1. Våra utgångspunkter
Vi anser att beskattningen på arbete och arbetskraft är alltför hög. Den bör sänkas radikalt. Därigenom skapas många fler arbetstillfällen, återvinning och återanvändning gynnas, tjänstesektorn stimuleras och vård och omsorg blir mindre dyr. Istället bör energiskatter och miljörelaterade skatter höjas.
Energiskatten bör i första hand vara en råvarurelaterad skatt. De fossila bränslena härrör från naturresurser som förekommer i begränsad utsträckning. En hög energiskatt stimulerar till effektivare hushållning med dessa begränsade resurser. Beskattningen av en viss energiråvara bör vara densamma oaktat var den används för att undgå snedvridningar av konkurrensen mellan företag och andra brister i ekonomin.
Koldioxidskatten är en utsläppsskatt som bör träffa alla utsläpp av koldioxid som adderar till koldioxidhalten i atmosfären med lika kraft. En hög koldioxidskatt stimulerar till snabbare övergång till biobränslen eller annan icke fossilbränslebaserad energianvändning.
Vattenkraften kan inte byggas ut ytterligare i vårt land utan att mycket stora och oersättliga naturvärden fördärvas. I den meningen är även vattenkraften en ändlig resurs som vi måste hushålla med. Därför bör skatten på vattenkraft ökas. En annan fördel, förutom att hushållningen då blir bättre, är att priserna på elkraft därigenom närmar sig de priser som i övrigt gäller inom EU. Det som annars skulle bli ökade vinster hos kraftbolagen kan därigenom användas till att t.ex. sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag.
Kärnkraften bygger på en ändlig råvara, uran, och dessutom har svenska folket och riksdagen beslutat att den ska avvecklas. Bägge dessa skäl utgör starka motiv för en väsentligt högre beskattning av kärnkraftsel. Därigenom stimuleras avvecklingen och felaktiga nyinvesteringar i gamla kärnkraftsanläggningar kan undvikas.
2. Våra förslag
Definitionen av ''industri'' i energiskattesystemet bör begränsas till enbart verkligt energiintensiv industri vars priser bestäms i en internationell konkurrenssituation. I dagsläget omfattas hela tillverkningsindustrin, vilket måste anses vara felaktigt. Nedsättningsregler bör endast gälla sådan industri där energikostnaden överstiger 1,7 % av produktionskostnaden. Nedsättningen bör gälla både energi- och koldioxidskatterna.
Nedsättningsregeln bör vara att företaget, efter ansökan, kan befrias från energiskatt för den del av energianvändningen som överstiger 1,7 % av produktionskostnaden. Nedsättningen bör dock villkoras med att företaget i samråd med miljömyndigheterna upprättar en åtgärdsplan för minskad energianvändning och minskade utsläpp av koldioxid.
Koldioxidskatten bör utvidgas till att gälla även elproduktion med fossila bränslen. Skattesatsen ska vara lika oavsett vilken slags kraftproduktion eller industri det är fråga om.
Skattesatserna föreslår vi ändras enligt följande:Höj koldioxidskatten till 50 öre/kg koldioxid som bidrar till en ökning av koldioxidhalten i atmosfären. Det betyder en höjning med 15 öre för hushållen m.fl. och med 34 öre för industri som tidigare haft nedsatt skatt.Inför en miljöskatt på kärnkraft. Den bör utformas som en uranskatt och motsvara 10 öre per kWh.Inför en vattenkraftskatt på 7 öre/kWh.
Intäkterna från dessa skattehöjningar ska uteslutande användas till att sänka andra skatter. Vi föreslår att arbetsgivaravgifterna sänks.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar höja koldioxidskatten till 50 öre/kg koldioxid från den 1 juli 1995,
2. att riksdagen beslutar införa en miljöskatt på kärnkraft motsvarande 10 öre/kWh från den 1 juli 1995,
3. att riksdagen beslutar införa en vattenkraftsskatt på 7 öre/kWh från den 1 juli 1995,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om nedsättningsregler för energiintensiv industri i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att koldioxidskatt skall tas ut även på elproduktion från den 1 juli 1995,
6. att riksdagen beslutar att nedsättning i energi- och koldioxidskatt endast skall gälla energiintensiv industri i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om villkorad nedsättning av energi- och koldioxidskatt för viss industri i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1995 Roy Ottosson (mp) Eva Goe s (mp) Ronny Korsberg (mp)