Sedan den 1 januari 1994 är det kommunerna som har ansvaret för medicinskt färdigbehandlade psykiskt sjuka patienter. Reformen har ibland kallats för Psyk-ädel, eftersom den på många sätt liknar Ädel-reformen.
Psyk-ädel är dock på många sätt betydligt svårare än Ädel- reformen. Kommunerna har över huvud taget ingen erfarenhet av psykiatri, till skillnad från vad som var fallet med äldreomsorg, som ju sedan länge har varit en i huvudsak kommunal angelägenhet.
Redan efter ett år har de farhågor man kunde ha för psykiatrireformen också besannats. Patienter skrivs ut från landets psykiatriska kliniker och avdelningar och skickas hem. Där riskerar de att hamna i isolering eftersom kommunen inte alltid har kompetens att ordna den omsorg och vård som patienten enligt lagen har rätt till.
I storstäderna hamnar många av dessa psykiskt sjuka på gatan som hemlösa. I såväl Stockholm som Göteborg och Malmö har vi redan fått ett hemlösproletariat som består av just psykiskt störda patienter. Eftersom vårdhemmen avskaffas och läggs ned och alltför många av de psykiskt sjuka helt enkelt inte klarar ett eget boende återstår för många bara gatan och tillfälliga övernattningsställen. Genom kommunaliseringen riskerar detta att förvärras.
Moderata samlingspartiet har vid flera tillfällen påpekat det olämpliga i att helt och hållet avskaffa små välfungerande vårdhem, såväl de offentliga som de privata. Detta gäller i särskilt hög utsträckning just de psykiskt sjuka.
Vi måste lära oss av de misstag som tidigare gjorts under avvecklingen av vårdhemmen innan det är för sent. Därför bör riksdagen hos regeringen begära en noggrann uppföljning av kommunaliseringen av psykiatrin så att människor inte hamnar ''mellan stolarna''. Dessutom bör avvecklingen av små väl fungerande vårdhem avbrytas. Vårdhemmen skall ses som ett av många boendealternativ.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en uppföljning av psykiatrireformen bör göras i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att små väl fungerande vårdhem skall få vara kvar som ett av många boendealternativ i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 18 januari 1995 My Persson (m) Margareta E Nordenvall (m)