Konkurrensneutralitet mellan privata, kooperativa och offentliga arbetsgivare
Regeringen föreslår som led i finansieringen av EU- medlemskapet att en löneavgift på 1,5 % införs fr o m 1 januari 1995. Alla arbetsgivare skall betala löneavgiften samtidigt som regeringen deklarerar att den sociala sektorn inte skall drabbas, varför kommuner och landsting skall kompenseras för den höjda avgiften.
Detta är ett helt nytt styrinstrument i den ekonomiska politiken. Samma förslag fanns med i den förra socialdemokratiska regeringens krispaket våren 1989 och som senare underkändes av riksdagen.
Effekterna av den föreslagna löneskatten blir särskilt kännbara inom områden där verksamheten bedrivs både inom den privata sektorn och av landsting och kommun. Alla de alternativ inom barnomsorg, äldre- och sjukvård som drivs i enskild eller kooperativ regi och som vuxit fram under senare år drabbas på ett mycket kännbart sätt.
Tandvårdssektorn är ytterligare ett område som drabbas. Privattandvården svarar för drygt hälften av vuxentandvården i landet. Övrig vuxentandvård utförs i landstingsregi genom folktandvården. Införande av löneskatt för privata arbetsgivare kommer ytterligare att snedvrida konkurrensförhållandena inom tandvården.
Konkurrensverket har i sin rapport Konkurrens inom tandvården (1993) påtalat ett antal konkurrenssnedvridande faktorer, däribland landstingens rätt att lyfta av ingående mervärdesskatt inom verksamheter som inte medför skattskyldighet.
Den senare frågan har särskilt intresse sedan regeringen nyligen i prop 1994/95:57 föreslagit att återbetalningen av ingående moms till landstingen inte längre skall kopplas till mervärdesskattesystemet utan ske i särskild ordning genom utbetalningar från skattemyndigheten i Kopparberg. Innebörden av detta är att kommuner och landsting under 1995 både behåller återbetalning av ingående mervärdesskatt och undviker (alternativt kompenseras för) den höjda löneskatten.
En självklar förutsättning för en höjning av löneavgiften är att konkurrensneutraliteten mellan privata, kooperativa och offentliga arbetsgivare inte rubbas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om löneskattens konkurrenssnedvridande effekter inom områden där privata, kooperativa och offentliga arbetsgivare konkurrerar.
Stockholm den 7 december 1994 Isa Halvarsson (fp)