En slöjdare eller hantverkare, båda begreppen används, är en person som tillverkar saker, vilka ofta har en gammal historia bakom sig. Svensk slöjd utgår i allmänhet från tradition från äldre tider, men även nytänkande understöds. Många regler är utformade för att slöjden skall bli godkänd. En huvudregel är att slöjden skall tillverkas av naturmaterial och främst av svenskt material. Slöjden kallas också för hantverk och det betyder, som namnet anger, att det mesta skall tillverkas för hand. Således syr man för hand i exempelvis läder och skinn, man använder gamla redskap när man smider metaller och man använder handverktyg när man snidar i trä. Materialet som man använder är mycket dyrt, då även materialet i allmänhet tagits fram med hantverksmässiga metoder. Hantverksprodukter tar lång tid att tillverka, ofta från ett par dagar och upp till ett par veckor. Man har beräknat att timlönen i Sverige i genomsnitt för slöjdare ligger på 4,85 kr.
Slöjdaren har gått en mängd kurser och utbildningar och när slöjdaren sen skall ställa ut sina produkter måste hon eller han först bli bedömd av en hemslöjdskonsulent. Alla verktyg som används köps för dyra pengar och dessutom behövs det en lokal eller verkstad att arbeta i. Prissättningen på hantverksprodukterna är alltid en svår fråga för slöjdaren. Avvägning måste göras mellan ett högre och mer marknadsmässigt pris eller att över huvud taget kunna sälja sin produkt. Därför blir priset av nödvändighet endast obetydligt högre än vad materialåtgången är och eget arbete räknas otroligt lågt.
Den förra regeringen belade slöjd (hantverksprodukter) med moms. Detta har medfört att slöjdarna måste höja sina priser och därmed minskas också avyttringen av slöjdalster. Flera slöjdare försöker leva på sin slöjd, men det är i de flesta fall en omöjlighet. Skillnaden mellan vad som betecknas som konst och vad som är slöjd eller s.k. konsthantverk är ofta hårfin. För att bevara och ta tillvara en urgammal hantverkstradition så behövs det slöjdare i vårt land för att föra ett betydelsefullt arv vidare till kommande generationer. Därför är det mycket olyckligt att slöjden har belagts med moms.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att hantverksprodukter (slöjd) skall befrias från moms.
Stockholm den 21 januari 1995 Barbro Johansson (mp)