Genom skattereformen ersattes den tidigare schablonbeskattningen av villor och fritidshus med fastighetsskatt. Skatten uppgick till 1,2 procent av taxeringsvärdet under åren 1991 och 1992 och till 1,5 procent fr.o.m. 1993.
Skattereformen innebär en mycket kraftig ökning av boendekostnaderna för villaägarna, främst genom minskat värde på ränteavdragen. Till detta skall läggas bl.a. effekterna av den allmänna fastighetstaxeringen och sjunkande bostadssubventioner, ökad moms på uppvärmning, kommunala taxor och avgifter samt extremt hög realränta.
Resultatet av de sammanlagda stora kostnadshöjningarna för villaägarna låter sig bl.a. avläsas i ett kraftigt ökat antal småhusförsäljningar samt ett kraftigt prisfall på småhusmarknaden. Detta har inneburit personliga tragedier samtidigt som det också medfört starka påfrestningar på kreditväsendet.
Trots detta har riksdagen nyligen beslutat höja fastighetsskatten -- till 1,7 procent av taxeringsvärdet fr.o.m. 1996. (Se närmare SFS 1994:1911.) Höjningen kommer att träda i kraft samtidigt med nästa allmänna fastighetstaxering av småhus och samtidigt som reglerna om rullande fastighetstaxering genomförs. Därmed blir skattehöjningen för villaägarna i praktiken trefaldig. (Höjningen från 1,5 procent till 1,7 procent ökar skattetrycket med 1,5 miljarder kronor per år. Den rullande fastighetstaxeringen innebär en årlig ökning av skattebelastningen med i storleksordningen 1 miljard kronor. Den kommande fastighetstaxeringen beräknas öka skattetrycket med över 2 miljarder kronor per år.)
De stora regionala orättvisorna i uttaget av fastighetsskatt för småhus skapar särskilda problem. Vid den senaste allmänna fastighetstaxeringen (AFT 1990) höjdes taxeringsvärdena med i genomsnitt 53 procent i hela landet. Men höjningarna varierade mycket kraftigt i olika delar av landet. På vissa håll tre- eller fyrdubblades taxeringsvärdena. På andra håll höjdes dessa inte alls. Höjningarna var som störst i storstäder och skärgårdsområden, d.v.s. i områden som redan före taxeringen kännetecknades av mycket höga taxeringsvärden.
Effekten av de regionala variationerna i taxeringsvärdeökning är att två likadana hus kan ha taxeringsvärde och skatt som markant skiljer sig åt endast av det skälet att de ligger på olika orter. Detta är inte rättvist och därför också svårt för människor att förstå.
Villaägarna är en mycket heterogen grupp, som består av familjer i t.ex. skilda inkomstlägen. En del familjer har relativt goda ekonomiska marginaler, medan andra familjer inte har några marginaler alls. Till den sistnämnda gruppen hör exempelvis de många barnfamiljer i storstäderna som köpt dyrt och därför lånat stora belopp i slutet av åttiotalet. För dessa villaägare kommer fastighetsskattehöjningen att bli särskilt kännbar.
Taxeringsvärdena vid 1996 års taxering kommer preliminärt att öka med i genomsnitt 30 procent i hela landet. I vissa län förväntas höjningarna stanna vid ca 10--15 procent i genomsnitt medan höjningarna i andra län förväntas uppgå till i genomsnitt 50--60 procent. Därmed kommer också nästa taxering att innebära regionala variationer i taxeringsvärdeökning.
Taxeringsvärdet består av två delar, ett byggnadsvärde och ett markvärde. De regionala orättvisorna återspeglar sig huvudsakligen i markvärdena. Problemet skulle därför kunna reduceras om markvärdet i framtiden begränsas vid beräkning av fastighetsskatt för småhus. En reduktionsregel innebärande att markvärden över 100 000 kronor icke skall beaktas vid beräkning av fastighetsskatt för småhus bör därför införas.
Det är särskilt angeläget att åstadkomma en dämpning av fastighetsskattehöjningen för de värst drabbade småhusen, d.v.s. de småhus som har högst taxeringsvärden. Minskningen får dock inte genomföras på ett sådant sätt att skatten ökar i andra delar av landet. En reduktionsregel får inte heller utformas så att den leder till minskade skatteintäkter för staten vid beaktande av den nya fastighetsskattenivån. Gränsen bör därför sättas vid 100 000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att markvärdet begränsas till 100
000 kr vid beräkning av fastighetsskatt för småhus.
Stockholm den 24 januari 1995 Sten Svensson (m)