I och med Sveriges medlemskap i EU kommer momsen på vissa tjänster att harmoniseras med EU:s regler och införlivas i svensk lagstiftning. Enligt ett EU-direktiv skall utbildning momsbefrias, såvida utbildningen inte har till syfte att främja deltagarnas nöje och rekreation. Trots att inget förslag ännu finns hur detta skall utformas finns det anledning att uppmärksamma frågan om moms på ridlektioner, eftersom dessa omnämns i SOU 1994/95:88 Mervärdesskatt och EU.
Att all idrott måste likabehandlas vid skatteplikt borde vara självklart. Pojksporten ishockey och tjejsporten ridning har lika stora moment av träning, utbildning och lek för respektive utövare. Nedan vill vi framföra en rad goda skäl för att ridlektioner, liksom naturligtvis all annan idrott, bör vara momsbefriade också i framtiden.
Ridning en folksport
Ridning har under senaste decenniet utvecklas till en bred folksport. Det är den efter fotboll största idrottsgrenen idag, 40% större än ishockeyn till exempel. En halv miljon svenskar rider för motion och tävling. Sverige är unikt med 900 ridklubbar och 600 ridskolor ofta även i små orter. Man behöver inte äga egen häst för att rida och sporten känner inga sociala gränser. 7 miljoner ridtimmar genomförs i ridskolorna. 250 av ridskolorna har handikappridning och för många av de 4000 handikappade ryttarna har kontakten med hästen givit livet nya stora värden.
Ridning är tjejernas sport
Det är väl känt att det främst är flickor som rider och som tillbringar all sin lediga tid vid ridskolan. 83 % av utövarna är kvinnor, 70 % av dem under 25 år. Beräkningar i olika kommuner visar att de kommunala bidragen till ridsporten brukar vara ungefär en tiondel jämfört med pojksporter som ishockey. Flickornas idrott är alltså ekonomiskt missgynnad kommunalt. Detta är naturligtvis orättvist, inte minst sett ur ett jämställdhetsperspektiv. Problemet skulle fördjupas om ridning kom att definieras som ''utbildning för nöje och rekreation'' medan de pojkdominerade sporterna definieras som idrott. Varför inte döpa om ridlektioner till ridträning och ridskolor till ridanläggningar, om det bara är på terminologin det ankommer?
Att all idrottslig verksamhet ska hanteras lika vad gäller momsen anser vi självklart och inriktningen skall vara momsbefrielse. Det får inte bli så att ridande flickor skall behöva drabbas av högre avgifter än pojkar för att den idrott de föredrar är högre beskattad.
Det är dyrt att rida
Det är dyrt att rida, eftersom kommunala bidrag och sponsorsmedel så gott som saknas. Intresset för hästar och ridning delas dessutom ofta av flera familjemedlemmar, vilket måste ses som positivt. Det här är en generationsöverskridande idrott, ofta rider både barn och föräldrar. Ridsporten har dessutom karaktär av regelbundenhet och utövas vecka efter vecka, år efter år, så länge intresset består. Ridning går sällan att ''lägga på hyllan'' en kort period när pengar saknas, bl.a. för att man tecknar sig för lektioner, läs träning, terminsvis. Det är idag kö till ridtider på många ridskolor.
Om ridlektioner skulle komma att momsbeläggas finns risk att många ryttare tvingas sluta med sin idrott. Kostnaderna för ridlektionerna är redan stora för en familj med normal inkomst. Risken finns att ridningen inte kan förbli den folksport för alla den är idag. Flickorna blir en idrott fattigare.
Ridskolor är ungdomsgårdar
Undersökningar visar att endast under 15 % av den tid tjejerna tillbringar på ridskolan sitter man i sadeln. Resten av tiden ägnas åt annat. De lär sig sköta hästen, lär sig utfodring, umgås med varandra och har en fast punkt utanför hemmet med vuxna som känner en och bryr sig om.
Ridskolan är alltså en mycket viktig fritidsgård. Genom umgänget med hästar lär sig ungdomarna ansvarstagande, disciplin och koncentration. Att ta hand om en annan levande varelse utvecklar medkänsla och engagemang. Kamratskapet på ridskolan, med både yngre, jämnåriga och äldre kamrater tränar samarbetsförmåga och social kompetens. Allt detta kommer flickorna att ha nytta av i hela livet och får ofta direkt användning för det i skolarbetet.
Ridsporten är således meningsfull och utvecklande. Hästarna och ridningen blir en viktig del av uppväxten för flickorna. Att genom momsen försvåra för ungdomar att utöva denna sport vore mycket olyckligt.
Det är säkrare att rida organiserat
En risk med momsbeläggning på ridlektioner är att ryttare kommer att försöka utöva sin sport på andra sätt än att ta lektioner, t.ex. genom att låna eller hyra hästar för att rida själva. Det bästa sättet att förhindra olyckor och skador inom sporten är att ridningen sker i ordnade former och leds av kompetenta ridlärare. Flera undersökningar visar att ridning vid ridskolor medför lägre skadefrekvens än ridning på egen hand. En ryttare blir aldrig fullärd, kontinuerlig träning och undervisning är en förutsättning för att sporten skall kunna utövas med högsta möjliga säkerhet.
Risken finns att en ökad andel ridning utanför ridskolorna kommer att medföra fler olyckor.
Ridskolan har små marginaler
Ridskolornas verksamhet är kostnadskrävande. Hästarna kräver passning och omvårdnad en stor del av dygnet, helg som vardag, året om. Verksamheten är personalintensiv. Säkerheten gör att det inte går att göra avkall på utrustning. God hästhållning kräver hög kvalitet på stall och foder. Några marginaler för ridskolorna att sänka sina priser för att kompensera en skatteplikt på ridlektioner finns inte.
Moms på ridning skulle drabba en tjejsport orättvist, en sport som trots små ekonomiska insatser från samhället kunnat växa sig till landets andra största. Den är i andra idrottsliga sammanhang helt jämbördig med andra idrotter. Så finns t ex ridsport som program på flera gymnasier i landet. Den är en verklig breddidrott. Hästar och ridning är intressen som ofta följer med livet ut. Publiktillströmning och mediaintresse för de stora hästevenemangen på Scandinavium i Göteborg och Globen i Stockholm är stort och tittarsiffrorna vid TV-sändningarna är bland de högsta för idrottsprogram.
I jämställdhetens namn: ingen moms på ridträningen!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om moms på ridlektioner.
Stockholm den 20 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp) Ewa Larsson (mp) Ronny Korsberg (mp) Gunnar Goude (mp)