De södra delarna av Östersjön har fått ökad betydelse för sjöfarten. Totalt har denna under de senaste åren ökat med 25 % i södra Östersjön.
Kalmar län är det län som har den längsta sammanlagda kuststräckan i landet. Sedan Sveriges inträde i Europeiska unionen utgör nu ostkusten också yttre gräns för EU.
Av ovanstående skäl är det bl.a. viktigt, att Kalmar läns andel av de totala tullresurserna i det kustnära området inte minskar och att resurserna organiseras och lokaliseras så, att möjligheterna till insatser inte försämras. Snarare bör en förstärkning ske för att kunna bibehålla tillsynen över länets kuster från Västerviks skärgård söder ut till Blekingegränsen.
Under de senaste årtiondena har länets kuster successivt avbemannats. Kustbevakning, sjöräddning, lotsstationer, fyrplatser och resurser inom tull har kraftigt reducerats eller i vissa fall helt försvunnit.
Mycket av tullverkets styrka har varit att man funnits på många platser. Behovet av denna spridning är inte mindre idag -- snarare tvärtom. En koncentration av de kustnära resurserna till Kalmar skulle medföra att möjligheterna till insatser väsentligt försämras. Som länets huvudort med bl.a. hamn och flygplats med utrikestrafik är det dock naturligt och behövligt att Kalmar har en tullkammare. Bl.a. beroende på att denna tullkammare är belägen längst från regionens huvudort, Malmö, bör den så långt möjligt ges olika specialfunktioner.
Under de senaste åren har sjötrafiken på de hamnar som betjänas av tullstationen i Oskarshamn ökat betydligt. Utvecklingen torde fortsätta. Tullstationen i Oskarshamn betjänar dels Oskarshamns hamn, som är länets största godshamn och enda djuphamn för oceangående fartyg, dels hamnen vid Mönsterås Bruk, som för närvarande håller på att byggas ut för att kunna fördubbla sin kapacitet som en förberedelse inför utbyggnaden av Mönsterås Bruk.
Den inkommande trafiken till hamnen vid Mönsterås Bruk utgörs till 90 % av fartyg från tredje land. Även den ökande trafiken från Västervik kräver tullresurser.
Ostkusten som yttre gräns för EU föranleder en förstärkning av tullnärvaron på fler platser längs ostkusten. Den starkt expanderande östhandeln skulle betydligt försvåras om tullresurserna minskar i Oskarshamn. Oskarshamn är därför av flera skäl även i fortsättningen en naturlig förläggningsplats för en mycket behövlig tullstation.
Ostkusten som EU:s yttre gräns, Kalmar läns långa kuststräcka, den ökande sjöfarten i södra Östersjön, den ökande sjötrafiken i länets hamnar, den snabbt expanderande östhandeln, möjlighet att utöva en effektiv kontroll enligt EU:s propåer, person- och lokalkännedom, kravet på ökad sevice och möjlighet att bedriva tillsyn även i de många småhamnarna på ostkusten är sammanfattningsvis huvudskälen till att länets andel av de totala tullresurserna bör öka och lokaliseras så, att bibehållen tillsyn över länets hela och långa kust är möjlig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kalmar läns behov av ökad andel tullresurser för möjlighet till bibehållen tillsyn över länets kustområden som EU:s yttre gräns.
Stockholm den 24 januari 1995 Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)