Sveriges kuster och skärgårdsområden är ur många synpunkter alldeles särskilt värdefulla tillgångar för vårt land. Dess särart med det brutna landskapet, bebyggelsen, djurlivet och floran skapar den unika skärgårdsbild vi värderar så högt.
Kusten och skärgården är en naturresurs som måste vårdas och bevaras. Endast en bofast befolkning med sysselsättning i och av skärgårdens naturliga förutsättningar kan garantera den skärgårdsbild vi vant oss att uppskatta. Traditionella kust- och skärgårdsnäringar som jordbruk och fiske utgör härvidlag en ovärderlig tillgång som har stor betydelse ur många aspekter. Yrkesfisket har betydelse för folkförsörjningen men har också en viktig roll vad gäller övervakning och sjösäkerhet. Dessa fiskebåtar bemannas med skickligt och kunnigt sjöfolk och de är viktiga delar i ett ''marint hemvärn''.
Det finns emellertid flera hot mot existensen av en levande skärgård. Den förra socialdemokratiska regeringen urholkade kraftigt ägande- och förfoganderätten för det enskilt ägda fisket. Frifiskereformen var och är ett för stora kuststräckor mycket skadligt beslut. Denna reform måste omprövas och ersättas med bildande av fiskevårdsområden som i sin tur får möjlighet att nyttiggöra och vårda fiskeresursen.
Andra mycket överhängande hot är den nuvarande regeringens olika förslag om höjda skatter och avgifter. Den aviserade allmänna fiskevårdsavgiften måste avvisas. Den kommer enligt ett utredningsförslag att drabba alla kategorier fiskande samtidigt som förslaget innebär en ny statlig byråkrati.
Ett särskilt problem utgör taxeringen av skärgårdsfastigheter. Denna taxering, som bl.a. ligger till grund för uttag av fastighetsskatt, innebär för många yrkesfiskare och kombinerade bönder/fiskare en oacceptabel belastning. Systemet med att kraftigt räkna upp taxeringsvärde vid s.k. strandnära läge får vad gäller just fiskarbefolkningens bostäder anmärkningsvärda konsekvenser.
Ett exempel från Östergötlands skärgård: Ett fiskehemman i S:t Anna skärgård har f.n. med sitt strandnära läge ett taxeringsvärde på 275.000 kr. Om samma hus på samma tomtstorlek i stället skulle ligga icke strandnära blir taxeringsvärdet 110.000 kr. Skillnaden blir alltså 165.000 kr vilket med socialdemokraternas förslag på 1,7 % fastighetsskatt innebär en extra skatt på 2.805 kr per år.
Det är naturligtvis helt orimligt att en fiskarfamilj, för vars försörjning det är både naturligt och nödvändigt att bo nära sin arbetsplats, ska erlägga extra skatt på detta. Lägg till detta socialdemokraternas aviserade förslag om en extra EU-skatt om 1,7 % på det taxerade jordbruksvärdet samt 0,5 % på skogsbruksvärdet som vi också finner helt orimligt.
Moderata samlingspartiet avvisar höjningen av den generella fastighetsskatten från 1,5 till 1,7 % liksom partiet helt avvisar den aviserade EU-skatten.
Vi vill nu föreslå att frågan om hur skärgårds- och kustbefolkning, som för sin utkomst är beroende av att bo vid hav eller sjö skall erlägga fastighetsskatt, utreds närmare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildande av fiskevårdsområden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmän fiskevårdsavgift,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om fastighetsskatt för fastighetsägare som för sin utkomst är beroende av att bo vid hav eller sjö i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1995 Carl G Nilsson (m) Ingvar Eriksson (m)