Kravet på katalytisk avgasrening av bilar börjar nu ge effekt på luftföroreningarna i landet. Uppskattningsvis hälften av den totala sträcka som körs med bensindrivna bilar körs med katalysatorrening.
Under föregående mandatperiod gjordes också kraftfulla satsningar för att bygga ut järnvägstrafiken, vilket innebär att person- och lasttrafik styrs mot att utnyttja järnvägen. Eftersom järnvägstrafiken inte har någon direkt luftförorenande effekt är också detta en mycket välkommen utveckling.
Flygets miljöbelastning har dock visat sig svår att få bukt med. Enligt beräkningar kommer en mycket stor del t ex av kväveoxidutsläppen just från flygtrafiken, i storleksordningen 30 000 ton per år.
Utsläppen från flygplanen varierar med planens ålder, bränsleförbrukning, grad av effektiv förbränning och styrkan på motorerna. Ett verksamt sätt att minska flygplanens utsläpp har varit att luftfartsverket har avgiftsbelagt buller och avgasutsläpp, vilket bl a lett till att Bromma flygplats nu trafikeras med nyare flygplansmodeller med starkare motorer som ger mindre utsläpp och buller.
För att ge ett kraftfullt incitament för utvecklingen av renare flygplansmotorer och forskning för att minimera avgasutsläppen bör regeringen både verka för höjda avgiftsnivåer i vårt land samt verka för sådan avgiftsbeläggning inom EU. Eftersom luftföroreningarna inte känner några gränser bör särskild vikt läggas vid sådana internationella överenskommelser som kan få stort kvantitativt resultat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för höjda avgiftsnivåer i Sverige för flygplans avgasutsläpp,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i EU verka för införandet av avgifter för flygplans avgasutsläpp.
Stockholm den 19 januari 1995 Tuve Skånberg (kds)