Gotlands position har radikalt förändrats sedan Sovjetunionens sönderfall. Ön är nu en region belägen mitt i ett område med helt nya förutsättningar. Kommun och länsstyrelse har målmedvetet byggt upp kontakter österut. Ett nytt begrepp har myntats -- Gotland, Kulturmötesplatsen i Östersjön. Som ett led i arbetet med att utveckla denna mötesplats invigdes 1993 Östersjöns Författar- och Översättarcentrum i Visby. Liknande centrumbildningar med förläggning till Gotland planeras på andra områden. Skall detta arbete kunna fortsätta och utvecklas är möjligheten till direkta kommunikationer med t.ex. de baltiska staterna givetvis nödvändig. Sommartid finns direktflyg mellan Hamburg och Visby.
För medverkan i utvecklingen av kommunikationer i Östersjöområdet har Visby Flygplats inlett samarbete med andra flygplatser genom samverkansorganisationen COBRA.
Generaltullstyrelsen har i skrivelse till finansdepartementet 1994.11.24 angett tre flygplatser lämpliga som internationella gemenskapsflygplatser. Därutöver skulle vissa flygplatser med stöd av särskilt tillstånd från Tullverket kunna bedriva trafik med tredje land. Visby flygplats tillhör inte denna kategori.
Sektorsspecifika överväganden -- i detta fall tullfrågor -- får inte tillåtas styra flyg- och näringslivsutvecklingen i en region. Kontrollkostnaderna blir heller inte av den storleken att det skulle utgöra hinder för att en mindre, regional flygplats som Visby skulle kunna klassificeras som internationell gemenskapsflygplats.
För att säkerställa en framtida utveckling och inte rasera det arbete som genomförts för att få till stånd ett ökat utbyte med länderna runt Östersjön är det viktigt att Visby Flygplats även fortsättningsvis får användas för internationell flygtrafik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Visby flygplats bör klassificeras som internationell flygplats i gemenskapen.
Stockholm den 25 januari 1995 Agne Hansson (c)