Vid flera tillfällen har man från regeringshåll framhållit att gränsskyddet skulle bibehållas även vid ett EU-inträde. Detta för att skydda landet mot illegal införsel av bland annat narkotika och vapen.
Av besparingsskäl har nu större nedskärningar än vad som var motiverat av ett EU-medlemskap gjorts av tullens verksamhet. Som exempel går det att visa på de förändringar som skett när det gäller bevakningen på Sveriges sydkust. Där har bemanningen på vissa orter mer än halverats och nu hävdas från bevakningshåll att ett acceptabelt gränsskydd inte kan upprätthållas.
Förändringarna i t ex Helsingborg visar att minskningen av tullens resurser är ogenomtänkta. Där kommer enligt de senaste uppgifterna endast 40--50 man att sköta all kontrollverksamhet i tullområdet. Med tanke på områdets storlek och antalet hamnar kommer det att vara omöjligt att upprätthålla en godtagbar kontroll.
Helsingborgs tulldistrikt omfattar kommunerna Båstad, Klippan, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga, Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona och Svalöv. Kuststräckan är 16 mil, har 41 obevakade småbåtshamnar och sträcker sig från Båstad till Barsebäck.
Förutom att Öresund och hela kuststräckan är yttre gräns, så är Helsingborg den ort i Sverige som har den största persontrafiken och är bland de största när det gäller godstrafik. Många av de fartyg som anländer till tulldistriktet kommer från sådant tredje land där handel med droger, vapen och radioaktiva ämnen inte är ovanlig.
Det är därför oroande att regeringen är så snabb med förändringarna av tullens verksamhet. Det är fullt begripligt om de som fattat beslutet om nedskärningar inte begriper hur en acceptabel bevakning ska se ut. Regeringen borde åtminstone ha avvaktat och studerat följderna av den förändrade situation som uppstått i och med vårt medlemskap i EU, för att sedan tillsätta en kommitté som fått uppdraget att lägga fram ett genomtänkt förslag över vilka resurser som ska avsättas för att vi ska få ett bra gränsskydd runt hela landet, som på ett godtagbart sätt skyddar oss mot samhällsfarliga, illegala varor.
Den ekonomiska situationen är ytterst besvärande. Därför är det mycket viktigt att besparingsförslagen är noga genomtänkta, så att inte förlusten blir större än besparingen. När regeringen föreslår besparingar som riktar sig mot den offentliga sektorn, så borde det vara en självklarhet att det presenterades en konsekvensbeskrivning som tydliggjorde samhällsnyttan med förändringen. När det gäller besparingen i tullverket borde klareringsverksamheten och bevakningen beskrivas var för sig.
Vid besparingen hos bevakningen skulle då de inbesparade kostnaderna för tjänstemännen vägas mot vad de kostar som arbetslösa och den samhällsnytta som skulle utförts om tjänsterna funnits kvar. Om möjligt skulle även beräkningar över kostnader för ökad droganvändning och ökat våld tas med.
I massmedia har presenterats uppgifter om att ca 70 miljarder i olika avgifter undanhålls statskassan. Ett väl fungerande samarbete mellan myndigheter som tull, polis, och kronofogde skulle med säkerhet tillföra statskassan en stor del av de undanhållna avgifterna. Det skulle med all säkerhet betala sig bättre än den stympning av viktig verksamhet som för närvarande riktar sig mot hela den offentliga sektorn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvakta med besparingar som medför personalminskningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konsekvensbeskrivning som tydliggör de eventuella besparingar som samhället gör vid de planerade personalminskningarna inom den statliga sektorn och som väger besparingarna mot kostnader för ökad arbetslöshet och förlorad samhällsnytta,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett väl fungerande samarbete mellan olika myndigheter för att tillföra statskassan undanhållna avgifter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett bra gränsskydd runt hela landet för att skydda dess invånare mot samhällsfarliga, illegala varor som droger, vapen, radioaktiva ämnen m.m.,
5. att riksdagen till Tullverket för budgetåret 1995/96 anslår 75 000 000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 25 januari 1995 Thomas Julin (mp) Ragnhild Pohanka (mp)