Riksdagens skatteutskott ansåg 1993 med stöd av fem riksdagsmotioner att alternativmedicinsk behandling i momshänseende borde jämställas med skolmedicinsk behandling.
Mervärdesskatteutredningen SOU 1992:121 föreslog också att alternativmedicin i mervärdesskattehänseende skulle jämställas med skolmedicinen. En majoritet av remissinstanserna stödde förslaget, bl.a. Statens konkurrensverk, som uttalade: ''Den utvidgning av begreppet skattebefriad sjukvård som föreslås eliminerar de brister i konkurrensneutralitet som f.n. råder och som främst missgynnar utövare av alternativa behandlingsformer.''
En del mervärdesskattesänkningar genomfördes av den borgerliga regeringen, dock icke detta förslag.
Det måste ifrågasättas om inte särbehandlingen av alternativmedicinen i förhållande till skolmedicinen i skattehänseende strider mot konkurrenslagen.
Inte minst med hänsyn till människors valfrihet när det gäller medicin och behandlingsmetoder i vården anser jag det berättigat att alternativmedicinen bör jämställas med skolmedicinen i momshänseende. Krav på behörighet att utföra vissa behandlingar o.s.v. är en självklar fråga, som hanteras av tillsynsmyndigheter på det sociala området. En eventuell negativ inställning till alternativa behandlingsmetoder bör inte influera skatteområdet.
Ett slopande av momsen på alternativmedicinsk behandling kostar 150 miljoner kronor. Eftersom ett borttagande med all säkerhet innebär att intresset för att använda sig av alternativmedicin ökar, kommer trycket på vanlig medicinsk behandling att minska. Därför bör förslaget kunna finansieras inom ramen för nuvarande sjukförsäkring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alternativmedicin och alternativmedicinska behandlingsmetoder i mervärdesskattehänseende bör jämställas med skolmedicinen.
Stockholm den 13 januari 1995 Gullan Lindblad (m)