Små elproduktionsanläggningar är dyrare att anlägga och dyrare att driva än stora anläggningar räknat efter producerad kilowattimme. Sverige har idag ett elpris som är ett av de lägsta i världen. Produktionskostnaderna är baserade på storskalig, avskriven vattenkraft samt kärnkraft som idag är ganska långt nedskriven. Nya anläggningar har inte uppförts med sådan prissättning som grund, i synnerhet inte små produktionsanläggningar.
De stora kraftbolagen kan vanligen i stor utsträckning internfinansiera sina utbyggnadsprojekt, men bygger sällan små anläggningar eftersom dessa har svårt att passa in i deras driftsorganisationer.
Ut statens synpunkt är dock förnybar elproduktion en nationalekonomisk vinst, vilket inte minst gäller de små anläggnar som skapar fler arbetstillfällen företrädesvis i glesbygd.
I 1991 års energiöverenskommelse anges också att vår elförsörjning skall tryggas med ett energisystem baserat på varaktiga, helst inhemska och förnybara energikällor samt med energihushållning. Även inom EU har man samma inriktning, och det finns flera program för stöd till förnybar energi liksom målsättningar att öka andelen förnybar energi i energisystem.
I Sverige har riksdagen tagit beslutet att stödja vindkraften genom s.k. miljöbonus, vilket innebär att producenten erhåller ett tillskott till ersättningen motsvarande elskatten, f.n. 9 öre/kWh. Detta har visat sig ha god effekt och bör därför även införas för övrig småskalig, förnybar elproduktion (anläggningar under 1 500 kW effekt). Eftersom underskotten från driften av små anläggningar är störst i början bör stödet vara differentierat beroende av när anläggningen togs i drift. Följande uppdelning är lämplig:
Anläggning idrifttagen år 1990 eller senare:100 %
Anläggning idrifttagen åren 1980--1989:40 %
Anläggning idrifttagen före 1980:20 %
Detta stöd bedöms kosta staten ca 250 miljoner kronor per år. Finansieringen kan ske genom en höjning av elskatten med 0,2 öre/kWh.
Den miljövänliga produktionen från småskalig förnybar energi är f.n. ca 1,5 TWh per år. Denna produktionsmängd minskar utsläppen av koldioxid med ca 500 000 ton per år om motsvarande mängd el producerades med fossila bränslen. Övriga utsläpp minskar på motsvarande sätt, svaveldioxid med ca 7 500 ton och kväveoxider med ca 4 500 ton. En satsning på 0,2 öre/kWh för att vidmakthålla de små producenternas anläggningar är väl värd med hänsyn till de goda miljöeffekterna och tillvaratagandet av naturens förnyelsebara resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av miljöbonus för småskalig, förnyelsebar elproduktion.
Stockholm den 24 januari 1995 Kjell Ericsson (c) Sigge Godin (fp)