Beskattningen av energi för uppvärmning av växthus tillämpas i dag mycket olika i EU:s olika medlemsländer. Sverige tillhör de länder som har den högsta beskattningen, även i beaktande av att växthusodlingen i vårt land sedan lång tid haft en särskild nedsättning av skatten med 85 procent. Trots detta kan skattekostnadens andel av ett växthusföretags totala produktionskostnad uppgå till mer än 5 procent. Företagens totala energikostnad i växthusproduktionen uppgår till 20--30 procent av företagens nettokostnader. Såväl skattekostnaden som den totala energikostnaden varierar med produktionsinriktning och energislag enligt nedanstående tabeller.
Växthusodlingens energibeskattning har inför EU- medlemskapet varit föremål för särskild översyn av en arbetsgrupp inom Jordbruksdepartementet. Arbetsgruppen har pekat på flera alternativa möjligheter för att åstadkomma en till de främsta konkurrentländerna ytterligare anpassad beskattning. Frågan bedömdes som viktig med hänsyn till växthusodlingens anpassning till EU-medlemskapet i en situation där näringens tullskydd avvecklades från första medlemsdagen. Arbetsgruppen ansåg att beskattningen efter ett EU-inträde den 1 januari 1995 skulle sänkas för växthusodlingen genom en nedsättning av den generellt utgående skattesatsen för koldioxid samt genom att det nuvarande uppbördssystemet för skatten bibehålles.
Den föregående regeringen uttalade i sin proposition till riksdagen att frågan om energiskatternas storlek för växthusodlingen jämfört med konkurrerande länders vid ett EU-medlemskap får tas upp i samband med att frågan om tillämpningen av olika stöd inom EU prövas. Riksdagen tog emellertid i avvaktan på en sådan prövning ett beslut om att ytterligare med ett år, nu till den 1 januari 1996, senarelägga ikraftträdandet av de tidigare beslutade förändringarna av växthusodlingens beskattning. Förändringarna innebär att näringen jämställs med industrin och att uppbördssystemet ändras så att full skatt erlägges vid leverans och återbetalning av nedsatt belopp sker periodvis i efterskott.
I en motion med anledning av ovannämnda proposition yrkade Margareta Winberg m.fl. socialdemokratiska motionärer att växthusodlingens energiskatter borde sättas ned som en viktig åtgärd för att ge största möjliga utrymme för branschens anpassning till EU. I motionen föreslogs en nedsättning av koldioxidskatten med 95 procent i stället för beslutade 75 procent. Detta skulle i stort motsvara ett generellt tak för uttag av skatt i det enskilda företaget på 0,6 procent. Detta skulle ge växthusodlingen ett kostnadsavlyft motsvarande 20--24 miljoner kronor.
Växthusodlingens konkurrenssituation har sedan föregående års behandling av frågan ytterligare klarnat vad gäller situationen för näringen i EU-medlemskapet. Det kan för det första konstateras att näringen står helt okompenserad för den förlorade tullintäkten genom den omedelbara avvecklingen av tullskyddet. För växthusodlingen i bl.a. Finland kommer ett betydande arealstöd att lämnas under en flerårig övergångstid som kompensation för förlusten av tullarna. Därtill kommer ett flertal andra stöd att utges, bl.a. ett investeringsstöd fullt ut efter EU:s regler. För det andra kan för den svenska växthusodlingens del konstateras att regeringen valt att avstå från att införa sådana strukturstöd som kunde vara intressanta att utnyttja för trädgårdsföretagen. För det tredje framgår att växthusodlingen liksom trädgårdsnäringen i sin helhet på ett flertal områden direkt kommer att drabbas av de aviserade skatte- och avgiftsuttagen, vilka avser att finansiera den svenska EU-avgiften. Förutom arbetsgivaravgiften och dieselskatten gäller detta särskilt fastighetsskatten, den höjda miljöskatten och höjningen av koldioxidskatten. Till detta kommer också de beräknade kostnaderna för omläggningen av skatteuppbördssystemet.
Det framgår av det anförda att växthusodlingen liksom trädgårdsodlingen i sin helhet kommer att utsättas för såväl en stark intäktsminskning som ett ökat kostnadstryck genom medlemskapet. Om principen att de som särskilt gynnas av ett EU-medlemskap i större mån än andra skall vara med och finansiera anslutningen bör växthusodlingen kompenseras för den ökade skattebelastning den på detta sätt kommer att utsättas för.
Med hänvisning till vad vi här framhållit om växthusodlingens konkurrenssituation som en följd av EU- medlemskapet vill vi föreslå att växthusodlingens energibeskattning i avvaktan på att en likformig beskattning kan genomföras inom EU begränsas enligt den modell som ovan nämnts, alltså ett skattetak i förhållande till produktionens saluvärde. Nuvarande uppbördsmodell ger växthusodlingen en årlig kostnadsbesparing på 4--5 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att begränsa energiskatten för växthusodlingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbörden av energiskatt.
Stockholm den 24 januari 1995 Göran Magnusson (s) Paavo Vallius (s)