För att kunna leva ett oberoende liv är många rörelsehindrade och synskadade beroende av färdtjänst.
Förhållandena inom färdtjänsten är kaotiska. Under år 1993 har nära hälften av landets kommuner sett över sina kostnader för färdtjänsten. I år kommer ännu fler att göra sådana utredningar.
Resultatet har i de flesta fall blivit försämringar. Det har blivit längre förbeställningstider, obekväma samordningssystem som givit långa restider, åkförbud på sena kvällar och nätter etc. I många kommuner behovsprövas nu fritidsresorna och begränsas till 50 till 70 resor per år. En aktiv person måste alltså begränsa sin fritid utanför hemmet till 25--30 av årets 365 kvällar.
Begränsningar av detta slag drabbar i första hand unga människor och kan leda till passivisering och minskade sociala kontakter. Vänsterpartiet anser att orättvisorna nu blivit så stora att det behövs en generös riksnorm för färdtjänsten och att varje kommun därutöver kan bestämma vilka regler som skall gälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till en riksnorm för färdtjänsten enligt vad i motionen anförts om ökade möjligheter för människor att leva ett oberoende liv.
Stockholm den 20 januari 1995 Stig Sandström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)