Växthusodlingens energiskatt
Regeringen framlägger i proposition 1994/95:203 om finansiering av medlemskapet i den europeiska unionen förslag om en generell höjning av koldioxidskatten från den 1 januari 1996. Regeringen framhåller samtidigt att den beträffande beskattningen av industrin avser att ytterligare utreda möjligheterna att höja koldioxidskatten utöver den nu föreslagna höjningen.
Det måste emellertid noteras att höjningen av energibeskattningen samtidigt drabbar den energiintensiva växthusodlingen vilken inte i ett nära perspektiv kan räkna hem några vinster på EU-medlemskapet. Vi har i en tidigare motion, 1994/95:Sk670, till riksdagen redovisat vår syn på energibeskattningen för växthusodlingen och på andra förhållanden som gäller trädgårdsnäringens konkurrenssituation efter EU-inträdet och hemställt att situationen för denna sektor skall beaktas i regeringens arbete. Vi återupprepar denna hemställan nu med än större skärpa med hänsyn till regeringens avsikter för industribeskattningen. Det skall härvid också omnämnas att växhusodlingen från den 1 januari 1996, enligt ett redan taget riksdagsbeslut, fullt ut skall följa industrins regler för energibeskattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, beslutar att undanta växthusodlingen från ytterligare höjd koldioxid- och energibeskattning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 maj 1995 Ingvar Eriksson (m) Peter Weibull Bernström (m)