Trädgårdsnäringen tyngs av beslutade och aviserade skatter och avgifter
För trädgårdsföretagen kommer medlemskapet i EU att bli påfrestande om regeringens aviserade förslag att finansiera EU-avgiften blir verklighet. En ytterligare fara för trädgårdsföretagen är att tullskyddet försvinner, med befarade prissänkningar som möjlig följd. Det är ganska lätt att räkna ut att dessa företag kommer att förlora ekonomiskt på EU-medlemskapet, ändå skall de om regeringens förslag också blir beslut vara med och betala EU-avgiften. Vissa beräkningar inom näringen beskriver att den förlust som trädgårdsnäringen kommer att göra totalt blir 250 miljoner per år. Det är svårt att göra en korrekt beräkning eftersom kronans minskade värde i förhållande till andra valutor förbättrar konkurrenskraften gentemot importen. Omvänt blir en del insatsvaror som småplantor och olja dyrare.
Den borttagna tullen på importerade grönsaker innebär att vi kan få se en prissänkning på importerade grönsaker, som i sin tur kan tvinga fram prissänkning också på svenska grönsaker. Ett exempel på detta är tomater som har haft en tull på 10 till 17 procent beroende på när på året importen sker. När tullen försvinner kan det innebära en prissänkning på 1,50 till 2,00 kronor per kilo. Om det blir så och om i så fall också den svenska tomaten följer med nedåt i pris vet vi först i efterhand. De svenska odlarna kommer med säkerhet att utsättas för en press på priset neråt och kan inte räknas in i dem som vinner på ett medlemskap. De uttalanden som socialdemokraterna gjort går ut på att det är vinnarna som skall betala EU-avgiften, inte förlorarna.
Skatter och avgifter
Enligt de beslut som tagits om miljöskatter och höjda arbetsgivaravgifter och de aviserade höjningarna av energiskatter och fastighetsskatt kommer kostnaderna att stiga kraftigt. Ett exempel som belyser detta avser ett växthusföretag på 7000 m2 beläget i södra Sverige med tomatodling. Taxeringsvärdet är 619.000 kr. Omsättningen är 2,8 miljoner om året. Företaget har som normalskörd 34 kg tomater per kvadratmeter.
Beslutade och aviserade skatter och avgifter
Ökade kostnader för aviserad höjning av koldioxidskatten 1/1 -96 98.000 kr Ökad kostnad för aviserad omläggning av uppbörd av energiskatt 1/1 -96 10.500 kr Höjd arbetsgivaravgift 1/1 -95 7.600 kr Höjd miljöskatt 2/11 -94 4.200 kr Aviserad fastighetsskatt 10.523 kr
Summa beslutade och aviserade skattehöjningar 130.823 kr
Ett företag som genom EU-medlemskapet riskerar att få minskade inkomster för lägre pris på sin produkt har naturligvis inte ekonomisk kraft att betala de här redovisade skatterna. Vi föreslår att riksdagen gör ett uttalande med innebörden att när regeringen formulerar sina förslag om finansiering av EU-avgiften tas hänsyn till det vi redovisat här.
Vad avser energiskatterna inom trädgårdsnäringen har dessa varit föremål för en särskild översyn av en grupp inom jordbruksdepartementet. Arbetsgruppen har pekat på flera alternativa möjligheter att åstadkomma en till de främsta konkurrentländerna anpassad beskattning. Frågan bedömdes som viktig med hänsyn till växthusodlingens anpassning till EU-medlemskapet, med ovan redovisade borttagande av tullar. Arbetsgruppen ansåg att beskattningen efter ett EU- inträde skulle sänkas för växthusodlingen. Detta skulle ske genom en nedsättning av den generellt utgående koldioxidskatten, samt genom att nuvarande uppbördssystem för skatten bibehålls. Sverige tillhör de länder inom EU som har den högsta beskattningen, även om man beaktar den nedsättning av skatten på energi med 85 % som växthusodlingen i vårt land i dag har. Energikostnaden är en stor kostnad i ett växthusföretag, den uppgår till 20-- 30 % av företagets kostnader. Som lite kuriosa kan nämnas att socialdemokraterna med nuvarande jordbruksministern i spetsen förra året motionerade om en ännu kraftigare nedsättning av koldioxidskatten, nämligen med 95 %. Men det är tydligen glömt nu. Vårt förslag är att växthusodlingen får ett generellt tak för uttaget av skatt på 0,6 % av saluvärdet.
Centerpartiet yrkar på att den beslutade höjningen av arbetsgivaravgifterna tas bort, och att genom skatteväxling arbetsgivaravgiften sänks för de tio först anställda i företaget. Förslag om detta finns i vår ekonomisk-politiska motion.
När riksdagen i höstas beslutade om höjda avgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel, medverkade centerpartiet till att de influtna skatterna skulle återföras till näringen. Vi förväntar oss att regeringen presenterar ett program för hur dessa medel skall användas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att energiskatten för växthusodlingen maximeras till 0,6 % av saluvärdet,
2. att riksdagen beslutar att nuvarande system för uppbörd av växthusodlingens energiskattemedel, skatteavdrag vid leverans, bibehålls,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att växthusodlingen inte bör belastas med skattehöjningar i syfte att finansiera EU-medlemskapet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjda fastighetsskatter.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Brunander (c) Ingbritt Irhammar (c)