Arbetsmarknad under omvandling
Arbetsmarknaden är under stark omvandling. Många har förlorat arbetet inom industrin, arbeten som kanske aldrig återkommer trots högkonjunkturen. Effektiviseringen inom industrin gör att framför allt lågutbildad arbetskraft ersätts med maskiner.
Den offentliga sektorn kan inte växa. Därom tycks de flesta vara överens idag. Men arbetsuppgifterna finns kvar! Många av de arbetsuppgifter som idag utförs inom kommuner och landsting borde kunna utföras inom en privat tjänstesektor.
Denna sektor borde kunna växa kraftigt förutsatt att vi politiker bryter ned de hinder som försvårar dess snabba utveckling. Därtill krävs att de kommunala monopolen inom vård, omsorg och service bryts upp och att nya företag inom denna sektor kan etableras. De nya företagen kunde erbjuda sådana tjänster som det offentliga tidigare producerat men också erbjuda nya typer av tjänster som behövs i ett modernt samhälle.
Öppna upp en tjänstesektor i hemmen!
Arbete med hushållssysslor och arbete med barn, gamla och sjuka i eget eller någon annans hem måste äntligen accepteras som ett hederligt arbete! Det är inte ''finare'' att utföra sådana sysslor på en offentlig institution eller ett sjukhus än i någons hem. Den ''pigdebatt'' som utbröt för något år sedan -- inte minst från vissa kvinnoorganisationers sida -- visar faktiskt på ett förakt för göromål som sedan århundraden tillbaka huvudsakligen utförts av kvinnor. Men det är ingenting som säger att inte sådana sysslor också kan utföras av män! Inte minst för unga människor -- som kanske annars skulle gå arbetslösa -- vore en tids praktik i hemarbete både nyttigt och lärorikt för hela livet.
Den debatt som borde föras är rätteligen att den som utför arbete i någon annans hem bör få betalt för utfört arbete, inte huruvida man kan arbeta som anställd i ett hem eller inte.
För att öppna upp en tjänstesektor i hemmen kan man gå flera vägar.
Det kan t.ex. bildas serviceföretag, där den som utför tjänsterna är anställd på hel- eller deltid. Den som behöver tjänsten anlitar då helt enkelt ett företag som avlönar arbetstagaren på sedvanligt sätt mot betalning av uppdragsgivaren.
Den som behöver tjänsten borde också själv kunna anlita en person för vissa tjänster i hemmet. Det torde oftast röra sig om barnfamiljer, där båda makarna arbetar utom hemmet.
Många ''dubbelarbetande'' vet att det är nästan ogörligt att förena ett heltidsarbete med familj och små barn, särskilt om det finns flera barn i familjen. Många kvinnor tvingas därför rent praktiskt att ta deltidsarbete, vilket kan vara negativt såväl ekonomiskt som för framtida avancemangsmöjligheter.
Gör en ''svart marknad'' vit!
Idag är privata tjänster i hemmet till stora delar en ''svart marknad'' där den som tar arbete ofta är dåligt betald och oförsäkrad. Motsvarande arbete på ett hotell eller inom den offentliga sektorn ger den anställde pension och sociala förmåner. Ser man till effekterna för samhällsekonomin kan man konstatera att många ''svartjobbare'' säkerligen uppbär arbetslöshetsersättning eller annat samhällsstöd samtidigt som de har en inkomst av ''svartjobbet''. Det finns alla skäl att göra marknaden ''vit''!
Inför en avdragsrätt!
Vi anser att privata tjänster i hemmet bör betraktas som en kostnad för inkomsternas förvärvande och därigenom berättiga till avdrag på skatten. I Frankrike finns ett system som bygger på att arbetsgivaren köper en tjänstecheck på posten. Inköpet av checken berättigar till avdrag. Den som anställs får betalt genom att signera och lösa in checken varvid inkomsten registreras. Detta är ett exempel på hur frågan kan lösas.
Det viktiga är att hindren för en möjlig framväxande tjänstesektor kan undanröjas för att minska arbetslösheten i framtiden.
De minskade skatteintäkter som uppkommer för staten p.g.a. möjligheten till skatteavdrag kompenseras genom att åtgärder för arbetslöshet kan reduceras. Samtidigt skapas nya skatteinkomster genom att fler kommer i arbete inom den öppna arbetsmarknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till avdrag för vissa tjänster i hemmet.
Stockholm den 16 januari 1995 Gullan Lindblad (m) Leif Carlson (m)