Köp av aktier i större och mindre skala har blivit ett allt vanligare inslag i den svenska ekonomin. Det är inte längre bara stora finansmän och valutaspekulanter som är orienterade i aktiernas värld utan det har blivit allt vanligare att medelinkomsttagare sparar regelbundet via ett aktiesparande knutet till t.ex. en bank.
För många aktiesparare handlar det inte om några större summor utan är en form av regelbundet sparande som man hoppas skall ge en extra inkomst i form av en långsiktig och god investering i lönsam aktie med bra avkastning. För andra är det inte bara ett sparande eller ett intresse utan ett arbete som man lever på.
I takt med att intresset för aktiemarknaden ökar stiger också omsättningen. Aktier och obligationer byter ägare i en allt snabbare takt. En affär som syntes vara lönsam förra veckan kan i dag vara riskfylld och leda till att intresset att sälja bort aktierna blir stort och akut. För medvetna spekulanter handlar det inte bara om mindre summor som investeras utan om stora satsningar som kan bli en lönande affär eller en stor förlust, helt beroende på det skiftande värdet. Skall utdelningen vara så stor som möjligt måste också insatsen vara av betydelse; ingen gör stora klipp på småpengar.
Allt aktiebyte noteras och registreras. Vid den ordinarie inkomstdeklarationen har var och en av landets medborgare, som under året handlat med aktier, en skyldighet att ta upp det i sin deklaration. Eftersom aktieuppgifterna inte förs som inkomstuppgifter, innebär det att många i dag väljer att avstå från att ta upp sin eventuella reavinst från aktieförsäljningen i sin deklaration. Det finns visserligen möjligheter för skattemyndigheten att kontrollera detta, men eftersom antalet ärenden på skatteförvaltningen är många och omsättningen av aktiehandeln ständigt ökar, innebär det små utrymmen för de lokala kontoren att gå in och granska varje enskild deklarations riktighet när det gäller aktieförsäljning.
Om aktieförsäljningen innebar skyldigheter för säljarna att skicka inkomstuppgifter till den person som har sålt aktier skulle samma information automatiskt komma skattemyndigheten till handa. Det skulle förenkla hanteringen av ärenden och det skulle innebära att flera människor redovisade sina aktier i den egna deklarationen.
I dag passerar åtskilliga miljoner den svenska statskassan på grund av att det är svårt att kontrollera vem och vilka som egentligen har berörts av aktieförsäljning. Eftersom aktiehandeln med all säkerhet kommer att öka ytterligare i framtiden, borde varje enskild aktieförsäljare, enligt min mening, ha skyldighet att lämna inkomstuppgifter om aktieförsäljningar till myndigheterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på redovisad inkomstuppgift vid försäljning av aktier.
Stockholm den 25 januari 1995 Ulrica Messing (s) Martin Nilsson (s) Helena Frisk (s) Ann-Kristine Johansson (s) Lena Sandlin (s) Annika Nilsson (s)