De dramatiska förslag till nedskärningar av verksamhetsanslagen till tullen i årets budgetproposition kommer att få mycket stora återverkningar på gränskontrollen, inte minst i Malmöhus län.
Bakgrund
Västra Skåne är av naturliga skäl särskilt utsatt för införsel av narkotika genom närheten till Köpenhamn och Christiania, där narkotika säljs helt öppet med en daglig omsättning på cirka en miljon kronor, enligt Köpenhamnspolisens beräkningar. Köpenhamns centrum ligger inte mer än en dryg halvtimmes båtfärd med egen snabb båt eller t.ex. den reguljära båtlinjen mellan Landskrona och Köpenhamn. Det faktum att Danmark har avkriminaliserat narkotikainnehav, har snarare ökat än minskat handeln och därmed trycket på Sverige.
Helsingborgs tulldistrikt omfattar en 160 km lång kuststräcka från Barsebäck i söder till Båstad i norr. Här finns utöver 41 obevakade småhamnar två stora handelshamnar, Helsingborg och Landskrona. Helsingborg är den ort i landet som har den största persontrafiken, men även när det gäller godstrafiken hör Helsingborg till de största. Landskrona hamn tar emot drygt ett handelsfartyg per dygn, varav många trafikerar de forna öststaterna och Baltikum.
Landskrona är dessvärre särskilt hårt belastat av missbruksproblem, med långt fler kända narkomaner än riksgenomsnittet.
Vi vet att narkotikamissbruket kostar det svenska samhället mycket stora pengar. Siffror som närmare 130 miljoner kronor per dag har nämnts, liksom att en missbrukare kostar samhället drygt 900 000 kronor per år. Därtill kommer värdet på allt det han eller hon måste stjäla ihop för att kunna finansiera sitt missbruk. Detta uppgår till ett två--tre gånger högre belopp för t.ex. en heroinist.
Till dessa kalla siffror skall läggas all den tragik med psykiska och fysiska skador som enskilda mäniskor får utstå för att missbrukare skall försörja sig. De vida flesta narkotikabeslagen görs av tullen. Vårt effektivaste vapen mot narkotikainförsel är för närvarande tullen.
Försämringar genom neddragningar
I regeringens budgetförslag föreslås neddragningar för tullen som motsvarar 1 100 tjänster, vilket är en tredjedel av antalet anställda i dag. Generaltullstyrelsens förslag för hur dessa neddragningar skall fördelas över landet ger en skrämmande bild av hur landets, och då särskilt Västskånes gränser att öppnas för en mycket kraftig ökad illegal införsel av narkotika. Sammanlagt kommer cirka 450 tjänster att försvinna från tullen i Malmöhus län fram till 1998. För enbart Helsingborg--Landskronas del innebär förslaget att endast 146 tjänster av 354 kommer att finnas kvar från halvårsskiftet i år.
De flesta av dessa tjänster kommer att vara inriktade på klareringsarbete, och endast ett fyrtiotal kommer att vara tillgängliga för att förhindra smuggling av narkotika.
Landskrona kommer praktiskt taget att överges med avseende på tullbevakningen, vilket vi ser som helt förödande med tanke på narkotikasituationen här.
Om motsvarande medel som nu föreslås avföras från tullen skulle tilldelas polisen för att förstärka denna och ersätta den neddragning som görs på tullen, hade vi kanske förstått åtgärden. Men regeringen har föreslagit kraftiga neddragningar även på polisens område.
Besparing ger ökade kostnader
Genom att minska på narkotikabekämpningen vid gränsen utan att ersätta den med effektivare metoder innanför gränsen, ger samhället en signal om att man inte längre ser så allvarligt på narkotikaproblemet. Man ger också signalen att det nu kommer att bli lättare att föra in narkotika och även andra droger.
Den besparing som regeringen avser att göra på tullens budget, kan på starka grunder antas innebära ökade kostnader någon annanstans i samhället. Antalet missbrukare, vårdfall, sociala kostnader och inte minst andra brott och familjetragedier kommer högst sannolikt att öka kraftigt.
Det kan inte vara rimligt att ett så snävt sektoriellt sparintresse får riskera att rasera den prevention som tullens narkotikabekämpning har inneburit och trots allt innebär.
Tullen i EU
Inför Sveriges anslutning till Europeiska unionen diskuterades frågan livligt huruvida vi inom EU skulle ha möjligheten att även fortsättningsvis upprätthålla vår gränskontroll just med tanke på narkotika och andra droger. Det står i dag helt klart att vi har denna möjlighet.
Andra länder har kontroll vid gränserna, t.ex. England, medan Frankrike valt att ha en kontroll innanför gränsen. Tyskland avvecklade tidigt sin gränskontroll, men har sedan beslutat att återgå till gränskontroll. Det är förenat med stora kostnader att återuppbygga något som en gång avvecklats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett starkt gränsskydd för att förhindra införsel av narkotika och andra droger,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevakning av skånska hamnar.
Stockholm den 24 januari 1995 Peter Weibull Bernström (m) Sten Anderssson (m)