Tobaksbruket är den i särklass främsta dödsorsaken i vårt land. Minst 10 000 människor dör i vårt land årligen till följd av tobaksbruk. Inget annan enskild orsak vållar så mycket lidande som tobaken. Fler dör i i-länderna av rökning än av heroin, kokain, trafikolyckor, dödsfall i bränder, självmord och aids.
Tobaksbruket har inte blivit ett mindre problem i Sverige, trots att många tror det. Rökning var betydligt vanligare i början på 70-talet än under 80-talet, men statistiken har visat att en ökning inträffade under senare delen av 80-talet. Nikotin är ett av de mest beroendeframkallande medel vi känner till.
Det är många faktorer som spelar in för att ungdomar ska börjar röka. Avgörande kan vara föräldrarnas, syskonens och kamraternas tobaksvanor. Kamrattrycket och reklamen kan också ha stor påverkan. Det man kan konstatera är emellertid att det troligen inte finns en enskild generell orsak till att ungdomar börjar röka. Därför måste lagstiftningen för att minska tobaksbruket bland ungdomar ha en bred inriktning.
Tobakslagen bör på varje tänkbart sätt skydda ungdomar från att börja röka. Varje år börjar en fjärdedel av ungdomarna i åldrarna 13--16 år att använda tobak och bli beroende. Det är cirka 600 ungdomar i veckan.
Det är positivt att riksdagen tidigare fattat beslut om att skolor och andra offentliga miljöer ska vara rökfria. Det är också utmärkt att reklamförbudet förstärktes av riksdagen till att gälla även indirekt reklam t.ex. via sport- och kultursponsring. Detta var en angelägen förstärkning eftersom denna typ av förtäckt reklam förknippar ungdom, idrottslig styrka och framgång samt kulturell elegans med rökning på ett sätt som annars är förbjudet i de vanliga reglerna för tobaksreklam.
Lagstiftningen måste dock i högre grad lägga särskild vikt vid att nå de ungdomsgrupper som vi i dagsläget vet röker mycket, nämligen de som kommer från socialt svaga miljöer. Eftersom majoriteten rökare börjar röka före 20 års ålder och många studier visar att tobaksrökning medför större risker ju tidigare rökdebuten sker är det viktigt att införa en åldersgräns för inköp av tobak.
Länder som Norge, Finland, England, Irland, Spanien, Italien har en åldersgräns för inköp av tobak på 16 eller 18 år. Alltfler väljer att gå över till en 18-årsgräns. Nya Zeeland och flera stater i USA har en åldersgräns på 18 år. Vi menar att även Sverige bör införa en åldersgräns på 18 år för inköp av tobak.
Vi skulle med all sannolikhet få mycket få rökare om vi kunde hindra så många som möjligt från att debutera före 20 års ålder. Risken för ohälsa och för tidig död är kraftigt förhöjd om man börjat röka tidigt i livet jämfört med om rökdebuten sker senare. Allt oftare ser vi tragiska exempel på allt yngre människor som dör en för tidig död i lungcancer på grund av att de börjat röka redan i 13--14-årsåldern. I synnerhet gäller detta unga kvinnor. Att bryta beroendet senare i livet blir svårare ju tidigare man börjat röka. Det har visat sig att ända upp till 80 % av dem som börjar röka vid tidig ålder förblir rökare.
Tobaksutredningen föreslog en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror. Vi har samma åldersgräns för inköp av öl (klass II). Även om vi vet att den åldersgränsen inte efterlevs till fullo, är det ingen som har föreslagit att den skall avskaffas.
En del har menat att en åldersgräns snarare skulle verka lockande än avskräckande. Undersökningar pekar i rakt motsatt riktning. När det gäller alkohol och åldersgränsers positiva inverkan på ett minskat drickande är detta mycket väl belagt. Den begränsade alkoholtillgången innan man uppnått åldersgränsen medför heller inte att man dricker mer, när man väl uppnått åldersgränsen. Det minskade drickandet tycks i stället finnas kvar även när ungdomarna blir äldre.
All internationell forskning visar också att en åldersgräns, när det gäller inköp av tobaksvaror, leder till minskad rökning. Amerikanska studier visar att en fungerande åldersgräns för inköp av tobaksvaror leder till minskad konsumtion och minskat experimenterande med rökning bland minderåriga.
En gräns vid 18 år ålder skulle göra det betydligt svårare för högstadieungdomar att köpa tobaksvaror. Det finns ytterligare ett viktigt skäl att göra allt vi kan för att förhindra en rökdebut bland barn och ungdomar. Vi har tilltagande problem med narkotika, även tunga droger som LSD, exstacy och heroin. Heroin tas nu inte bara i sprutform utan man kan också röka heroin. Det är belagt att det finns ett samband mellan rökning och narkotika. Praktiskt taget ingen börjar med narkotika utan att tidigare vara rökare. Benägenheten att pröva narkotika är betydligt större hos rökande ungdomar än hos icke rökande.
Tobakslagen bör ge barn och ungdomar klara signaler om att vi inte fritt vill tillhandahålla gifter som medför så stora risker för deras hälsa och överlevnad. Därför föreslår vi att Sverige inför en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa en åldersgräns på 18 år för inköp av tobaksvaror.
Stockholm den 11 januari 1995 Ingrid Näslund (kds) Fanny Rizell (kds)