Innehåll 1. Sammanfattning2 2. Sverige och skatterna4 3. Mindre frihet -- mer beroende7 4. Färre jobb, lägre tillväxt och sämre välfärd8 5. De förlorade decennierna10 6. Den borgerliga reformperioden11 6.1 Stärkt konkurrenskraft12 6.2 Skattereformen kompletterades12 6.3 Skatteförändringar genom krisuppgörelserna13 6.4 Sänkt skatt på boende13 6.5 Sänkt skatteuttag13 7. Återställarpolitiken14 7.1 Hushållen får betala15 7.2 Färre jobb och sämre välfärd15 8. Skattepolitik för nya jobb och tryggad välfärd16 8.1 Skattepolitiken under mandatperioden16 8.2 Lägre skatt på arbete18 8.2.1 Tjänstesektorns beskattning19 8.2.2 Ingen höjd egenavgift i sjukförsäkringen21 8.2.3 Lägre, förmånsrelaterade löneskatter21 8.2.4 Åter till marginalskattereformen21 8.2.5 Inga socialavgifter på vinstandelar22 8.2.6 Ingen höjd skatt för pensioner22 8.3 Neutral kapitalbeskattning -- expansion och nya företag22 8.3.1 Slopad dubbelbeskattning av riskkapital24 8.3.2 Riskkapitalavdrag25 8.3.3 Återinförd kvittningsrätt för nystartade företag25 8.3.4 Slopad förmögenhetsskatt25 8.3.5 Sänkt fastighetsskatt26 8.3.6 Beskattning av pensionssparande26 8.3.7 Översyn av spelbeskattningen26 8.4 Miljörelaterad beskattning27 8.5 Sverige, EU och skatterna27 8.6 Statsfinansiella effekter28
1. Sammanfattning
Sverige har under lång tid haft världens högsta skattryck. Även om Sverige med knapp marginal nu kunnat lämna denna tätposition torde den socialdemokratiska regeringens skattepolitik leda till att Sverige inom kort återerövrar denna tveksamma ''första plats''.
Skatteuttaget är en spegelbild av den offentliga utgiftsnivån, som i slutet på 1960-talet började stiga väsentligt snabbare i Sverige än i övriga OECD-länder. Trots de successivt allt högre skatterna, har den offentliga utgiftsutvecklingen varit så kraftig att underskotten i de offentliga finanserna trendmässigt har ökat sedan början av 1970-talet. Detta har bland annat lett till höga räntor som belastar hushållen, minskar investeringsviljan och försämrar förutsättningarna för den ekonomiska tillväxt som är grunden för välfärd.
Oavsett hur de höga skatter som följer av de stora offentliga utgifterna tas ut betalas de alltid av hushållen. Det kan ske direkt och synligt genom inkomst- och mervärdesbeskattning. Det kan ske indirekt och osynligt genom arbetsgivaravgifter och andra skatter som tas ut av näringslivet. Även de indirekta och osynliga skatterna belastar hushållen som endera får lägre löneutrymme, högre priser eller en kombination av bägge.
Det höga skatteuttaget minskar de enskilda medborgarnas valfrihet. Socialdemokraterna formade under 1970 och 1980-talen ett Sverige där staten beskattar medborgarna så hårt att de flesta inte har möjlighet att välja annan vård eller omsorg än den stat och kommuner erbjuder. De utlämnas till den politiska sektorn -- när den offentliga sjukvården, barnomsorgen eller äldreomsorgen inte fungerar finns i de flesta fall inga möjliga alternativ.
Såväl de stora offentliga utgifterna i sig som utformningen av de offentliga transfereringssystemen skadar ekonomins effektivitet och tillväxtkraft och därmed de svagaste medborgarna mest. På motsvarande sätt leder det höga skatteuttaget till snedvridningar som accentuerar problemen. De exploderande underskotten och den ökande statsskulden försämrar ekonomins förmåga ytterligare.
Målet för den ekonomiska politik som fördes av den borgerliga regeringen 1991--1994 var att bryta den ekonomiska stagnationen och lägga grunden för en ny period av tillväxt, företagande och nya arbeten. Utrymmet för totala skattesänkningar var begränsat av det nödvändiga och prioriterade arbetet med att sanera de offentliga finanserna. Budgetsaneringen förutsatte emellertid i sin tur bättre förutsättningar för tillväxt och nya arbeten. Mot den bakgrunden inriktades skattepolitiken under den gångna mandatperioden på att skapa utrymme för stärkt konkurrenskraft, fungerande kapitalförsörjning och goda förutsättningar för investeringar i nya arbeten.
Sedan regeringsskiftet i oktober 1994 har den socialdemokratiska regeringen i samverkan med Vänsterpartiet genomfört statliga skattehöjningar på drygt 52 miljarder kronor. Till det kommer skattehöjningar i ett stort antal kommuner och landsting på sammanlagt 4,5 miljarder kronor. De sammantagna skattehöjningarna fördelar sig på ett sätt som framgår av nedanstående tabell:
n
Skatt på arbete 36,8 miljarder kr Skatt på investeringar och kapitalbildning 11,8 miljarder kr Övriga skatter på produktionen 6,1 miljarder kr Skatt på boendet 2,5 miljarder kr
De genomförda skattehöjningarna motsvarar en ökning av skattetrycket mätt som andel av produktionen på mellan tre och fyra procentenheter. Denna skattechock innebär att de tre senaste årens skattesänkningar på knappt 15 miljarder undanröjs och att Sveriges skatteuttag i absoluta tal höjs utöver detta med drygt 40 miljarder kronor.
Den helt övervägande delen av skattehöjningarna på cirka 55 miljarder kronor kommer att betalas av normal- och låginkomsttagarna. I en genomsnittskommun ökar skatterna för vanliga hushåll med upp emot 1 000 kronor per månad.
De genomförda skattehöjningarna försämrar dramatiskt förutsättningarna för att tillräckligt många nya arbeten skall kunna växa fram under de kommande åren. Höjda skatter på arbete leder till färre arbetstillfällen, återinförd dubbelbeskattning diskriminerar kraftigt riskkapitalförsörjningen -- grunden för expansion och nya företag.
Den socialdemokratiska skattepolitiken kommer därmed att försvåra den ekonomiska återhämtningen vilket i sin tur också försämrar förutsättningarna för en tillräckligt snabb sanering av de offentliga finanserna.
Målet för den moderata skattepolitiken är att successivt sänka det svenska skatteuttaget till genomsnittet för motsvarande europeiska länder. Kravet på balans i de offentliga finanserna är överordnat, men förutsätter i sig skattesänkningar i syfte att återskapa den tillväxtkraft som snabbt eliminerar den del av det offentliga underskottet som är konjunkturellt. Skattestrukturen skall utformas så att den inte motverkar tillväxt.
Riksdagens främsta uppgift den innevarande mandatperioden är att sanera de offentliga finanserna och att skapa förutsättningar för i storleksordningen 500 000 nya arbeten i den privata sektorn under återstoden av 1990-talet. Dessa bägge uppgifter är varandras förutsättningar.
Utan en trovärdig sanering av de offentliga finanserna uppnås inte de lägre räntenivåer som är en förutsättning för tillräckligt stora investeringar och en återhämtad hemmamarknad. Utan en tillräcklig tillväxt av nya arbeten i den privata sektorn försvåras och förlängs arbetet med att åstadkomma balans i de offentliga finanserna.
Samtidigt som utrymmet för sänkta skatter är starkt begränsat måste sådana skattesänkningar som förbättrar förutsättningarna för kapitalbildning och nya arbeten genomföras.
Mot den bakgrunden föreslår Moderata Samlingspartiet följande skatteförändringar:Den kraftiga upptrappningen av egenavgiften till sjukförsäkringen avvisas. Löneskatterna sänks med 1,5 procentenheter genom att den allmänna löneavgiften slopas.Den så kallade värnskatten slopas och fullt inflationsskydd återinförs.Den föreslagna skatteskärpningen på pensionärer med sidoinkomster avvisas.Dubbelbeskattningen av avkastning på riskkapital slopas.Kvittning av underskott i nystartade företag mot inkomst av tjänst återinförs.Beskattningen av delägare i fåmansbolag och egenföretagare förenklas och lindras. Beskattningen av kapitalinkomster sänks från 30 till 25 procent.Förmögenhetsskatten slopas.Avkastningsskatten för pensionssparande sänks från 15 till tio procent. Fastighetsskatten sänks till 1,5 procent.De aviserade framtida fastighetsskattehöjningarna avvisas.Uttaget av socialavgifter på vinstandelar slopas.Uttaget av miljörelaterade skatter ökar under mandatperioden med två miljarder kronor.
2. Sverige och skatterna
Sverige har under lång tid haft världens högsta skattetryck. Vid den senaste internationella jämförelsen hade Sverige med knapp marginal kunnat lämna denna tätposition. Med den skattepolitik som förs av den nya socialdemokratiska regeringen torde Sverige inom kort återerövra denna tveksamma ''första plats''.
Skatteuttaget är en spegelbild av den offentliga utgiftsnivån. I slutet av 1960-talet började Sverige avvika alltmer från utvecklingen i övriga OECD-länder. I Sverige steg som framgår av diagram 1 de offentliga utgifterna som andel av bruttonationalprodukten (BNP) från 36 procent till över 70 procent mellan 1965 och 1993. I OECD-länderna totalt ökade under samma period denna andel från 32 till 42 procent av BNP.
Den tillfälliga nedgången i utgiftskvot under andra hälften av 1980-talet beror främst på den överhettning som följde av spekulationsekonomin, som sedan ledde till den djupa ekonomiska krisen från 1989. Det ledde i sin tur till en kraftig ökning av utgiftskvoten till följd av ökade utgifter för arbetslösheten.
Trots den snabba ökningen av skatteuttaget till dagens orimliga nivå sedan främst 1970 har inte den ännu snabbare expansionen av den offentliga sektorns åtaganden kunnat finansieras. Detta har resulterat i ett sedan början av 1970- talet successivt ökande budgetunderskott, vilket framgår av diagram 2.
Det framgår att underskottet som andel av ekonomin har ökat trendmässigt under de senaste 20 åren. I mitten av 1970- talet ledde den extrema lönekostnadsökningen 1975--76 till en tillfällig ökning av skatteintäkterna som dolde den underliggande utvecklingen.
I mitten av 1980-talet minskade åter budgetunderskottet, denna gång till synes mera uthålligt. Även denna gång var det emellertid en kraftig, icke hållbar ökning av konsumtionen som gav denna utveckling. Sedan 1985 ökade den privata sektorns lånefinansierade konsumtion mycket kraftigt. Till detta kom också en lånefinansierad spekulation på framför allt fastighetsmarknaden. Denna kraftiga överhettning av ekonomin dolde ytterligare en gång den trendmässiga utvecklingen. Liksom i mitten av 1970-talet bidrog utvecklingen till en ännu snabbare försämring i början av 1990-talet. Den finansiella krisens efterbörd var en kraftig uppgång i den privata sektorns sparande och ett motsvarande fall i den offentliga sektorns sparande.
De stora bredbasiga skatterna är inkomstskatten (främst genom kommunalt skatteuttag), mervärdesskatten och socialförsäkringsavgifterna. Av diagram 3 framgår fördelningen 1991 av de totala skatteintäkterna på olika skatteformer.
Socialdemokraterna försöker emellanåt påskina att skatter skulle kunna betalas av några andra än av hushållen. Ibland används begrepp som ''höjd skatt på produktionen''. Men höjd skatt på produktion belastar alltid direkt eller indirekt hushållen. Sådana skattehöjningar leder till att priserna på varor och tjänster som produceras i Sverige höjs, vilket får betalas av svenska och utländska konsumenter. Konkurrenskraften försämras. Det blir färre jobb och flera arbetslösa än annars vilket leder till ökade utgifter som hushållen alltid till sist får betala. Alternativt minskar utrymmet för löner, vilket också drabbar de svenska hushållen.
I figur 1 nedan visas i starkt förenklad form det ekonomiska kretsloppet. Som figuren visar skiljer sig de tre olika stora skatteformerna i detta avseende endast åt genom var i kretsloppet de tas ut.
I debatten ges ofta en sned bild av hur skatteförändringar påverkar olika hushåll. De flesta tror att en förmögenhetsskatt enbart drabbar de hushåll som har skattepliktig förmögenhet. I realiteten får skattebördan ofta bäras av helt andra hushåll, nämligen de som lider av den sämre tillväxt i ekonomin som blir följden av att entreprenörer och kapitalägare flyttar från Sverige.
3. Mindre frihet -- mer beroende
Sverige är det land i den fria världen där människor är mest beroende av politikers värderingar och beslut. Ingen annanstans har så stor del av de enskilda medborgarnas inkomster socialiserats. Ingen annanstans har i den fria världen marknadsekonomin trängts undan så mycket som i Sverige.
Sveriges rekordhöga utgifts- och skattetryck har vuxit fram under de långvariga socialdemokratiska regeringsinnehaven. Det avspeglar en medveten socialistisk politik. Kollektiva lösningar har prioriterats. Vård, omsorg och inkomstomfördelningar över livscykeln handhas av huvudsakligen skattefinansierade offentliga verksamheter. De reformer som genomfördes av den borgerliga regeringen och syftade till att bryta upp de offentliga monopolen återställs nu.
Till detta kommer att stabiliseringspolitiken under socialdemokraternas 1970- och 1980-tal konsekvent utformades så att åtstramning åstadkoms genom skattehöjningar medan efterfrågan stimulerades genom offentliga utgiftsprogram.
Den genomsnittlige inkomsttagaren i Sverige kan för egen del direkt förfoga över drygt en tredjedel av vad han eller hon arbetat ihop. Mer blir inte kvar sedan inkomst- och konsumtionsskatter samt arbetsgivaravgifter betalats. Politiker i stat och kommuner beslutar om mer än två tredjedelar av ekonomin. De enskilda medborgarnas valfrihet har således efter hand inskränkts kraftigt medan politikernas makt ökat. Skatteuttaget tas ut i former som huvudsakligen betalas av låg- och medelinkomsttagare. Detta framgår bland annat vid en analys av de skattehöjningar som socialdemokraterna och vänsterpartiet genomförde hösten 1994.
Socialdemokraterna formade under 1970- och 1980-talen ett Sverige där staten beskattade medborgarna så hårt att de flesta inte fick möjlighet att välja annan vård eller omsorg än den stat och kommuner erbjöd. De utlämnades till den politiska sektorn -- när den offentliga sjukvården, barnomsorgen eller äldreomsorgen inte fungerade fanns inga möjliga alternativ.
I socialdemokraternas Sverige blev det bara de som hade råd att själva betala för icke subventionerad vård och omsorg som slapp köer och kunde välja fritt. Under de gångna tre åren har den borgerliga regeringen stegvis reformerat de offentliga systemen och tillåtit och stimulerat enskilda alternativ. En valfrihetsrevolution inleddes. Efter valet har den nya socialdemokratiska regeringen återgått till den tidigare politiska inriktningen.
Offentliga monopol och inskränkt valfrihet leder förutom till minskad frihet också till felaktig fördelning och sämre utnyttjande av de totala ekonomiska resurserna. Skatter och subventioner minskar möjligheterna för den enskilde att bestämma hur produktionsresultatet skall fördelas. Trögheten i stora icke konkurrensutsatta offentliga system ger dålig effektivitet.
I en tidningsartikel för drygt sex år sedan beskrev Assar Lindbeck vad som skett på följande vis:
I en välfärdsstat av svensk typ är det inte företagen som socialiserats, utan familjen, eller rättare många av familjens traditionella funktioner. Kanske kan man säga att medan klassisk socialism betyder socialisering av företag, så innebär en välfärdsstat av svensk typ en socialisering av hushållens traditionella vård och omsorg av människor.
4. Färre jobb, lägre tillväxt och sämre välfärd
Det är den ekonomiska tillväxten som avgör hur välfärden i ordets egentliga bemärkelse kan utvecklas. Med ingången av 1970-talet minskade Sveriges tillväxttakt dramatiskt. De reformer som genomförts de senaste åren inom den offentliga sektorn och på skatteområdet har rivits upp av den socialdemokratiska regeringen. Vi befinner oss åter i en situation där de ekonomiska strukturerna leder till färre arbeten, lägre tillväxt och därmed sämre välfärd än vad som vore möjligt.
I den nyligen publicerade SNS-rapporten ''Välfärdsstat i omvandling'' har ett antal amerikanska och svenska ekonomer analyserat Sveriges ekonomiska problem. Sherwin Rosen skriver i avsnittet ''Offentlig sysselsättning och den svenska välfärdsstaten'':
Analysen tyder på att de höga skatter och subventioner som krävs för att förverkliga välfärdsstaten är förenade med betydande effektivitetsförluster.
De tjänster som tillhandahålls av den offentliga sektorn ersätter liknande tjänster som skulle ha köpts på ett annat, mer decentraliserat sätt och utan de effektivitetsförluster som skapas av skattefinansieringen. Effektivitetsförlusterna manifesteras i en tendens att dels överkonsumera subventionerade offentliga tjänster, dels skapa incitament att engagera sig i aktiviteter som inte kan kontrolleras av skattemyndigheterna.
Skattefinansieringen gör att människor ägnar sig åt egenarbete i hemmet i stället för ett beskattat förvärvsarbete. Den totala produktionen och levnadsstandarden i ekonomin skulle ha varit större om dessa hushållstjänster i stället hade finansierats på privat väg och köpts på marknaden.
I en kommentar till svensk skattepolitik skriver Charles E. McLure Jr. och Erik Norrman i samband med en bedömning av de senaste årens skattereformer följande:
Väl så viktigt som att konstatera att dessa strukturella reformer var nödvändiga och resulterade i ett bättre skattesystem, är det att inse att den grundläggande orsaken till beskattningens allvarliga inverkan på svensk ekonomi kvarstår genom det tills vidare rådande höga genomsnittliga skatteuttaget. Den totala skattebördan ligger år 1994 fortfarande på omkring 50 procent av produktionen.
Det är oundvikligt att skatter på en så hög nivå skapar oönskat beteende bland de skattskyldiga. Särskilt gäller det för viljan att arbeta eftersom skatteuttaget i första hand måste belasta inkomst av arbete i en ekonomi som tillåter fri rörlighet mellan länder. Eftersom de negativa effekterna som höga skatter har på samhällsekonomin sannolikt är mycket stora (en skattesats på 40 procent orsakar fyra gånger så stora kostnader som en skattesats på 20 procent enligt ekonomisk teori), kan en reduktion av det totala skatteuttaget ge väsentliga samhällsekonomiska vinster. Både amerikanska och svenska studier har uppskattat att en minskning i skattefinansierade transfereringar ger en samhällsekonomisk vinst på mellan 100 och 150 procent av de överförda beloppen utöver de inbesparade utgifterna.
Såväl de stora offentliga utgifterna i sig som utformningen av de offentliga transfereringssystemen skadar ekonomins effektivitet och tillväxtkraft och därmed de svagaste medborgarna mest. Det höga skatteuttaget leder till ytterligare snedvridningar som accentuerar problemen.
Alla skatter snedvrider i sig ekonomiska beslut och påverkar därför tillväxttakten negativt. Skatterna driver in vad som kan betecknas som ''kilar'' mellan exempelvis den totala arbetsersättning en individ får och det netto som återstår efter skatterna, eller mellan vad en konsument betalar för en vara eller en tjänst och vad den som producerar den erhåller efter skatterna.
Ju högre skatteuttag desto större ''skattekilar'' och desto större negativa effekter på ekonomin. Vissa skatteformer medför mer skadliga effekter än andra, givet ett visst uttag. Frågan om hur stora negativa effekter olika skatter medför har studerats bland annat i USA och i Sverige. I mitten av 1980-talet genomförde Charles Stuart och Ingemar Hansson några studier av svenska förhållanden. De beräknade de totala samhälleliga kostnaderna för att öka skatteintäkterna med en krona för vissa skatter och motsvarande offentliga utgifter.
Enligt studien kostade det samhällsekonomiskt tre kronor att öka kommunalskatten (inkomstskatten) med en krona (en procentenhet) för att finansiera ökade transfereringar. De extra kostnaderna genom ökade snedvridningar beräknades således uppgå till tre gånger så mycket som den ökning av de offentliga transfereringarna som samtidigt genomfördes. Dessa studier är behäftade med stor osäkerhet, men de visar att Sveriges höga skattetryck medför stora effektivitetsförluster. Stuarts och Hanssons studie kan, enligt Assar Lindbeck, översättas till en sänkning av den ekonomiska tillväxttakten under ett decennium med cirka en procentenhet per år. Det skulle innebära att våra samlade resurser i år kan vara upp emot 150 miljarder kronor lägre än vad de skulle kunnat vara. En så mycket större produktion motsvarar och skulle kunna eliminera hela det statliga budgetunderskottet.
5. De förlorade decennierna 1971 trädde vad som då kallades ''århundradets skattereform'' i kraft. Den skatteomläggning som socialdemokraterna genomförde sades ge två tredjedelar av det svenska folket sänkt skatt. Att en tredjedel omedelbart skulle få skattehöjningar talades det mindre om, och att slutresultatet skulle bli att alla fick dramatiskt höjda skatter talades det inte alls om.
1971 års omläggning medförde en kraftigt ökad progressivitet i skattesystemet. I kombination med den snabba inflationen och frånvaron av inflationsskydd i skattesystemet innebar den att många vanliga inkomsttagare fick kraftigt höjda marginalskatter. Mellan 1970 och 1976 steg marginalskatten för en vanlig industriarbetare från knappt 50 till drygt 60 procent.
Den kraftigt skärpta progressiviteten i inkomstbeskattningen och det höjda skatteuttaget var viktiga orsaker till den kostnadskris som i mitten av 1970-talet skadade den svenska ekonomins utveckling allvarligt under återstoden av 1970-talet och början av 1980-talet. Den socialdemokratiska skattepolitiken medförde en löne- och inflationsspiral av sällan skådat slag.
Den borgerliga valsegern 1976 innebar en viktig förändring i den skattepolitiska utvecklingen. Det samlade skattetrycket var oförändrat cirka 50 procent under åren 1977--1982. Till följd av bland annat den kraftiga lågkonjunktur som blev följden av den extrema kostnadsökningarna 1975 och 1976 steg emellertid den offentliga utgiftskvoten kraftigt. I detta avseende lyckades inte regeringen bryta utvecklingen.
1979 skärpte Moderata Samlingspartiet sina tidigare krav på en radikal omläggning av skattepolitiken. Det var uppenbart att det inte skulle gå att lösa Sveriges ekonomiska problem varaktigt om inte skattepolitiken lades om. På moderat initiativ enades den borgerliga regeringen i februari 1981 om en relativt omfattande sänkning av marginalskatterna. Folkpartiet och centerpartiet frångick sedermera denna överenskommelse. Efter den så kallade ''underbara natten'' den 24 april träffades i stället en uppgörelsen mellan socialdemokraterna och två av regeringspartierna, centern och folkpartiet, som sköt upp och urholkade den skattereform den borgerliga regeringen varit enig om.
Uppgörelsen innebar att marginalskattesänkningarna skulle träda i kraft först 1983. Inflationsskyddet urholkades och marginalskattesänkningen blev mindre omfattande än avsett. Till det kom att symmetrin i skattesystemet bröts genom en särskild begränsning av avdragens skattemässiga värde. Omläggningen finansierades genom andra skattehöjningar. Uppgörelsen medförde en viss sänkning av marginalskatterna, men någon sänkt skattebörda blev det inte. Orsaken till detta var att problemet med det höga skattetrycket negligerades. ''Den underbara nattens'' omläggning blev ett startskott för en ny period med kraftiga höjningar av skattetrycket.
Skattepolitiken kom att spela en viktig roll i valrörelserna under 1980-talet. Medan Moderata Samlingspartiet argumenterade för en radikal skattepolitisk omläggning använde socialdemokraterna klassiska fördelningspolitiska argument för att motsätta sig en sådan. Genom att socialdemokraterna trots förluster i valen såväl 1985 som 1988 kunde bevara regeringsmakten kom därför 1980-talet att bli ytterligare ett förlorat decennium ur skattepolitisk synvinkel. Trots den ''underbara natten'' fanns extremt höga marginaleffekter kvar i svensk ekonomi. Till detta kom de tillväxthämmande effekterna av en socialdemokratisk skattepolitik som pressade upp skatteuttaget, mätt som andel av produktionen, till nära 57 procent 1990. Totalt höjdes eller infördes inte mindre än 150 skatter.
Efter krav från övriga riksdagspartier tillsattes 1987 utredningen om reformerad inkomstbeskattning. Inte förrän i slutet av november 1988 började denna utredning, liksom de två utredningarna om företagsbeskattning och om indirekta skatter, sitt egentliga arbete. Vid denna tidpunkt presenterade socialdemokraterna sina riktlinjer för en omläggning av skattesystemet. Av dessa framgick att man gjort en helomvändning vad gällde synen på marginalskatterna och behovet av en marginalskattereform. Synen på skattetrycket som sådant var emellertid oförändrad.
Den skatteomläggning som beslutades av riksdagen 1990 innebar kraftigt sänkta marginalskatter och en reformering av företagsbeskattningen i enlighet med de krav Moderata Samlingspartiet ställt redan flera år tidigare. Reformen utgick emellertid ifrån ett oförändrat högt skattetryck.
Under såväl 1970- som 1980-talet levde Sverige med det skattesystem som av ledande socialdemokrater betecknades som ''perverst'' och ''ruttet''. När omvändelsen under galgen slutligen kom 1989 hade svensk ekonomi skadats kraftigt. De höga marginalskatterna var en huvudorsak, liksom den inflationistiska ekonomiska politiken, till den kris i den finansiella sektorn som inleddes 1990 och som förstärkte lågkonjunkturen kraftigt under 1990-talets inledande år.
Under 1980-talet försattes möjligheten att inleda en successiv sänkning av det svenska skattetrycket genom besparingar i de offentliga utgifterna. Sådana åtgärder hade kunnat leda till ett högre arbetsutbud vilket hade motverkat överhettningen i svensk ekonomi och gett utrymme för en ökad tillväxttakt.
6. Den borgerliga reformperioden
När den borgerliga regeringen tillträdde hösten 1991 befann sig Sverige i den mycket allvarliga ekonomiska kris som var resultatet av en politik som under ett par decennier tillåtits försvaga Sveriges utvecklings- och tillväxtkraft. Den ekonomiska utvecklingen från slutet av 1980-talet kännetecknades av en snabb utslagning av arbetsplatser och företag, starkt sjunkande investeringar, en minskande produktion av varor och tjänster och kraftigt försämrade statsfinanser.
Målet för den borgerliga regeringens ekonomiska politik var att bryta den ekonomiska stagnationen och att lägga grunden för en ny period av tillväxt, företagande och nya arbeten i Sverige. I regeringsförklaringen 1991 angavs följande mål för skattepolitiken:
Skattepolitiken inriktas på en successiv sänkning av det totala skattetrycket. Detta arbete inleds omedelbart. Sänkningen skall ske på ett sådant sätt att vår ekonomis utvecklings- och konkurrenskraft stärks.
Utrymmet för totala skattesänkningar begränsades emellertid av det nödvändiga och prioriterade arbetet med att sanera de offentliga finanserna. I detta ingick emellertid en så snabb neddragning som möjligt av den del av underskottet som även var konjunkturellt betingat. Mot den bakgrunden inriktades skattepolitiken under perioden 1991--1994 på att skapa utrymme för stärkt konkurrenskraft, fungerande kapitalförsörjning och goda förutsättningar för kapitalbildning och investeringar.
6.1 Stärkt konkurrenskraft
Den borgerliga regeringens ambition var att stärka de svenska företagens konkurrenskraft genom ökad produktivitet. I det syftet reformerades den offentliga sektorn på ett sätt som dels innebar minskade utgifter, dels stimulerade till ökad produktivitet. Utöver detta sänktes arbetsgivaravgifterna med i det närmaste fem procentenheter, framför allt som en följd av den andra krisuppgörelsen hösten 1992.
Den borgerliga regeringen lade också fram förslag om en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna med sju procentenheter, fullt finansierad genom minskade offentliga utgifter. I och med att den fasta kronkursen inte längre kunde försvaras och att den svenska valutan deprecierades drogs detta förslag tillbaka.
1993 genomfördes en omläggning av energibeskattningen som innebar att den energiintensiva svenska industrin fick en skattenivå som gjorde den konkurrenskraftig gentemot konkurrentländerna.
6.2 Skattereformen kompletterades
Marginalskattereformen 1991 innebar i princip enbart förändringar inom ramen för inkomstbeskattningen, mervärdesbeskattningen och i viss mån punktskatterna. De egentliga kapitalskatterna, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt, lämnades utanför reformen trots att frågan under utredningsarbetet aktualiserades av Moderata Samlingspartiet och Folkpartiet.
Den höga, progressiva svenska förmögenhetsskatten gjorde, liksom arvs- och gåvoskatten, att många framgångsrika svenska företagare och entreprenörer valde att bosätta sig utomlands. Därigenom förlorade Sverige rätten att beskatta avkastningen på deras förmögenhet. En ännu svårare förlust var att deras entreprenörskap och initiativkraft inte längre kom Sverige till del.
Den nya borgerliga regeringen avskaffade omedelbart, hösten 1991, förmögenhetsskatten på arbetande kapital. För att undvika snedvridningar och minska risken att än fler skulle flytta från Sverige i syfte att undgå den höga svenska förmögenhetsbeskattningen fattades beslut om att successivt avskaffa den fullt ut.
Enligt en doktorsavhandling av Hans Lindkvist 1990 medförde den svenska förmögenhetsskatten ett skattebortfall genom emigration som i princip var lika stort som statens intäkter av skatten. Det sammantagna resultatet av förmögenhetsbeskattningen och de negativa effekter den medförde var att det ekonomiska klimatet i Sverige försämrades utan att statskassan fick några nettoinkomster.
Också arvs- och gåvolagstiftningen reformerades 1991 genom att den rekordhöga skatten på arv och gåvor sänktes från 60 till 30 procent.
Marginalskattereformen 1991 omfattade inte frågan om kapitalinkomstbeskattning av företagens ägare. Ett par utredningar tillsattes av den tidigare socialdemokratiska regeringen för att lägga fram förslag om lösningar.
Den borgerliga regeringen genomförde hösten 1993 regler som innebär att den eftersträvade neutraliteten i beskattningen av olika kapitalinkomster i princip uppnåddes.
För egenföretagare och handelbolagsdelägare blev skatten på kapitalinkomster -- beräknat genom en schablonmetod -- från och med 1994 30 procent vilket motsvarar beskattningen av ränteinkomster.
Dubbelbeskattningen av aktieutdelningar och kvarhållna vinster i bolagen (som dubbelbeskattades genom såväl beskattning i bolaget som vid försäljning av aktier) slopades. Av internationella skäl valdes att genomföra enkelbeskattningen genom lättnader för aktieägarna. Den beskattning som vad avser ränteinkomster sker hos den som erhåller räntan, lades vad avser utdelningsinkomster hos bolaget.
6.3 Skatteförändringar genom krisuppgörelserna
I samband med krisuppgörelserna med socialdemokraterna under hösten 1992 genomfördes vissa skatteskärpningar. Dessa var en följd av de krav socialdemokraterna ställde vid uppgörelserna. Den största av dessa var den höjda bensinskatten. Socialdemokraterna krävde också att den arbetsgivaravgiftssänkning som genomfördes från den 1 januari 1993 skulle finansieras fullt ut genom höjd mervärdesskatt och minskat grundavdrag.
6.4 Sänkt skatt på boende
Under den förra mandatperioden genomfördes flera skatteförändringar som syftade till att skapa bättre förhållanden på bostadsmarknaden.
Den så kallade flyttskatten slopades i syfte att stimulera till ökad rörlighet och mindre inlåsning. Fastighetsskatten på hyresfastigheter sänktes från 2,5 till 1,5 procentenheter i syfte att undvika kraftiga hyreshöjningar. Resultatet blev 1994 de lägsta hyresökningarna under de senaste 25 åren. Till detta kom förbättringar av reglerna vad avser reduktion av fastighetsskatt vid ombyggnad och förbättrade skattevillkor för bostadsrättsföreningar.
I samband med hanteringen av krisen i den finansiella sektorn, som till stor del var en följd av det ras i fastighetspriserna som följde efter 1980-talets spekulationsekonomi, slopades fastighetsskatten på kommersiella lokaler. Denna åtgärd bidrog till att stabilisera fastighetsprisutvecklingen och därmed minska förlusterna och insatserna i den finansiella sektorn.
6.5 Sänkt skatteuttag
De sammanlagda skattesänkningarna under den förra mandatperioden uppgår till drygt 16 miljarder kronor. Denna siffra bör emellertid reduceras med intäkter som följer av den egenavgift i sjukförsäkringen på 0,95 procentenheter som infördes vid den första krisuppgörelsen med socialdemokraterna. Sjukförsäkringen har emellertid kunnat finansieras fullt ut utan denna avgift. Den bör således nu betecknas som en skatt. Det innebär att de sammanlagda skattesänkningarna därmed uppgår till cirka 12 miljarder kronor.
Den statsfinansiella belastningen uppgår till ett väsentligt mindre belopp med tanke på de positiva statsfinansiella effekter som uppnåtts till följd av slopad aktieomsättningsskatt och slopad fastighetsskatt på kommersiella lokaler.
I debatten förekommer ibland påståenden från socialdemokraterna om att skattepolitiken 1991 till 1994 har inneburit kraftiga skattehöjningar på arbete och motsvarande skattesänkningar på kapital. Detta påstående, som är felaktigt, baseras på att de sänkta löneskatter som man själv var med och beslutade om betecknas som en sänkning av skatten på kapital.
Om man strävar efter att fördela de under perioden genomförda skattesänkningarna på olika områden är det mest rimliga att de fördelas på arbete, konsumtion och kapital. Skattesänkningarna på arbete uppgår då till cirka åtta miljarder kronor; fyra miljarder om egenavgiften till sjukförsäkringen räknas av. Beskattningen av konsumtion har höjts med cirka nio miljarder kronor medan skatten på kapital sänkts med cirka 18 miljarder kronor.
Dessa kaptialskattesänkningar består emellertid bland annat av sänkt fastighetsskatt på bostäder som lett till lägre hyror samt sänkt skatt på pensionssparande. I övrigt har de sänkta skatterna på kapital genomförts för att stimulera kapitalbildning och investeringar i nya arbeten.
7. Återställarpolitiken
Sedan regeringstillträdet i oktober 1994 har den socialdemokratiska regeringen i samverkan med vänsterpartiet genomfört statliga skattehöjningar på drygt 52 miljarder kronor. Till det kommer skattehöjningar i ett stort antal kommuner och landsting på sammanlagt 4,5 miljarder kronor.n
Tabell 1 Sammantagna skattehöjningar sedan regeringsskiftet
Skatt på arbete 36,8 miljarder kr Skatt på investeringar och kapitalbildning 11,8 miljarder kr Övriga skatter på produktionen 6,1 miljarder kr Skatt på boendet 2,5 miljarder kr
Höjd skatt på arbete utgår således med drygt 36 miljarder kronor (varav 4,5 miljarder i kommunerna) eller i det närmaste två tredjedelar av de totala skattehöjningarna. Till det kommer höjd skatt på kapitalbildning, det vill säga expansion och nyföretagande, på nästan 12 miljarder kronor. Produktionen belastas därutöver med ytterligare drygt sex miljarder kronor.
De föreslagna skattehöjningarna motsvarar en ökning av skattetrycket mätt som andel av BNP på mellan tre och fyra procentenheter. Denna skattechock innebär att de tre senaste årens skattesänkningar på knappt 15 miljarder undanröjs och att Sveriges skatteuttag i absoluta tal höjs utöver detta med drygt 40 miljarder kronor.
Även om den formella skattekvoten har varit högre har det politiskt beslutade skatteuttaget i absoluta tal aldrig varit högre i Sverige. Skattestrukturen försämras. Marginalskatten stiger för alla och överbeskattningen av företagens riskbärande, egna kapital återinförs.
7.1 Hushållen får betala
Socialdemokraterna försöker göra gällande att de skattehöjningar som genomförts i första hand betalas av hushåll med förmögenhet och höga inkomster. Detta påstående är inte korrekt. Den helt övervägande delen av skattehöjningarna på cirka 55 miljarder kronor kommer att betalas av normal- och låginkomsttagare.
I tabell 2 redovisas hur vissa av de hösten 1994 beslutade skattehöjningarna direkt påverkar ekonomin för ett vanligt hushåll. Det består av två vuxna personer -- en kontorist som arbetar deltid och tjänar 9 000 kronor i månaden och en metallarbetare som tjänar 15 000 kronor i månaden. De bor i en villa med taxeringsvärdet 1994 på 500 000 kronor som stiger till 600 000 kronor 1996. Fastigheten antas belånad till 60 procent av taxeringsvärder med en ränta på 12 procent. Deras resekostnader för resor till och från arbetet är 5 000 kronor per år.
Hänsyn har enbart tagits till höjda sjukförsäkringsavgiften, fastighetsskattehöjningen, den genomsnittliga kommunalskattehöjningen, de försämrade villkoren för reseavdragen samt den nya löneskatten på 1,5 procentenheter, som antas reducera löneutrymmet. Beräkningarna utgår från 1995 års pris- och löneläge och tar inte hänsyn till försämringen i inflationsskyddet eller skattehöjningar utöver de som angetts.n
Tabell 2
Höjd egenavgift till sjukförsäkringen 5 330 kronor Allmän löneavgift 2 950 kronor Fastighetsskattehöjning 900 kronor Genomsnittlig kommunal skattehöjning 1 170 kronor Försämrade reseavdrag 630 kronor Summa 10 980 kronor
Som framgår av tabellen höjs skatten i en genomsnittlig kommun med upp emot 1 000 kronor per månad för denna familj. I Mölndals kommun, där såväl kommun- som landstingsskatten höjs med sammanlagt 1,75, höjs skatten per månad med drygt 1 100 kronor. Också i många andra kommuner uppgår kommunalskattehöjningarna till en krona eller mer.
7.2 Färre jobb och sämre välfärd
I ett direktbrev till vissa väljare under valrörelsen 1994 skrev Ingvar Carlsson:
Vad skulle vi ha för intresse av att chockhöja skatterna? De ger varken fler jobb eller bättre ekonomi för Sverige totalt sett.
I likhet med Ingvar Carlsson förnekade Mona Sahlin under valrörelsen att socialdemokraterna planerade skattehöjningar i den storleksordning som nu genomförts. I en annons i Expressen skrev Mona Sahlin:
Vi tänker höja skatterna med 3,7 miljarder nästa år, inte 80 miljarder. Och det kommer inte att drabba någon fattig.
Mona Sahlin sade också under valrörelsen att hon inte för ett ögonblick trodde att höjda skatter skulle ge några nya jobb. Insikten om skattehöjningspolitikens negativa effekter framgår också av propositionen om finansiering av medlemskapet i EU (1994/95:122):
Liksom i andra sammanhang är det angeläget att de skattehöjningar som väljs i så liten utsträckning som möjligt leder till välfärdsförluster utöver de oundvikliga som följer av själva skatteuttaget. De extra bördor som följer av skattens snedvridande effekter på produktion och konsumtion bör begränsas i så stor utsträckning som möjligt.
Särskilt allvarligt är att skattehöjningarna dramatiskt försämrar förutsättningarna för att tillräckligt många nya arbeten skall kunna växa fram under de kommande åren. Höjda skatter på arbete leder till färre arbetstillfällen än annars, kraftigt höjda skatter på arbete innebär kraftigt försämrade förutsättningar för tillräckligt många arbeten i den privata sektorn.
Enbart de genomförda skattehöjningarna på arbete på drygt 36 miljarder kronor motsvarar kostnader för upp emot 150 000 heltidsjobb. Den höjda beskattningen på det egna, riskbärande kapitalet i företagen uppgår till cirka sju miljarder kronor vilket motsvarar kostnaden för i storleksordningen 30 000 heltidsjobb.
De höjda skatterna på arbete kan leda till kompensationskrav i avtalsrörelserna under kommande år med stor risk för att inflationen åter tar fart. Detta skulle leda till ännu större svårigheter att expandera sysselsättningen.
Genom återinförd dubbelbeskattning utan den lindring för nyemitterat kapital som fanns tidigare diskrimineras riskkapitalförsörjningen kraftigt. Den löpande avkastningen på riskvilligt kapital i bolagen beskattas fullt ut med nästan 51 procent medan riskfritt obligationssparande och banksparande beskattas med 30 procent. Delägare i mindre och medelstora företag drabbas av ännu mer negativa effekter. Avkastning på investerat ägarkapital över en viss nivå kommer att beskattas med drygt 70 procent.
8. Skattepolitik för nya jobb och tryggad välfärd
Målet för den moderata skattepolitiken är att successivt sänka det svenska skatteuttaget till genomsnittet för motsvarande europeiska länder. Kravet på balans i de offentliga finanserna är överordnat, men förutsätter i sig skattesänkningar i syfte att återskapa den tillväxtkraft som snabbt kan eliminera den del av det offentliga underskottet som är konjunkturellt. Skattestrukturen skall utformas så att den inte motverkar tillväxt.
8.1 Skattepolitiken under mandatperioden
Riksdagens främsta uppgift den innevarande mandatperioden är att sanera de offentliga finanserna och att skapa förutsättningar för i storleksordningen 500 000 nya arbeten i den privata sektorn under återstoden av 1990-talet. Dessa bägge uppgifter är varandras förutsättningar. Utan en trovärdig sanering av de offentliga finanserna uppnås inte de lägre räntenivåer som är en förutsättning för tillräckligt stora investeringar och en återhämtad hemmamarknad. Utan en tillräcklig tillväxt av nya arbeten i den privata sektorn försvåras och förlängs arbetet med att åstadkomma balans i de offentliga finanserna.
Samtidigt som utrymmet för sänkta skatter är starkt begränsat måste sådana skattesänkningar som förbättrar förutsättningarna för kapitalbildning och nya arbeten genomföras.
Den i sig synnerligen viktiga och nödvändiga debatten om saneringen av de offentliga finanserna har uppenbarligen skymt den lika viktiga debatten om strukturfelen i svensk ekonomi. Den socialdemokratiska regeringen ser tydligen ingen skillnad i hur den nödvändiga budgetsaneringen genomförs. Man räknar krona för krona oavsett om det rör sig om tillväxthämmande skattehöjningar eller produktivitetsfrämjande besparingar.
Detta har lett till att de tidigare redovisade skattehöjningarna på cirka 55 miljarder kronor genomförts. En effekt av denna felaktiga och farliga inriktning av budgetsaneringen är att räntorna ligger kvar på en orimligt hög nivå.
I postens finansbrev (mars 1994) diskuterade chefsekonomen Klas Eklund förutsättningarna för nya riktiga jobb. Han konstaterar att Sverige inte är dömt att ''fastna i en bestående hög arbetslöshet'' utan menar att det finns två vägar för att skapa nya arbetstillfällen.
Den ena är att satsa på kapitalintensiv tillväxt, det vill säga att företagen får mer kapital (maskiner, datorer, kunskap etc.) och därigenom kan öka förädlingsvärdet på det som produceras. Det kräver omfattande investeringar, modernisering av infrastrukturen, satsning på utbildning och höga vinster, vilket i sin tur förutsätter bland annat gynnsamma skattevillkor som inte försämrar förutsättningarna för investeringar och nyföretagande.
Den kapitalintensiva vägen är emellertid inte utan problem. Det är en långsiktig väg för att få nya arbetstillfällen. Efter det kraftiga investeringsfallet från slutet av 1980-talet kommer det att ta tid innan investeringarna når upp till en tillräckligt hög nivå. Till det kommer att ''utväxlingsförhållandena'' mellan kapitalintensiv tillväxt och sysselsättning är ganska svaga. Det skapas visserligen nya arbeten, men inte tillräckligt många och inte tillräckligt snabbt.
Den andra vägen är att skapa goda förutsättningar för en mer arbetsintensiv tillväxt. Det innebär i praktiken att tjänstesektorns expansion måste underlättas för såväl högproduktiva som lågproduktiva arbeten. Eklund konstaterar att många arbeten inom tjänstesektorn har svårt att bära sig främst till följd av för höga arbetsgivaravgifter och för hög moms på tjänster. Den totala skattekilen på arbete är för stor. För att tjänstesektorn skall kunna utvecklas på bred front krävs det en lägre total beskattning av arbete.
Den strategiska slutsatsen blir att den kapitalintensiva vägen bör prioriteras men att den också -- inte minst under de närmaste åren -- måste kompletteras genom väsentligt bättre förhållanden för arbetsintensiv verksamhet av olika slag.
Den politiska uppgift som ligger grund för den skattepolitiska inriktningen under innevarande mandatperiod är således att skapa förutsättningar för expansion såväl inom industri och varuproduktion som inom tjänstesektorn. Strävan måste vara att genom satsning på forskning och utbildning kunna hålla uppe lönenivåerna så långt möjligt.
Det råder i dag bred politisk enighet om att det är i den privata sektorn de nya jobben måste växa fram. Sådana jobb kan inte beslutas av den politiska sektorn. De kan bara växa fram om de tusentals och åter tusentals enskilda människor som driver dagens företag eller överväger att starta nya upplever att den ekonomiska miljön är rätt för sådana beslut. Den politiska sektorns uppgift är att skapa de förutsättningar som krävs för beslut om tillräckligt många nya arbetstillfällen.
Den första uppgiften blir mot denna bakgrund att undanröja de stora skattehöjningar på arbete, riskkapital och investeringar som den socialdemokratiska regeringen drev igenom hösten 1994.
Det fortsatta arbetet måste sedan inriktas på att skapa ännu bättre förutsättningar för nya arbeten i den privata sektorn. Förutom de åtgärder som vidtogs under föregående mandatperiod och som syftade till att skapa goda förutsättningar för tillräcklig konkurrenskraft och en bra tillväxtmiljö krävs särskilda åtgärder som förbättrar villkoren för de mindre och medelstora företagen. Även efter reformerna under den gångna mandatperioden kvarstår spärregler för de mindre och medelstora aktiebolagen som kan hämma viljan till expansion. Reformeringen av beskattningen av enskild firma och handelsbolag måste fullföljas. De som överväger att satsa såväl kapital som arbetsinsatser på nya företag eller expansion av gamla måste känna att om man lyckas är det också värt mödan och risken.
Även i ett system med återinförd enkelbeskattning av utdelning och kvarhållna vinster i bolagssektorn kan det dessutom finnas skäl att vidta vissa särskilda, tidsbegränsade åtgärder som syftar till att öka tillgången av riskkapital.
Till detta kommer behovet av att fortsätta att bringa ner den totala skattekilen på arbete. Det bör självfallet ske generellt, men också selektiva insatser i syfte att förbättra förutsättningarna för den privata tjänstesektorn blir aktuella.
8.2 Lägre skatt på arbete
Den så kallade skattekilen på arbete består av inkomstskatt, mervärdesskatt samt skattedelen (den del som inte direkt motsvaras av förmåner) av arbetsgivar- och egenavgifter. I diagram 4 redovisas den genomsnittliga skattekilen på arbete sedan 1988. För åren 1997 och 1998 anges enbart den aviserade höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen. Till detta kan komma exempelvis höjda kommunalskatter om inget skattestopp införs.
1991 reducerades den genomsnittliga skattekilen på arbetsinkomster kraftigt som en följd av den nödvändiga marginalskattereformen. Under de följande åren har skattekilen på arbete dragits ner ytterligare. Den var emellertid 1994 fortfarande alltför hög för att möjliggöra en tillräcklig utveckling av nya arbeten i den privata sektorn. Trots detta sker nu, som framgår av diagrammet, en kraftig höjning av skattekilen.
De skattehöjningar på arbete som den socialdemokratiska regeringen i samverkan med vänsterpartiet har drivit igenom i riksdagen kommer att få negativa effekter. Löneskatterna har höjts med 1,5 procentenheter, egenavgiften till sjukförsäkringen (som är redan fullt ut finansierad) höjs under mandatperioden med tre procentenheter, den statliga inkomstskattesatsen höjs med fem procentenheter och inflationsskyddet i skatteskalan urholkas. Härtill kommer att det försämrade inflationsskyddet leder till att alltfler träffas av den högsta skattekilen på arbete.
Skattekilen medför ett antal generella problem i ekonomin. En hög skattekil på arbete försvårar lönebildningsprocessen och leder till allt för höga, inflationsdrivande lönekrav.
Till de generella negativa effekterna av stora skattekilar på arbete kommer särskilt negativa effekter för den privata tjänstesektorn. Till skillnad mot vad som gäller för varor av olika slag finns oftast alternativ till redovisade och beskattade privata tjänster. Ett är att exempelvis måla huset eller reparera bilen själv, ett annat att låta göra det svart. Till det kommer möjligheten att avstå för att tjänsten blir för dyr.
8.2.1 Tjänstesektorns beskattning
Den stora skattekilen på arbete innebär således särskilt stora problem för den privata tjänstesektorn. Med tanke på det statsfinansiella läget är det inte realistiskt att överväga så stora generella sänkningar av skattekilen på arbete som skulle erfordras för att uppnå tillräckligt goda förutsättningar för expansion av den privata tjänstesektorn. I stället måste selektiva åtgärder i vart fall inledningsvis vidtas.
Det som framför allt kan komma i fråga är avdrag vid inkomstbeskattningen för vissa tjänster och befrielse från eller sänkt mervärdesskatt för vissa tjänster. Åtgärder skulle också kunna företas inom ramen för de samlade löneskatterna och egenavgifterna, men avgränsningen torde bli mera problematisk och risken för snedvridningar större.
Som ett led i den förra regeringens arbete på att förbättra förutsättningarna för tillväxt av nya arbeten i den privata tjänstesektorn tillsattes den så kallade Tjänsteutredningen. Utredaren, Lars Vinell, presenterade ett förslag (SoU 1994:43) om avdrag vid inkomstbeskattningen för vissa hushållstjänster. Dessutom föreslogs sänkt moms på vissa tjänster.
Vid remissbehandlingen avstyrktes förslaget av fackliga organisationer samt kommun- och landstingsförbunden. Företagarorganisationer och andra remissinstanser tillstyrkte förslagen helt eller delvis. Remissvaret från arbetsmarknadsstyrelsen var med utgångspunkt i det mycket besvärliga arbetsmarknadsläget positivt. AMS menade i sitt remissvar att varje möjlighet att förbättra förutsättningarna för nya jobb borde tas tillvara.
Rent principiellt innebär ett avdrag vid inkomstbeskattningen för vissa tjänster endast att en person eller ett hushåll avstår en del av sin skattebas till någon annan som tar upp den till beskattning. Om avdraget enbart medges vid den kommunala inkomstbeskattningen uppstår inga negativa fördelningseffekter.
Hade det varit fråga om tjänster med en för närvarande någorlunda stor omfattning skulle det uppkomma ett skattebortfall med tanke på att också sådana tjänster som redan utförs och redovisas skulle bli avdragsgilla. Det finns emellertid i realiteten ingen omfattning av redovisade hushålls- och omsorgstjänster. Mot den bakgrunden blir skattebortfallet snarast försumbart.
Inom ramen för det familjepolitiska reformarbetet infördes under förra mandatperioden ett första steg mot avdrag för vissa hushålls- och omsorgstjänster, nämligen rätt till avdrag för styrkta barntillsynskostnader upp till 24 000 kronor. Detta avdrag ledde i kombination med det samtidigt införda vårdnadsbidraget till större valfrihet och rättvisa inom barnomsorgen. Därmed uppnåddes också en totalt sett effektivare och därmed billigare familjepolitik. Avdraget för barntillsynskostnader bör, som föreslås i en särskild motion, återinföras.
EUs mervärdesskatteregler hindrar för närvarande sänkt eller slopad mervärdesskatt på andra tjänster än dem som finns angivna i momsdirektiven. Under den förra mandatperioden aktualiserade regeringen hos EU- kommissionen en förändring av reglerna så att medlemsländerna skulle kunna sänka eller slopa mervärdesskatten på sådana tjänster som inte är utsatta för gränsöverskridande konkurrens. Enligt vad kommissionen redovisat har ett arbete med denna inriktning inletts. Vi utgår ifrån att detta arbete kommer att fullföljas. Att så sker bör följas upp av regeringen.
Med utgångspunkten att EU-reglerna ändras bör mervärdesskatten för vissa tjänster kunna sänkas eller slopas. Med hänsyn till det statsfinansiella läget bör också här, liksom vad gäller sektorer där inkomstskatteavdrag skulle kunna bli aktuellt, sådana sektorer väljas som i dag har liten omfattning, som är arbetsintensiva och där det således finns ett potentiellt utrymme för en kraftig ökning av antalet verksamma. Bland annat är det även i detta avseende aktuellt med hushållstjänster.
Effekterna av att medge inkomstskatteavdrag och befrielse för mervärdesskatt för vissa tjänster är dramatiska. Enbart med hänsynstagande till den genomsnittliga kommunalskattesatsen måste den som anlitar en person för att utföra en tjänst där nettot efter skatt skall vara 100 kronor i sin tur förtjäna 355 kronor. Vid inkomstskatteavdrag och momsbefrielse sjunker behovet av intjänad inkomst till 194. Skattekilen sjunker nästan till hälften.
Enligt bedömningar av tjänsteutredningen ligger sysselsättningspotentialen vad beträffar hushållstjänster i intervallet 20--60 000 personer. Enligt utredarens mening var den övre gränsen mer sannolik än den lägre. Det är således ett förhållandevis stort tillskott av nya arbetstillfällen som kan åstadkommas vid kraftigt minskade skattekilar inom denna del av den privata tjänstesektorn.
Regeringen bör mot denna bakgrund förelägga riksdagen förslag om sådana åtgärder som reducerar skattekilen inom de delar av den privata tjänstesektorn som bedöms kunna ge stort tillskott i form av nya arbetstillfällen.
I detta sammanhang bör också frågan om eventuella selektiva sänkningar av löneskatterna övervägas. Även om problemen med snedvridningar synes bli större vid denna typ av åtgärder bör effekterna i vart fall belysas.
8.2.2 Ingen höjd egenavgift i sjukförsäkringen
Med de motiv som redovisats ovan bör den successiva höjning av egenavgiften till sjukförsäkringen på sammanlagt tre procentenheter 1996--1998 som regeringen har aviserat avvisas. Sjukförsäkringen är redan fullt ut finansierad varför den föreslagna höjningen i realiteten är en ren inkomstskattehöjning. Marginalskatten skulle, om förslaget genomförs, höjas för flertalet löntagare med två procentenheter.
8.2.3 Lägre, förmånsrelaterade löneskatter
Den nya löneskatt -- den så kallade allmänna löneavgiften -- som införts vid årsskiftet i syfte att finansiera det svenska medlemskapet i EU bör avskaffas. Ett av de motiv regeringen åberopade för att genomföra denna skattehöjning var att deprecieringen av den svenska kronan skulle ge utrymme för höjda arbetsgivaravgifter. Detta resonemang är felaktigt. Ambitionen för den ekonomiska politiken måste vara att genom ökad trovärdighet i fråga om budgetsaneringen successivt stärka den svenska kronkursen. Därmed minskar risken för inflationsimpulser från utlandet vilket ökar förutsättningarna för lägre räntenivåer.
Med tanke på den höga skattekilen på arbete vore ytterligare sänkningar av löneskatterna önskvärd. Det statsfinansiella utrymmet medger emellertid för närvarande inte detta. Det arbete som inleddes av den borgerliga regeringen på att tydligare anknyta avgifterna till utgående förmåner bör emellertid fortsätta och intensifieras.
Slutmålet bör vara att synliggöra dagens socialförsäkringsavgifter genom att de formellt redovisas av löntagarna själva med en motsvarande höjning av bruttolönen. Detta leder inte till någon förändring av den totala skattekilen på arbete, men möjligheterna att individualisera avgifter och förmåner ökar och förståelsen för skattekilarnas negativa verkan förstärks.
8.2.4 Åter till marginalskattereformen
Den så kallade värnskatten är inte något annat än en höjning av marginalskatten. Den leder, tillsammans med övriga skattehöjningar, till att målet om 50 procent högsta marginalskatt ersatts av ett faktiskt uttag på cirka 60 procent.
Den statliga skattesatsen sänks därför från 25 till 20 procent. Samtidigt bör ett fullt inflationsskydd av skatteskalan återinföras.
De stora kommunala skattehöjningar som genomförts i många kommuner och landsting för 1995 måste stoppas. Från och med 1996 bör därför ett kommunalt skattestopp gälla.
8.2.5 Inga socialavgifter på vinstandelar
Den nya regeringens beslut om återinförande av socialavgifter på vinstandelar bör rivas upp. Vinstandelssystem ger möjlighet till en frivillig delning av vinster i företagen och är samtidigt ett sätt att begränsa nivåhöjande löneökningar.
8.2.6 Ingen höjd skatt för pensioner
Regeringen föreslår (socialdepartementet) att regler införs om avtrappning av det särskilda grundavdraget för pensionärer till följd av sidoinkomster. Förslaget medför en skatteskärpning på 800 miljoner kronor (helårseffekt).
Förslaget, som skärper skatten för pensionärer och försämrar intresset för sparande och arbete, bör avvisas.
8.3 Neutral kapitalbeskattning -- expansion och nya företag
Sedan 1950 har hela nettotillväxten i sysselsättning i Sverige ägt rum i den offentliga sektorn. Mellan 1950 och 1992 ökade antalet arbetstillfällen i den offentliga sektorn med 1,1 miljoner. Samtidigt sjönk sysselsättningen i den privata sektorn med upp emot 200 000.
Under i stort sett samma tidsperiod föll egenföretagarnas andel av sysselsättningen från knappt 20 procent i slutet 1950-talet till cirka sju procent 1991. Sedan början av 1970- talet har Sverige den minsta andelen egenföretagare (oräknat jordbrukare) som andel av den privata sysselsättningen i alla OECD-länder.
En annan iakttagelse är att sysselsättningen i de större företagen utgör en relativt större andel av den totala sysselsättningen. Företag med minst 500 anställda svarade för 60 procent av den privata sysselsättningen vilket kan jämföras med 30 procent för EU. Företag med färre än tio anställda svarar enbart för knappt tio procent av sysselsättningen i Sverige. Det är mindre än hälften av motsvarande andel inom EU.
Det finns också studier som visar att nyföretagandet i tillverkningsindustrin varit extremt lågt från mitten av 1950- talet.
Sammanfattningsvis har Sverige inte haft någon nettotillväxt alls av sysselsättningstillfällen i den privata sektorn sedan 1950. Sverige har också en betydligt större andel sysselsättning i de större företagen jämfört med de mindre. Andelen egenföretagare och nyföretagandet är också lågt i Sverige.
Denna, för den långsiktiga möjligheten att åstadkomma låg arbetslöshet och för samhällsekonomin i stort negativa, utveckling beror till stor del på tillväxthämmande skatteregler. Detta framgår bland annat av en studie av Steven J. Davis och Magnus Henrekson -- ''Näringspolitik, företagsstorlek och ekonomisk tillväxt i Sverige: en explorativ empirisk studie'' (Januari 1995). I denna sammanfattas resultatet av utvecklingen fram till 1991 på följande sätt:
Flera egenskaper hos det svenska skattesystemet före 1991 missgynnade kraftigt mindre kapitalintensiva företag, småföretag, nyetableringar och individuellt eller familjeägda företag. Dessa tendenser har också funnits i andra länders skattesystem, men internationella jämförelser visar att skattekilarna varit större, ofta mycket större, i Sverige. Storleken på skattekilarna pekar ut det svenska skattesystemet som en huvudorsak till snedvridningar i både den branschmässiga och företagsstorleksmässiga fördelningen av sysselsättning och produktion.
Med marginalskattereformen 1991 och samma års företagsskattereform samt de reformer som genomfördes under den gångna mandatperioden förbättrades emellertid situationen avsevärt. Nu förändras åter situationen i riktning mot vad som gällde före 1991. Davis och Henrekson kommenterar detta på följande sätt i sin studie:
Trots de långsiktigt gynnsamma förändringarna finns fortfarande flera ekonomiskpolitiska åtgärder som snedvrider den svenska sysselsättningsfördelningen. Beslutet att höja marginalskatterna (inklusive obligatoriska avgifter), återinföra dubbelbeskattningen på aktieutdelningar, avstå från att avskaffa förmögenhetsskatten och återinföra investeringssubventioner ökar åter igen snedvridningarna. Det är ofrånkomligt att skattebetingade snedvridningar i sysselsättnings- och produktionsmönstret är stora i ett land med en så stor offentlig sektor som Sverige. De förändringar som genomförs (senhösten 1994) bidrar dock, enligt vår analys, till att åter igen öka dessa snedvridande effekter.
Den analys som görs i studien måste tas på allvar, om det skall bli möjligt att öka sysselsättningen i den privata sektorn och därmed minska arbetslösheten, förbättra saneringen av de offentliga finanserna och skapa en förnyad grund för tillväxt och välfärd.
I tidigare avsnitt har förändringar inom ramen för beskattningen av arbete föreslagits. I detta avsnitt föreslås att förra mandatperiodens viktiga reformer vad gäller beskattningen av riskkapital återinförs och att vissa ytterligare åtgärder genomförs som förbättrar förutsättningarna för kapitalbildning, expansion och nya företag.
Den svenska beskattningen av kapital och kapitalinkomster måste utformas så att inte internationell skatteflykt uppkommer. Även om kapitalmarknaderna internationaliseras och integreras är det nödvändigt med en fungerande svensk kapitalmarknad. Särskilda transaktionsskatter bör inte förekomma. Erfarenheterna av de så kallade omsättningsskatterna på aktiehandel och penningmarknadshandel visade klart vilka förluster, inte minst statsfinansiella, som sådana skatter leder till.
Den svenska nivån på beskattningen av kapitalinkomster är långsiktigt för hög. I dagens situation med mycket höga realräntor kan visserligen en skattesats på 30 procent accepteras. Vid en normal nivå på realräntorna och vid en låg inflationstakt bör emellertid kapitalinkomstskatten sänkas ned mot 15--20 procent. Detta bör ske successivt, men redan 1996 bör, vid den nedgång i räntenivån som blir följden av den ekonomiska politik Moderata Samlingspartiet förordar, kapitalinkomstskattesatsen sänkas till 25 procent.
Det är inte bara nivån på den svenska beskattningen och kapitalinkomsten generellt som avviker för vad som gäller i omvärlden. Skattestrukturen med full dubbelbeskattning av utdelningsinkomster och kvarhållna vinster leder till snedvridningar som försvårar möjligheterna för den expansion och tillväxt av nya företag som kan ge tillräckligt många arbetstillfällen i den privata sektorn.
8.3.1 Slopad dubbelbeskattning av riskkapital
Grunden för varje expansion av ett existerande företag och varje etablering av ett nytt är det egna, riskbärande kapitalet. Detta kan i vissa fall genereras i ett existerande företag men ofta krävs tillskott av ägarna. I diagram 5 framgår hur olika kapitalinkomster samt lotterivinster beskattas 1995. Som framgår av diagrammet beskattas just det riskbärande kapitalet extra hårt. Särskilt gäller detta för ägare av mindre och medelstora aktiebolag där en expansion som leder till en god avkastning kan leda till en marginalskatt på drygt 70 procent.
De regler för enkelbeskattning och därmed neutralitet i beskattningen av olika kapitalinkomster som gällde 1994 bör återinföras per den 1 januari 1996.
Dessutom bör reglerna för beskattning av fåmansbolag reformeras. En utgångspunkt måste i detta sammanhang vara att det som inte kan betecknas som arbetsinkomst skall beskattas som kapitalinkomst. Reglerna bör reformeras såväl vad beträffar utdelningar som realisationsvinst. Vissa spärregler kommer att bli nödvändiga, men de bör begränsas på ett sådant sätt att inte expansion och tillväxt motverkas. Till detta kommer behovet av att fullfölja reformerna för enskild firma och handelsbolag. Regeringen bör återkomma med förslag i dessa avseenden.
8.3.2 Riskkapitalavdrag
Försörjningen av riskkapital är synnerligen viktig, särskilt för de mindre och medelstora företag som har en begränsad riskkapitalmarknad att vända sig till. Det är viktigt att stimulera enskilda sparare att inte bara investera i fondsparande eller i etablerade företag. Mot denna bakgrund bör ett särskilt riskkapitalavdrag införas, i första hand fram till och med 1999.
Avdrag bör medges för anskaffning av onoterade aktier direkt eller via särskilda riskkapitalbolag med motsvarande placeringsinriktning upp till ett belopp på 300 000 kronor per år och individ. Avdraget medges vid kapitalinkomstbeskattningen. Det får leda till underskott och därmed till skattereduktion enligt de generella regler som gäller för beskattningen av kapitalinkomster.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om riskkapitalavdrag i enligt med de riktlinjer som angivits ovan.
8.3.3 Återinförd kvittningsrätt för nystartade företag
Hösten 1994 avskaffades den rätt till kvittning av underskott i inkomstslaget näringsverksamhet mot inkomst av tjänst för nystartade rörelser, som infördes av den borgerliga regeringen. Därmed försvårades tillväxten av nya företag ytterligare. I det känsliga inledningsskedet innebär kvittningsrätten en möjlighet att omedelbart tillgodogöra sig de avdrag som annars skulle kunna medges mot framtida överskott.
Kvittningsrätten innebar således en minskning av kostnaden för anskaffning av kapital när företag byggs upp. För att undvika den skatteplanering som skulle kunna bli följden av en obegränsad kvittningsrätt bör rätten begränsas till de första fem åren av en verksamhet. Kvittningsrätten bör återinföras med verkan från inkomståret 1995.
8.3.4 Slopad förmögenhetsskatt
I en doktorsavhandling 1990 visade Hans Lindkvist hur den dåvarande förmögenhetsskatten motverkade sitt eget syfte. De statsfinansiella inkomsterna av skatten bedömde han i princip motsvaras av de förluster av skatteintäkter som uppkom när personer som drabbades av hög förmögenhetsskatt flyttade från Sverige.
I en artikel i Ekonomisk debatt (7/91) drar Hans Lindkvist följande slutsats av sin undersökning:
Undersökningen har visat att den svenska arvs- och förmögenhetsbeskattningens utformning och storlek har varit en huvudorsak till emigrationen av förmögna svenskar. Vidare har visats att det finns en överrepresentation av företagare/entreprenörer bland emigranterna.
Människor som byggt upp företag i Sverige som gett tusentals arbetstillfällen har således emigrerat med sin kompetens, sitt entreprenörskap och sin inspirationsförmåga. Inte bara kända företagsbyggare som Ingvar Kamprad och bröderna Rausing har lämnat Sverige utan också ett flertal entreprenörer med mindre och medelstora företag har valt att bosätta sig utomlands.
Sverige har således förlorat mer än rätten att beskatta avkastningen av deras förmögenheter. Vi har förlorat de jobb de kunnat åstadkomma om de varit fullt ut verksamma i Sverige. Detta har naturligtvis i första hand drabbat de i dag arbetslösa.
Det finns ett ytterligare skäl för att helt slopa förmögenhetsskatten. Det finns numera en bred politisk enighet om att förmögenhetsskatt inte skall tas ut på så kallat arbetande kapital. Om förmögenhetsskatten på övriga tillgångar bibehålles snedvrids allokeringen av kapital på ett sätt som försämrar den ekonomiska utvecklingen.
Förmögenhetsskatten bör slopas från och med beskattningsåret 1995.
8.3.5 Sänkt fastighetsskatt
Som framgick av de slutsatser som drogs av fastighetsbeskattningsutredningen bör fastighetsskatten i Sverige slopas successivt. Motivet är främst att fastighetsskatten leder till snedvridningar genom att vara en extra skatt på avkastningen av vissa investeringar.
Regeringen avser enligt ett meddelande hösten 1994 att bredda denna extra avkastningsskatt på vissa investeringar till att också gälla industribyggnader, kommersiella lokaler samt jord- och skogsbruksmark. Därmed skulle snedvridningseffekterna av fastighetsskatten förstärkas ytterligare. Stabiliteten på fastighetsmarknaden skulle hotas och hyrorna stiga. Kostnaderna inom näringslivet, främst för mindre företag och jord- och skogsbruket, skulle stiga kraftigt och motverka ambitionerna om ett bra näringsklimat.
På samma sätt som vad gäller övriga investeringar bör fastigheter beskattas med utgångspunkt i den löpande avkastningen. Mot den bakgrunden bör de aviserade fastighetsskattebreddningarna inte genomföras och den generella höjningen av fastighetsskatten från 1,5 till 1,7 procentenheter undanröjas.
Fastighetsbeskattningen av villor och bostadsrätter bör reformeras på det sätt som föreslogs av fastighetsbeskattningsutredningen. Fastighetsskatten bör ersättas av en schablonintäkt som tas till beskattning i inkomstslaget kapital. Schablonintäkten bör sättas till fem procent av det gällande taxeringsvärdet. Underlaget för schablonintäktsbeskattning bör reformeras i syfte att uppnå ett mer rättvisande system ur bland annat regional synpunkt.
8.3.6 Beskattning av pensionssparande
Den socialdemokratiska regeringen genomförde hösten 1994 en höjning av den schabloniserade avkastningsskatten på pensions- och kapitalförsäkringar. Redan den skattenivå som gällde före höjningen var så hög att ett betydande utflöde av kapital till utlandet ägde rum. Denna utveckling kommer nu att accentueras. Detta är från samhällsekonomiska utgångspunkter negativt. Avkastningsskatten bör sänkas från 15 till tio procent.
8.3.7 Översyn av spelbeskattningen
En översyn av beskattningen av spelverksamhet bör kunna ge successivt ökade intäkter upp till cirka 500 miljoner kronor 1998 räknat på helårsbasis.
8.4 Miljörelaterad beskattning
Det finns starka skäl som talar för en successiv övergång till en mera miljörelaterad beskattning. Mot den bakgrunden utarbetade den förra regeringen direktiv till och avsåg tillsätta en utredning som skulle bedöma på vilka områden en starkare miljörelatering av skatteregler skulle kunna genomföras och vilka samhällsekonomiska och företagsekonomiska konsekvenser detta skulle komma att få.
En självklar utgångspunkt för diskussionen om ökad miljörelatering av skattesystemet måste vara att det totala skatteuttaget inte ökar. Tvärtom måste det totala skatteuttaget successivt sänkas. Det innebär att eventuella skatteintäkter skall användas för att sänka andra skatter.
Det förs sedan några år en diskussion om vad som brukar kallas skatteväxling -- höjd skatt på miljöpåverkande verksamhet och lägre skatt på arbete. Det är emellertid orimligt att isolera debatten om miljörelaterad beskattning till att gälla begreppet skatteväxling. Dagens (och inom överskådlig framtid möjliga) skattebaser för uttag av miljörelaterade skatter är betydligt mindre än de baser som är grunden för uttag av skatt på arbete av olika slag. Det innebär att problemet med det alltför höga skatteuttaget på arbete inte kan lösas genom i sig motiverade åtgärder inom ramen för en ökad miljörelatering av skattesystemet.
Diskussionen om nödvändigheten av och tekniken för sänkt skatt på arbete är oberoende av och måste föras oavsett i vilken takt miljöbeskattningsinslagen ökar. På samma sätt står debatten om miljörelatering av beskattningen på egna ben. Här finns vissa restriktioner.
Den ena avser de totala miljöeffekterna. Införande eller höjning av en miljörelaterad skatt i Sverige som leder till så försämrat konkurrensläge att etableringar eller investeringar i svensk industri förläggs till andra länder med lägre miljökrav ger en totalt sett sämre miljöeffekt.
Den andra viktiga restriktionen är att en ökning av den miljörelaterade beskattningen inte får försämra bland annat de ekonomiska förusättningarna för utveckling och introduktion av ny teknik i syfte att förbättra miljösituationen.
Sammantaget bedömer vi att det är möjligt att öka miljörelateringen av skattesystemet under mandatperioden så att skatteintäkterna ökar med cirka två miljarder kronor.
8.5 Sverige, EU och skatterna
I mars 1992 presenterade finansdepartementet en rapport, Sverige, Europa och skatterna. Den innehöll en redovisning av de anpassningsbehov på skatteområdet som då bedömdes bli aktuella vid ett svenskt medlemskap i EG.
Under den tid som förflutit sedan denna rapport presenterades har förutsättningarna för de tidigare bedömningarna förändrats i flera avseenden. I samband med förhandlingarna om medlemskapet har vissa övergångsregler för Sverige accepterats. Dessa påverkar anpassningsbehovet. De svenska skattereglerna har vidare reformerats under de senaste åren vilket också påverkar anpassningsbehovet. Slutligen har den depreciering av den svenska kronan som skett sedan den fasta kronkursen övergavs i november 1992 gett nya förutsättningar med tanke på den relativa förskjutningen av prisnivån jämfört med EUs övriga medlemsländer.
På kort och medellång sikt kan anpassningsbehovet i princip sägas vara försumbart. Det är framför allt reklamskatten, som enligt vår mening bör slopas helt, som skapar problem. Den bedömning som gjordes 1992 om en sänkning av den generella mervärdesskattesatsen ner mot nivån 20 procent är inte nödvändig i det kortare perspektivet med hänsyn till försvagningen av den svenska valutan.
Till det kommer att övergångsreglerna vad beträffar alkohol- och tobaksskatterna sannolikt leder till förhållandevis små minskningar av skatteintäkterna. På längre sikt skulle naturligtvis slopade svenska övergångsbestämmelser kunna leda till ett anpassningsbehov beträffande alkolhol- och tobaksskatterna. Det är emellertid i dag för tidigt att bedöma vilka möjligheter Sverige har att kunna bibehålla vissa speciella undantag.
Med utgångspunkten att balans uppnås i den svenska ekonomin och att kronan successivt kommer att aprecieras återkommer emellertid kravet på en sänkning av mervärdesskatten på längre sikt. Långsiktigt är det enligt vår mening nödvändigt att sänka den generella mervärdesskatten ner mot nivån 20 procent.
8.6 Statsfinansiella effekter
I tabell 3 återfinns de statsfinansiella effekterna för budgetåren 1995/96 och 1998 samt varaktigt av de förslag som återfinns i motionen. Förslag om åtgärder för en effektivare indrivning återfinns i en kommittémotion om åtgärder mot ekonomisk brottslighet.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Tabell 3 Statsfinansiella effekter (miljarder kronor)
Förslag 1995/96 1998 Varaktig effekt
Ingen höjning av egenavgifter till sjukförsäkringen -- 4,7 --14,1 --14,1 Slopad allmän löneavgift (1/1 1996) -- 6,3 -- 6,3 -- 6,3 Sänkt statlig skatt -- 6,45 -- 4,3 -- 1,4 Full inflationsskydd -- 1,5 -- 3,5 -- 3,5 Slopade socialavgifter, vinstandelar -- 0,1 -- 0,1 -- 0,1 Slopad dubbelbeskattning med följdändringar -- 7,1 -- 7,1 -- 7,1 Sänkt skatt kapitalinkomster + 0,1 + 0,1 + 0,1 Sänkt avkastningsskatt för pensionssparande m m -- 2,25 -- 2,25 -- 2,25 Slopad förmögenhetsskatt -- 2,0 -- 2,0 -- 2,0 Sänkt fastighetsskatt till 1,5 % -- 1,5 -- 1,5 -- 1,5 Återinförd kvittning av underskott -- 0,1 -- 0,1 -- 0,1 Förbättrade regler fåmans- bolag och egenföretag -- 0,3 -- 0,3 -- 0,3 Framtida fastighetsskatte- höjningar avvisas -- 3,5 -- 3,5 -- 3,5 Riskkapitalavdrag -- 0,6 -- 0,6 -- 0,6
Förslag 1995/96 1998 Varaktig effekt
Höjd skatt för pensionärer avvisas -- 0,4 -- 0,8 -- 0,8 Miljöskatter -- -- 2,0 -- 2,0 Ökat uttag av spelskatt -- 0,5 0,5 Effektivare indrivning m m 0,5 2,0 2,0
Summa --36,2 --41,85 --38,65
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande inriktningen av skattepolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande åtgärder i syfte att minska skattekilen på arbete inom tjänstesektorn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande uttaget av allmän egenavgift till sjukförsäkringen under mandatperioden,1
4. att riksdagen beslutar avskaffa lagen om allmän löneavgift med verkan från den 1 januari 1996,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande förmånsrelatering av socialförsäkringsavgifterna,1
6. att riksdagen beslutar sänka den statliga inkomstskattesatsen från 25 till 20 % från den 1 januari 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar om fullt inflationsskydd inom inkomstbeskattningen från den 1 januari 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag om kommunalt skattestopp med verkan från och med 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,2
9. att riksdagen beslutar slopa uttaget av sociala avgifter på vinstandelar i enlighet med vad som anförts i motionen,1
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt skattesats vid beskattning vid inkomst av kapital i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar om slopad dubbelbeskattning av utdelning och kvarhållen vinst i aktiebolag enligt de regler som gällde 1994 med verkan från den 1 januari 1996,
12. att riksdagen beslutar om de ändringar som följer av slopad dubbelbeskattning från den 1 januari 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lindrad och förenklad beskattning av delägare i fåmansbolag i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen beslutar återinföra de regler för kvittning av underskott i näringsverksamhet som gällde 1994 från och med beskattningsåret 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen beslutar avskaffa den statliga förmögenhetsskatten från och med beskattningsåret 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen beslutar sänka fastighetsskatten till 1,5 procentenheter från den 1 januari 1996 i enlighet med vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ej genomföra en breddning av fastighetsskatten till industribyggnader, kommersiella lokaler samt jord- och skogsbruk,
18. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad fastighetsskatt och schablonintäktsbeskattning för småhus och bostadsrätter i enlighet med vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen beslutar sänka avkastningsskatten på pensionssparande och kapitalförsäkringar i enlighet med vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen avslår förslaget om avtrappning av det särskilda grundavdraget för pensionärer,1
21. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spelbeskattningen,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljörelaterad beskattning,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande skattekonsekvenser av medlemskapet i EU.
Stockholm den 24 januari 1995 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
1 Yrkandena 3, 5, 9 och 20 hänvisade till SfU 2 Yrkande 8 hänvisat till FiU
Diagram 1 Offentliga utgifter i procent av BNP (utgiftskvoten)
Källa: SNS Diagram 2 Statens budgetsaldo 1960/61--1993/94 Procent av BNP
Källa: Finansdepartementet Diagram 3
Figur 1
Diagram 4
Diagram 5