I proposition 122 föreslår den socialdemokratiska regeringen bland annat införande av en allmän löneavgift på 1,5 procent som ett led i finansieringen av avgiften till EU. Vi motsätter oss en sådan finansiering såsom närmare utvecklas i en särskild partimotion (m). Det är direkt skadligt att ytterligare öka skattetrycket, genom en särskild avgift på arbete, i en situation när det är särskilt viktigt att nya jobb skapas i företagen.
Utöver de redan tidigare påtalade (motion 1994/95:Fi21) principiella invändningarna vi har mot regeringens sätt att finansiera EU-avgiften vill vi uppmärksamma riksdagen på de risker i snedvridning av konkurrens som kan bli fallet i och med regeringens mer preciserade förslag.
I propositionen kan man läsa följande:
En strävan är att skatteåtgärderna så långt möjligt koncentreras till sektorer som är bidragsmottagare från EU eller till aktiviteter som i andra avseenden kan anses gynnas av ett medlemskap. Finansieringen bör ske genom en belastning på produktionen, ej välfärden. För valet mellan olika skattehöjningar innebär detta att i första hand sådana skatter bör höjas där skattesubjektet utgörs av företag.
Av stycket framgår att de som anses gynnade av ett EU- medlemskap är primära skatteobjekt och att dessa i första hand är företag.
Längre ner i propositionen kan man läsa:
Höjningen av arbetsgivaravgifterna kommer att leda till merkostnader i kommunsektorn. I enlighet med vad som redovisas i prop. 1994/95:40 om att den sociala sektorn ej bör drabbas och i enlighet med den s.k. finansieringsprincipen skall hela detta belopp återföras till kommunsektorn.
Regeringen anser således att kommunsektorns kostnader för höjningen av arbetsgivaravgiften skall kompenseras genom att hela detta belopp skall återföras till kommunsektorn. Hur beloppet skall räknas ut och om det inkluderar alla merkostnader för alla anställda i kommunsektorn framgår inte.
Förfaringssättet är emellertid uppseendeväckande. I ett läge när nya jobb framför allt måste stimuleras fram i privat sektor vidtas åtgärder som försvårar en sådan utveckling genom att favorisera anställningar i den kommunala sektorn.
En ytterligare aspekt på förslaget är att åtgärden kan komma att snedvrida förhållandet mellan egenregi och uppdragsverksamhet inom den kommunala sektorn. Till exempel får fristående förskolor och skolor högre kostnader samtidigt som kommunerna själva inte drabbas av den höjda löneavgiften genom återbäring via den så kallade neutraliseringsavgiften. Det blir i ett sådant läge mycket betydelsefullt att kommunerna i sin egen bidragsgivning förutsätts agera så att de privata alternativen inte ytterligare diskrimineras genom denna effekt.
Ett mycket stor antal kommuner har under hösten fått nya kommunledningar som visar sig vara mindre intresserade av den ökade valfrihet som många kommunmedborgare fått i och med framväxten av fristående alternativ inom bland annat skola och omsorg. Med anledning därav och den effekt som regeringens förslag beträffande den allmänna löneavgiften kan få för dessa alternativ föreslår vi att riksdagen -- om den trots allt bifaller förslaget om allmän löneavgift -- uttalar sig till förmån för att de beskrivna förhållandena på lämpligt sätt åtgärdas av regeringen när detaljbestämmelserna för neutraliseringen av löneavgiftens effekter arbetas fram så att de fristående alternativen inte diskrimineras ytterligare.
Att i dag med cirka 8 procents öppen arbetslöshet lägga fram ett förslag om att höja löneskatterna med 1,5 procent är minst sagt oklokt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 1994/95:122,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att fristående alternativ inte ytterligare diskrimineras i det fall den kommunala sektorn undantas från effekten av införandet av den allmänna löneavgiften.
Stockholm den 7 december 1994 Per Bill (m) Lennart Hedquist (m) Stig Rindborg (m) Sten Tolgfors (m)