Inledning
En av samhällets mest angelägna uppgifter är ansvaret för omsorgen och för vården av de äldre, främst de som har svårt att tydliggöra sina behov. Att klara den uppgiften är ett grundläggande krav på ett humant samhälle.
För att ta tillvara de äldres intressen och bevaka att gamla inte diskrimineras bör en äldreombudsman eller ett äldreombudsämbete inrättas.
Resursbehov
En stor del av de äldre behöver vård. För närvarande går ca 40 procent av vårdresurserna till människor som är 75 år och äldre. Genomsnittligt går 30 procent av kostnaderna åt under det sista levnadsåret. Samtidigt ökar antalet äldre markant. 1973 fanns det 441 000 personer som var över 75 år. 1991 hade den siffran stigit till 698 000 personer. År 2000 beräknas antalet äldre över 75 år vara 782 000 personer. Från 1973 till 1991 ökade antalet äldre med 58 procent. Samtidigt minskade resurserna till sjukvården.
Antalet vårdplatser minskade under 80-talet med 23 700 eller cirka 20 procent. Denna utveckling är mycket oroväckande.
Landstingsförbundet anser att hälso- och sjukvårdens resursbehov de kommande åren motsvarar en volymtillväxt på minst 2 procent per år för att möta anspråken som följer av att befolkningen åldras och av de möjligheter som den medicinska och tekniska utvecklingen ger. Sjukvården har dock fått mindre resurser att klara av de ökande behoven.
Mer medicinsk vård för äldre
En grundläggande princip i vår välfärd är att alla skall kunna känna trygghet när de är sjuka. Därför tillhör också hälso- och sjukvården den del av välfärden som en bred allmänhet prioriterar allra högst. Detta bekräftades bland annat i en Sifo-undersökning hösten 1993, där sju av tio svenskar sa sig vara beredda att betala mer i skatt för att behålla en bra vård.
I dag är många patienter, deras anhöriga och personalen inom sjukvården starkt oroade. Denna oro måste vi som politiskt ansvariga ta till oss och respektera. Det krävs också inom detta område en stor ödmjukhet från beslutsfattare på alla nivåer i samhället.
Prioriteringar inom vården
Prioriteringsutredningen lyfter på ett tydligt sätt fram att alla ska ha rätt till likvärdig vård. Utredningen redovisar tre etiska grundprinciper: människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen samt effektivitetsprincipen som grund för detta. Med dessa etiska grundprinciper som bas utesluter prioriteringsutredningen att efterfrågan ska få styra prioriteringar inom vården. Det är den enskildes behov av vård som ska styra hur resurserna fördelas. Utifrån denna grundsyn på vården vill vi vidare slå fast att det vore oförenligt med de etiska principerna att sänka ambitionerna när det gäller vården av gamla människor.
Utifrån den kunskap vi har i dag kan vi se framför oss ett ökat och delvis förändrat vårdbehov. Medicinska framsteg kommer att möta vissa av dessa behov. Samtidigt skapas nya. Antalet mycket gamla kommer dessutom att öka markant under 90-talet.
De små sjukhusen ger trygghet
De medicinska framstegen har bland annat ställt oss inför nödvändiga förändringar av sjukhusstrukturen. Vi bör undvika att olika trender utan reell ekonomisk och medicinsk grund blir vägledande för de åtgärder som vidtas. Strukturåtgärder har ofta handlat om att lägga ned delar av eller hela sjukhus. Under perioden 1985 till 1991 har 18 procent av vårdplatserna lagts ned. Samtidigt har antalet intagningar ökat med cirka 10 procent. Medelvårdtiderna har på grund av detta ofta blivit för korta. Sjuka i uppenbart behov av sjukhusvård kan inte beredas plats på grund av att avdelningar är överbelagda.
Det finns ingen struktur som är rätt, objektivt sett. Det är värderingarna som styr besluten om framtidens sjukvård. Att koncentrera sjukvården kan rimligtvis inte vara den enda lösningen. I vissa situationer kan störst säkerhet och kvalitet uppnås genom att ett nät av mindre sjukhus behålls.
Det framstår som naturligt att låta de mindre sjukhusen vara basen för den medborgarnära sjukvården. Detta är särskilt viktigt i ett land som Sverige, som är geografiskt stort, men relativt glest befolkat. I många fall är de små sjukhusen en nödvändig resurs för att garantera hela befolkningen tillgänglighet och en grundläggande hälso- och sjukvård på lika villkor. Tillgängligheten är också en viktig faktor för de äldre. Det är däremot inte nödvändigt att alla sjukhus behåller alla sina specialiserade kliniker och aktiviteter.
När det gäller att avgöra hur många sjukhus vi ska ha i framtiden ska vi beakta att inget annat land ägnar sig åt sådana sjukhuscentraliseringar som Sverige för närvarande är på väg att genomföra.
Uppvärdera geriatriken
För att skapa trygghet och ge de äldre den specialiserade vård de ofta är i behov av krävs att geriatriken, den medicinska vården av de äldre, lyfts fram och uppvärderas. Det är inte acceptabelt att man av besparingsskäl, organisatoriska brister eller oklarheter i ansvarsfrågan låter den kunskap som finns inom denna medicinska specialitet tunnas ut. Det ökade antalet äldre och de snabbt expanderande kunskaperna om de äldres specifika medicinska behov och rehabiliteringsbehov kommer att ställa ökade krav på resurser inom detta område.
De äldre ska ha rätt till medicinsk akutsjukvård, samtidigt som det vid varje större sjukhus ska finnas en geriatrisk klinik eller en geriatrisk enhet inom medicinkliniken som upprätthåller och utvecklar denna speciella kunskap.
Trygghet i en stabil vårdkedja
Människor förväntar sig att det ska finnas en garanterad tillgång till sjukvård av god kvalitet på nära håll. För den som ofta behöver sjukvårdens insatser, detta gäller inte minst gamla långvarigt sjuka och handikappade, är det viktigt med kontinuitet när det gäller strukturer och huvudmannaskap. För dessa patienter finns dessutom ett stort värde i kontakten och kunskapsöverföringen som finns mellan sjukvårdens olika nivåer, primärvårdssjukvård, länssjukvård och regionsjukvård. Det måste finnas garantier för att patienterna erhåller en förbättrad hälso- och sjukvård innan genomgripande organisationsförändringar görs.
Yrkeskårer i nära samverkan
Man ska inte varje gång behöva upprepa sitt livs sjukdomshistoria för läkaren. Fasta och kontinuerliga läkarkontakter ger trygghet i den ofta utsatta situation som ett sjukdomstillstånd innebär.
Distriktssköterskorna skall enligt vår mening också i framtiden arbeta utifrån ett geografiskt områdesansvar. På detta sätt kan vi bäst skapa trygghet i denna sektor av sjukvården.
Det är viktigt att bibehålla den roll och den kompetens som distriktssköterskorna står för. En väl utvecklad samverkan mellan distriktssköterskor och familjeläkare är också viktig.
Vi vill slå vakt om den decentraliserade primärvården med distriktssköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Detta kommer att vara av stor betydelse inte minst för de äldre.
Vård i livets slutskede
Hur vården i livets slutskede utformas är ett uttryck för samhällets värderingar, inte minst synen på människovärdet. Framförallt behövs palliativ vård, omsorg som bygger på lindrandets konst.
Grundstenarna i den palliativa vården är att behärska symtomkontroll, att utöva lagarbete och att skapa en relation till patienten och familjen. I palliativ vård ingår även att stötta de anhöriga efter ett dödsfall.
I Storbritannien är palliativ vård en egen specialitet sedan 1987. I Sverige är däremot bristen på kunskapen om palliativ vård fortfarande stor. Alltför ofta undviker man att se den döende människans behov. Detta har blivit särskilt tydligt i samband med Ädel-reformen. Många kommuner tar hem sina klinikfärdiga patienter från sjukhusen till kommunalt eller eget boende, ibland utan att ha kunskap om det verkliga vårdbehovet.
Detta innebär att döende människor kan skrivas ut när klinikerna inte längre kan ge bot, men väl skulle kunna ge lindring.
Ädel-reformens ekonomiska styrinstrument har fått ett starkt genomslag. Den döende kommer vanligen inte hem till någon läkare som behärskar symtomkontrollen. Kommunikationen mellan vårdgivarna är ofta otillräcklig. I många kommuner saknas dessutom insikt om den palliativa vården.
I vissa områden finns sjukhusbaserad hemsjukvård eller annan form av stödfunktion utförd av primärvårdens personal.
Sverige har ett avtal med EG sedan 1989 med avseende på palliativ vård. En kommitté möttes i Stockholm i maj 1991. Då definierade man och lyfte fram den palliativa vården. Man framhöll också det viktiga i att palliativ vård inte bara behövs inom cancervården utan även vid andra svåra och obotliga sjukdomar.
Hälso- och sjukvården i Sverige måste göras medveten om behovet av att värna om även den döende patientens behov. Symtomkontrollen inom den palliativa vården kräver läkarmedverkan. Vård i livets slutskede innebär för en döende människa en period med många problem som svensk sjukvård i dag inte sällan blundar för och som kommunerna i dagsläget inte har resurser att möta.
Kvalitetssäkring
Vården av de äldre har ett stort behov av kvalitetssäkring och kvalitetsgranskning i verksamheten. Orsakerna till detta är flera. Nämnas kan att den medicinsk-tekniska vården blir alltmer komplex och patienterna, liksom anhöriga, har därmed ett berättigat krav på hög kvalitet.
Vårdapparatens organisatoriska uppbyggnad, arbetsorganisationen och många anställdas fragmenterade tjänstgöring ger ofta dålig patient--personal--läkar- kontinuitet. Även de många olika administrativa och organisatoriska förändringar, där ÄDEL-reformen är den största, som bland annat inneburit att patienter, vårdplatser, personal och kompetens flyttats ut från sjukhusen till primärvårdens och kommunernas sjukvårdsansvar, samt införande av olika former av köp--sälj-system, har skapat oro och osäkerhet hos såväl patienter som personal.
Gamla inbyggda kontrollsystem har därigenom brutits ner. Dessa måste ersättas med för de nya förhållandena anpassade moderna metoder för kvalitetskontroll och kvalitetssäkring för att minska risken att patienter kommer i kläm. Sverige ligger efter flera andra länder när det gäller att tillämpa kvalitetssäkring.
Initiativ för att utveckla och pröva metoder för kvalitetskontroll har tagits på många håll i vårt land. I vardagssjukvården har dock det som hittills gjorts sannolikt haft föga praktisk betydelse inte minst på grund av att kontinuerligt kvalitetskontrollarbete ännu inte fått allmänt genomslag.
Ett speciellt skäl till att stora insatser bör göras snarast är den snabba förändringen av sjukhusen med neddragning av antalet vårdplatser. Därigenom vårdas allt fler, framför allt äldre, med stora medicinska vårdbehov på lägre professionell nivå. Vi vill peka på behovet av kvalitetssäkringssystem av befolkningsansvarsmodell, som innebär ansvar för hela befolkningen, således även för dem som hamnar mellan vårdens olika instanser eller inte når fram till en acceptabel nivå inom vårdsystemet exempelvis på grund av resursbrist.
Anhöriga
Anhörigomsorgen har först under senare år blivit uppmärksammad. Tidigare fokuserades intresset främst på samhällets åtgärder och insatser för dem som behöver hjälp. Så sker givetvis också i dag, men betydelsen av de anhörigas hjälpinsatser framhålls allt oftare.
I dag vet vi att de anhörigas hjälpinsatser är mycket omfattande. Resultat från olika undersökningar pekar på att anhörigomsorgen överstiger samhällets samlade hjälpinsatser flera gånger om. Den omsorg som anhöriga ger sker ofta i det tysta. Många anhöriga som vårdar äldre har liten eller ingen kontakt med hemtjänsten eller andra samhällsorgan. De anhöriga blir lätt isolerade och ensamma då omsorgen om den sjuke tar all tid och ork i anspråk. Ett växande antal studier har på senare år gett en ökad kunskap om vilka de anhöriga är, vilka insatser som utförs och vilka brister som finns i samhällets stöd till de anhöriga. Mer forskning och underlag behövs dock. Åtskilliga anhöriga till långvarigt sjuka och funktionshindrade personer lever under fysiskt, psykiskt och socialt påfrestande förhållanden.
De flesta människor upplever det naturligt att hjälpa varandra inom familjen. Detta grundar sig på en djup tradition. De anhörigas vård- och omsorgsinsatser för sina äldre och svårt sjuka släktingar är ovärderliga och beräknas utgöra två tredjedelar av den samlade vårdinsatsen. Mot den bakgrunden kan man i realiteten se samhällets vård som ett komplement till de anhörigas.
Trots att problemet uppmärksammats är det många kommuner som ännu inte har något utbyggt system för att hjälpa de anhöriga. Vi anser att kommunerna genom olika insatser ska stödja och uppmuntra anhörigas arbete inom vården. Detta kan ske genom att den anhöriga anställs som vårdare under den tid omvårdnadsbehovet varar. Kommunen kan också på andra sätt stödja anhörigas viktiga arbete. Utbildningsresor, möjlighet till ledighet och rekreation är exempel på sådana insatser.
Olika dagverksamheter kan innebära mycket positivt för den som behöver vård. Dagverksamheter kan även fungera som ett viktigt avlösningsalternativ för anhörigvårdare.
I socialtjänstkommitténs betänkande SOU 1994:139 lyfts de anhörigas insatser fram. Kommittén föreslår att en ny bestämmelse förs in i lagens inledande kapitel. Bestämmelsen innebär att socialtjänsten genom stöd och avlastning bör underlätta för närstående som vårdar långvarigt sjuka, äldre eller människor med funktionshinder.
De tre grundpelarna för att kunna bo kvar hemma är hemtjänst, färdtjänst och anhörigvård. Därför är det naturligt att dessa tre behov likställs även i lagen.
I regeringens kommande behandling av socialtjänstkommitténs betänkande bör ovanstående synpunkter beaktas. Riksdagen bör ge regeringen till känna att det är rimligt att anhörigstödet ges samma lagstiftningsstöd som hemtjänst och färdtjänst.
Kulturella insatser
Äldre människor kan lätt bli ensamma när rörelseförmågan och den intellektuella förmågan blir nedsatt. Denna ensamhet kan minskas om färdtjänsten fungerar och kollektivtrafiken är anpassad så att de äldre tillförsäkras god tillgänglighet. Tillgången till ett varierat kulturutbud i form av musik, konst, litteratur och teater är en viktig faktor för äldre människors livskvalitet. Det är stimulerande för den enskilde äldre att delta i kulturlivet. Det motverkar isolering och kan fördröja demens och annan sjukdom.
Ensamhet kan även bero på svårighet att få kontakt med andra människor på grund av ens ursprung. Många invandrare lever isolerade redan under den mer aktiva åldern. Då saknas också förutsättningar för naturlig gemenskap under ålderdomen. Detta skapar ensamhetsproblem som ofta leder till sjukdom. Sverige har inte bara världens äldsta befolkning utan kanske också den mest utbredda ensamheten. Det är därför angeläget att vidta åtgärder i syfte att bryta ensamheten för enskilda invandrare.
Den uppsökande verksamheten behöver intensifieras. Här kan frivilliga organisationer spela en stor roll genom att komplettera den offentliga verksamheten genom information, kontaktverksamhet och språkträning. Även äldre invandrares erfarenhet kan vara en viktig resurs i detta arbete. På detta sätt kan ensamheten bland de äldre brytas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en äldreombudsman för att bevaka och ta till vara intressen för de gamla,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de små sjukhusens betydelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av geriatrisk verksamhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fast läkarkontakt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vården i livets slutskede,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid den kommande behandlingen av Socialtjänstkommitténs betänkande ta i beaktande vikten av att anhörigstödet ges samma lagstiftningsstöd i socialtjänstlagen som hemtjänst och färdtjänst,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om äldre invandrare och äldrekultur.
Stockholm den 19 januari 1995 Alf Svensson (kds) Chatrine Pålsson (kds) Göran Hägglund (kds) Inger Davidson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Mats Odell (kds)