Båtlivet är en av Sveriges stora folkrörelser. Båtliv har en bred social spridning och berör många människor i alla socialgrupper. Det finns en stark anknytning till ett aktivt föreningsliv; det finns över 1 000 båtklubbar och båtsällskap. Rekreation till sjöss och havs med båt har i vårt sjö- och skärgårdsrika land en mycket viktig social funktion.
I dag finns ca 1 miljon fritidsbåtar, de flesta är små och lämpade för dagsturer, korta utflykter och fisketurer. Men ca 400 000 är av den storleken att de på något sätt kräver insatser från samhällets sida. Det kan gälla skötsel av hamnar, utprickning av farleder för att sjösäkerheten ska vara tillfredsställande, etc.
I en rapport från Sveriges turistråd (Rapport 1887:3) gjord i samarbete mellan turistrådet, kommunförbundet, Svenska turistföreningen och båtorganisationerna redovisas många åtgärder i syfte att förbättra båtlivet: ökad information, åtgärder i gästhamnar, utvecklad service, samverkan kring det lokala båtlivet, modernisering av farleder och sjökort m.m.
Sjöfartsverket som är ansvarigt för utprickning, fyrning, sjökort, sjöräddning m.m. framhåller att båtlivet i ökad grad måste stå för sina kostnader.
Ur miljösynvinkel behövs ökade insatser för att kunna bevara eller förbättra den miljö som både båtlivet och naturen behöver. Rent vatten och rena stränder är en förutsättning för båtlivet och båtturismen.
För att klara utvecklingen av båtlivet krävs ekonomiska resurser. En båtskatt på alla fritidsbåtar över en viss längd eller motorstyrka är rimligt att ta ut för att finansiera samhällets kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en båtskatt för fritidsbåtar i syfte att utveckla båtlivet i Sverige.
Stockholm den 24 januari 1995 Karl-Erik Persson (v) Maggi Mikaelsson (v) Jan Jennehag (v) Eva Zetterberg (v)