnostiken
Fosterdiagnostik med hjälp av genteknik har varit omdebatterad. Framförallt diskuterar man vilken information om fostret som är önskvärd och om det etiskt riktiga i selektiva aborter. I utredningen om fosterdiagnostik, SOU 1989:51 om fosterdiagnostik och sena aborter samt i Den gravida kvinnan och fostret -- två individer, har man slagit fast kvinnans rätt att bestämma även över de selektiva aborterna.
Syftet med fosterdiagnostiken skall vara att se om fostret lider av någon sjukdom eller skada -- inte att enbart ta reda på fostrets kön. De nuvarande indikationerna för diagnostiken bör slopas och det skall vara kvinnan själv som bestämmer över om hon vill genomgå fosterdiagnostik eller inte. Detta föreslås nu i propositionen.
Vänsterpartiet anser att denna princip är riktig. Utan större kunskaper om möjligheterna att tekniskt införa metoder som kan fastställa diagnoser utan att för den skull få fram biinformation, exempelvis kunskap om kön, så är vi positiva till en regel om utelämnande uppgifter om kön och andra ovidkommande uppgifter vid fosterdiagnostik. Men den som utför diagnostiken, läkaren eller barnmorskan, måste dock alltid, när så begärs, delge patienten all sin kunskap om barnet.
Screeningundersökningar med fosterdiagnostik där genteknik kommer till användning, kan vi i likhet med regeringen inte se något större värde med. Vad skall vi göra med den kunskap som vi får? Har vi råd med den eventuella behandling som måste sättas in? Och hur gör vi kontrollen och tillsynen?
Information och stöd till kvinnan
Det är viktigt med en allsidig information till föräldrar om det väntade barnet misstänks kunna födas med en missbildning. Vänsterpartiet anser att särskilda metoder skall utvecklas för en sådan information och är positiva till tanken på en utbyggd genetisk vägledning. Kvinnan skall under varje skede av graviditeten ha rätt till en kuratorskontakt. Det är också viktigt att hon har tillgång till kontakt med en genetiker och omsorgskurator som kan förmedla vilken stora livskvaliteter det ändå finns trots ett handikapp.
I mycket ser Vänsterpartiet gentekniken som självgående. Det är inte mycket som är reglerat på detta område. Fosterdiagonstik har hittills mest utvecklats i en gråzon där regelsystemet varit oklart. Även den mer tekniska fosterdiagnostiken har utvecklats utan att man har sett de etiska konsekvenserna. De etiska samtalen kring fosterdiagnostiken har från att ha förts på en akademisk nivå nu flyttat in i köken. Främst är det utvecklingen av ultraljudstekniken som åstadkommit denna förskjutning och ingen kampanja à la Socialstyrelsen.
Nästan 100 procent av de gravida gör nu en ultraljudsundersökning mellan graviditetens 16:e och 19:e vecka. Det är inte så länge sedan detta var en bristfällig teknik som kunde ge ett ungefärligt grepp om hur moderkakan var placerad och hur länge graviditeten pågått. Nu kan även ultraljudstekniken ge besked om det finns skador på fostret, eventuella missbildningar och om det förekommer ärftliga sjukdomar. Denna kunskap vinner man under en tid när kvinnan själv kan bestämma om hon vill avbryta sin graviditet. Det är sådeles viktigt med rätt sorts råd och stöd som förmedlas för att ge näring och alternativ till diskussionerna vid köksbordet.
På denna punkt är vi kritiska till propositionens knapphändighet. Vi tycker att regeringen ordmässigt uppehåller sig mycket vid kvinnans kapacitet och självbestämmande, men knappt något kring vilka resurser som skall ges för att detta skall fungera i verkligheten. Vi vill att regeringen återkommer med en plan för utbildning av läkare, barnmorskor och kuratorer som skall utmynna i en god information och ett gott stöd till kvinnan. En åtgärd som borde prövas är att ultraljudsundersökningar i möjligaste mån centraliseras så att den gravida kvinnaan garanteras ett profesionellt omhändertagande.
Fostrets rätt till sekretess
Vänsterpartiet blundar inte för att gentekniken utgör ett hot mot människors integritet. Detta gäller både födda och ofödda. När det gäller de födda anser alla att det självklart skall finnas en lagstadgad sekretess. När det gäller det ofödda barnet är detta inte lika självklart.
Ser vi till det utredningsarbete som lagts ner för att se över fostrets ställning så har fostret allt mer kommit att betraktas som en individ. Detta gäller för utredningen om Genteknisk integritet, Den gravida kvinnan och fostret -- två individer, där slutbetänkandet fick namnet ''om det ofödda barnet''. Enligt detta synsätt, vilket Vänsterpartiet ansluter sig till, har det ofödda barnet rättigheter. Meningarna kan vara delade om vilken rätt det har men det är inte rättslöst.
Enligt Vänsterpartiets synsätt skall rätten till sekretess ingå i den ofödda människans rättigheter. I annat fall blir det fritt fram att efterfråga allt vad man vill. Kunskaper om dem som prenatalt diagnostiseras kommer att finnas utanför deras egen kontroll hos föräldrar och andra, t.ex. hos forskare och försäkringsbolag. När vi så har konstaterat det ofödda barnets rätt till lagskyddad sekretess så innebär detta att man måste begränsa fosterdiagnostikens möjligheter. Det vill säga vilka egenskaper man inte skall få efterforska. Här kan även sjukdomar anses vara egenskaper.
Vänsterpartiet föreslår därför att en expertberedning tillsätts för att komma med förslag till ett system som reglerar fosterdiagnostiken. Beredningens uppgift skall också vara att ge det ofödda barnet rätt till sekretess och hur denna rätt skall garanteras. I en sådan expertberedning skall flera representanter för handikappförbunden vara representerade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en plan för innehåll och organisation av stöd till gravida kvinnor enligt vad i motionen anförts om en allsidig informationsinsats när det gäller fosterdiagnostiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lämpligheten av att ultraljudsundersökningarna i möjligaste mån centraliseras för att ge gravida kvinnor det bästa omhändertagandet,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en expertgrupp tillsätts för att ge det ofödda barnet rätt till sekretess enligt vad i motionen anförts om begränsning av fosterdiagnostiken.
Stockholm den 8 mars 1995 Stig Sandström (v) Ulla Hoffmann (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)