Det är glädjande att regeringen visar ambitioner att införa miljöskatter. Dock är man så försiktig att man inte uppnår den styrande effekt som är själva syftet med ekonomiska styrmedel, utan nöjer sig med att se dem främst som en finansieringskälla. De Gröna har länge förespråkat en omläggning av skattesystemet, där skatter omfördelas från arbete till miljöbelastande verksamheter, en så kallad skatteväxling. Därmed erhålls en styrande effekt mot en hållbar ekonomi. Bland annat är en kraftig höjning av koldioxidskatten viktig för att vi ska klara våra förpliktelser enligt klimatkonventionen.
Höjning av koldioxidskatten
Dagens system för nedsättning av koldioxidskatten omfattar hela industrisektorn. Det innebär att ett stort antal företag med relativt låga energikostnader får onödigt små incitament till energieffektivisering. Därför bör ett nedsättningssystem endast omfatta de mest energiintensiva branscherna, framförallt gruvor, stål-, pappers- och stenindustrin. Därmed kommer textilindustri, verkstadsindustri och andra icke energiintensiva branscher att få ökade incitament till att effektivisera energianvändningen och minska utsläppen av koldioxid.
En kostnadseffektiv lösning vore att den mest energiintensiva industrin fick en kraftig nedsättning av skatten endast om åtgärder vidtas för att effektivisera energianvändningen. Vi föreslår därför att den del av energikostnaden som överstiger 2 % av försäljningsvärdet undantas från energibeskattning under en övergångsperiod.
En stor brist i energiskattesystemet är att fossilbränsleanvändning för elproduktion inte beskattas. En skatt på CO2-utsläpp från elproduktion bör införas samtidigt och den bör också belasta importerad el. WTO- reglerna (GATT) är inte helt tydliga, men det pågående arbetet på detta område skulle påskyndas av ett svenskt initiativ. En CO2-skatt på el skulle leda till en snabb ersättning av kol med biobränslen i kraftvärmeverk.
Vi föreslår i enlighet med ovanstående att koldioxidskatten höjs till 50 öre/kWh vilket motsvarar ca 3,8 miljarder kronor i skatteinkomster. Intäkterna växlas mot sänkt skatt på arbete, se särskild motion.
Höjd skatt på elektrisk kraft från vattenkraftverk
Beskattning av vattenkraft ur miljösynpunkt motiveras för att vattenkraften ska betala sina miljökostnader i form av förstörda älvekosystem, landskapsvården etc. En sådan skatt skulle kunna vara ett styrmedel för att minska trycket på utbyggnad av ny vattenkraft.
Skatten på vattenkraft är dock i mycket stor utsträckning befriad från styrande egenskaper eftersom den inte omfattar ny vattenkraftsproduktion. Detta bör ändras för att skatten ska kunna få en seriöst miljöstyrande effekt. Det är också rimligt att låta skatten omfatta även kraftverk mindre än 1500 kW. Så kallade minikraftverk har ofta en mycket stor påverkan på det lokala ekosystemet. Gränsen för beskattning bör därför sänkas till 500 kW.
Enligt regeringens förslag höjs skatten på äldre vattenkraft från 2 till 4 öre per kWh. Förslaget innebär att äldre vattenkraftverk framöver får betala en lite högre del av sina retroaktiva miljökostnader, vilket är positivt. Elpriserna kommer antagligen att stiga något, vilket stimulerar till effektivisering. Även detta är positivt, men inte alls tillräckligt för att närma sig principen om att den som åsamkar miljöskador står för kostnaderna (Polluter Pays Principle). Även nya kraftverk måste betala sina miljökostnader. De Gröna föreslår därför en höjning av skatten på vattenkraft till 7 öre/kWh.
Höjd uranskatt
Samma förhållande som beskrivits ovan för vattenkraften gäller även för skatten på kärnkraft. Med regeringens förslag om höjning från 0,2 till 1,2 öre per kWh får även kärnkraften betala ytterligare en liten del av sina miljökostnader. Det är bra även om det är långt kvar till full kostnadstäckning. Därför föreslår De Gröna en höjning till 10 öre/kWh producerad el från kärnkraft.
Differentierad försäljningsskatt på motorfordon utifrån miljöklassning
Försäljningsskatten på motorfordon har en oklar effekt ur miljösynpunkt. Flera analyser har visat att antalet fordon är den faktor som har störst beydelse för den totala bensinförbrukningen i samhället. Bensinpriset, bränsleförbrukningen per fordon och antalet körda mil per fordon har mindre korrelation med bensinförbrukningen. En hög försäljningsskatt på fordon kan verka dämpande på denna utveckling.
Å andra sidan har nya fordon katalysatorer, något som har stor betydelse för utsläppen av kväveoxider etc. I den utsträckning gamla bilar ersätts av nya, bromsar en hög försäljningsskatt detta. Av denna anledning är en försäljningsskatt skadlig ur miljösynpunkt.
Det är positivt om skattesystemet ger ett incitament att undvika onödigt bilinnehav. Det bidrar till lägre bensinförbrukning. Istället för den föreslagna höjningen av försäljningsskatten föreslår vi att man höjer fordonsskatten och differentierar denna utifrån miljöklassning. Förslaget är budgetneutralt men kan ge betydande miljövinster.
Indexering av vissa punktskatter
Hösten 1993 beslutande riksdagen att flera energi-och miljöskatter skulle indexeras. Regeringen skulle få rätt att räkna upp skatterna med index till och med 1998. Nu föreslås att denna möjlighet blir bestående, dvs att gränsen vid 1998 avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrad skatt på energi motsvarande en skatt på koldioxid om 50 öre/kg koldioxid,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrat system för nedsättning av koldioxidskatten för energiintensiv industri,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att koldioxidskatten utvidgas till att även omfatta fossila bränslen för elproduktion,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vattenkraftskatten ökas till 7 öre/kWh,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nedsättningen av skatten på vattenkraft för nyare kraftverk slopas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vattenkraftskatten utvidgas till att omfatta kraftverk med en effekt överstigande 500 kWh,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av regeringens förslag om höjd försäljningsskatt på motorfordon till att gälla differentierad skatt utifrån miljöklassning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av den särskilda skatten för elektrisk kraft från kärnkraftverk till 10 öre/kWh,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skatten på viss elektrisk kraft och den särskilda skatten för elektrisk kraft från kärnkraftverk indexeras.
Stockholm den 10 maj 1995 Ronny Korsberg (mp) Roy Ottosson (mp)