De allra flesta småföretag ägs och drivs som familjeföretag med en eller få ägare och ett mindre antal anställda. Ofta är det en eldsjäl som satsat på en idé, fått ett tillfälle och gripit det.
När ägaren/ägarna börjar närma sig pensionsåldern måste det ske någon form av succession i företaget. Överlåtelsesumman vid en försäljning beskattas så kraftigt att många företagare väljer att under ett antal år hellre trappa ned och till sist avveckla företaget.
Detta innebär att många företag försvinner. Hade företagen i stället sålts hade produktion och arbetstillfällen funnits kvar. I de allra flesta fall innebär också nya krafter, nya ägare, att nya idéer och nya kunskaper tillförs. Yngre personer är dessutom i allmänhet mer öppna för t.ex. ny teknik, produktutveckling och aktiv marknadsföring. Tillskott som sätter fart på företagen och ger en extra skjuts mot en ännu positivare utveckling.
Beskattningen av försäljningssumman vid överlåtelse av småföretag borde ses över så att ägarna känner sig motiverade att sälja sina företag och därigenom låta dem leva vidare och utvecklas.
Stora summor av statens medel satsas på nya små företag som i allmänhet har ett par svåra år innan de kan börja fungera av egen kraft. Många av satsningarna är alltför optimistiska och då blir det inga nya företag, inga nya arbetstillfällen. Samtidigt har vi skatter som tillåter att etablerade livskraftiga företag avvecklas och försvinner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om lindrad och förenklad beskattning av delägare i fåmansföretag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Björne (m)