År 1923 tillkom lagen om hundregister, en lag som nu inte fyller någon viktigare funktion, då lösspringande hundar idag knappast kan anses vara ett samhällsproblem. I lagstiftningen finns andra lagar som reglerar skyldigheten för hundägare att ha sina hundar under uppsikt.
Idag är kommunen skyldig att upprätta hundregister samt att uppbära hundskatt. Denna är inte inriktad mot åtgärder riktade till sällskapshundar utan kan ses som en kommunal skatt på hundägare.
Den kommunala byråkratin runt hundregistreringen och uppbörden är relativt omfattande, varför det kommunala överskottet, om nu det blir något, är synnerligen begränsat. Vissa kommuner har fastställt 0 kronor i avgift.
I betänkande 1994/95:JuU2, Ett effektivare brottsmålsförfarande, har justitieutskottet yrkat bifall till de motioner som krävt avkriminalisering av skyldighet att betala hundskatt, vilket gavs regeringen till känna.
Hundskattelagen fyller idag inte någon funktion. Jag anser att den naturliga följden av justitieuskottets betänkande bör vara att hundskattelagen från 1923 upphävs enligt Åklagarutredningens enhälliga förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av lagen om hundskatt.
Stockholm den 23 januari 1995 Patrik Norinder (m)