Mycket svartarbete förekommer i dagens Sverige. Omfattningen av detta är svårt att bedöma. Dock har en utredning beträffande ''svart målningsarbete'' visat att det troligen skett till ett värde av hela 1,2 miljarder kronor per år. Skulle omfattningen vara densamma i t.ex. andra yrkeskategorier inom byggbranschen, kan det röra sig om värden av åtskilliga miljarder kronor per år.
Detta är självklart oacceptabelt, inte minst med tanke på den rekordhöga arbetslösheten just inom byggbranschen, såväl vad gäller nybyggnation som underhåll och reparationer. En viss skattereduktion har varit gällande fram till årsskiftet 1994/95. Avdraget har begränsats till del av arbetskostnad. Dock kan nu konstateras att denna möjlighet bidragit till många redovisade viktiga arbeten, mindre ''svartarbete'' och därmed också ökade skatteintäkter för stat och kommun. I detta läge är det naturligt att överväga vilken situationen kunde vara, om möjligheten till underhålls- och reparationsavdrag återinfördes vad gäller privata bostäder, villor m.fl. bostäder, givetvis mot uppvisande av kvitton på utfört arbete. Viss avdragsmöjlighet för såväl arbete som materialkostnad skulle med stor sannolikhet ge än bättre resultat jämfört med tidigare period då endast del av arbetskostnad fick dras av. Om denna avdragsmöjlighet införes och den som utfört arbete får redovisa inkomsten till beskattning borde svartarbetet ytterligare kunna minskas.
Vilken effekten skulle bli för statskassan med minskade intäkter på grund av avdragen men ökade på grund av att arbetet beskattas är svårt att ha en uppfattning om. Dock skulle med stor säkerhet mycket mera arbete bli utfört till gagn för sysselsättningen och materialindustrin med handel o.s.v. Ett tak för avdragsmöjligheten per år bör sättas för att skapa rimlig balans och undvika effekter som kan upplevas orättvisa.
''Svartarbetet'' (utan kvitton och redovisning) är omfattande och givetvis oacceptabelt. Ännu värre är givetvis om arbetslösa med arbetslöshetsersättning utför sådant arbete.
För att om möjligt komma till rätta med dessa problem bör formerna för ett rimligt avdragssystem för reparation och underhåll av privata bostäder återigen prövas. Syftet skall vara att stimulera intresset för att nu göra reparationer och underhåll och därmed återskapa åtskilliga nya arbeten inom bygg- och underhållssektorn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i syfte att minska ''svartjobben'' inom bygg- och underhållssektorn.
Stockholm den 24 januari 1995 Ingvar Eriksson (m) Jan-Olof Franzén (m)