Kvinnor har traditionellt varit missgynnade inom idrotten. Typiska tjejsporter har ofta fått stå tillbaka. Ett tydligt exempel på detta är hur ridsporten behandlats. Med tiden har dock politikerna blivit mer uppmärksamma på denna orättvisa. I flera kommuner satsas det därför nu på ridanläggningar i kommunal regi för att skapa rättvisa mellan kvinnlig och manlig idrott.
Ridsporten är också så mycket mer än bara själva ridningen. Flickor (mestadels) tillbringar eftermiddagar, kvällar, veckoslut och skollov i stallet. De får vara med och göra nyttiga saker och känna sig behövda av någon. Under den tid de tillbringar i stallet träffar de vänner samtidigt som de mockar, fodrar, ryktar och städar.
Ridningen är med andra ord en av få sporter som till största delen består av annat innehåll än konkurrens och tävling. De flesta som sysslar med folksporten ridning gör det för att det är så roligt och skapar kontakter över generationsgränserna, man blir aldrig för gammal för att rida.
Det finns nu risker för att också ridningen kommer att omfattas av mervärdesskatt. Det är anpassningen till EU som gör att denna fråga aktualiserats. Anledningen är att regeringen som en del i harmoniseringen överväger att momsbelägga utbildningstjänster.
Jag menar att det vore djupt olyckligt om ridsporten skulle momsbeläggas medan övriga idrotter slipper en sådan pålaga. Jag frågar mig vad som är skillnaden i att lära någon att spela fotboll eller att rida. Det handlar i viss mening i båda fallen om utbildning men samtidigt kan man säga att det är fritidsaktiviteter med ett socialt värde som går utanför det man vanligen förknippar med utbildning.
Ridning är en folksport i Sverige, den är landets andra största sport efter fotboll. Det vore fel att inte jämställa dem med varandra. Likartade verksamheter skall kunna bedrivas på lika villkor och jämställdhetssträvandena får inte ifrågasättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla sporter skall beskattas lika.
Stockholm den 24 januari 1995 Charlotta L Bjälkebring (v)