Utbildning och arbete har stor betydelse för invandrares möjligheter att etablera sig i det svenska samhället. Goda kunskaper om hur det svenska samhället fungerar är förutsättningar för att erhålla ett arbete. Trots sfi- undervisning, grundvux och extra resurser på grundskolan visar sig utvecklingen för invandrare betydligt sämre än för i Sverige födda invånare. När det gäller högre utbildning har utvecklingen snarare gått bakåt än framåt. Av studerande utgör invandrarelever födda i Sverige 1991 åtta procent, 1992
åtta procent och 1993
åtta procent. Detta gäller eftergymnasial utbildning tre år eller mer. Utrikes födda är 1991
åtta procent, 1992 sju procent och 1993 sju procent.
När det gäller forskning visar statistiken för motsvarande år 0,4 procent födda i Sverige och 0,7 procent utrikes födda.
SCB:s undersökning ''Fyra år efter grundskolan'' visar att de invandrare som slutar skolan efter årskurs 9 är arbetslösa i högre utsträckning än andra ungdomar. Fyra år efter avslutad grundskoleutbildning var nio procent av ungdomarna arbetslösa. Arbetslösheten var särskilt hög, 18 procent, bland dem som saknade gymnasieutbildning. 43 procent av flickorna och 36 procent av pojkarna hade varit arbetslösa någon gång sedan de slutat skolan. Arbete är den kontaktyta som under gynnsamma förhållanden kan skapa grund för sociala kontakter mellan invandrare och svenskar. Samstämmiga uppgifter visar att invandrare är arbetslösa i mycket högre utsträckning än svenskar och att arbetslösheten bland dem stiger snabbare än bland svenskar. Dessutom är de med utomeuropeiskt medborgarskap arbetslösa i dubbelt så hög utsträckning som invandrare med europeiskt medborgarskap. För de invandrare som kom före 1970 är arbetsmarknadsläget ungefär detsamma som för befolkningen i övrigt. De som anlänt senare -- särskilt efter 1980 -- har avsevärt lägre sysselsättningsintensitet och högre arbetslöshet.
Bristen på arbete kan leda till förtidspensionering. Från Socialstyrelsens skrift Social rapport 1994 hämtar vi följande fakta. Antalet nybeviljade förtidspensioner per 1 000 personer i åldrarna 16--64 år var under åren 1988-- 1990 i genomsnitt 10,8. För personer i Sverige uppgick frekvensen till 9,9 promille och för utlandsfödda till 17,9 promille. RFV har beräknat att ca 10 procentenheter fler invandrare än svenskar kommer att förtidspensioneras. Bland sydeuropeiska invandrare rör det sig dock om 30--40 procentenheter särskilt bland kvinnorna.
Vi vill med dessa negativa fakta understryka vikten av att invandrare ges samma möjlighet till utbildning och arbete. Konsekvensen kan annars leda till psykisk ohälsa och i värsta fall till kriminalitet. Trots att samhället har vidtagit diverse åtgärder har ingen förändring skett. Debatten handlar snarare om huruvida vi skall ta emot flyktingar eller inte. Det är vår uppfattning att Sverige trots kärva ekonomiska tider har råd med invandrare. Men alla kommuner bör ta sitt ansvar. Detta för att åstadkomma en jämnare spridning, vilket ökar möjligheterna för ett personligt omhändertagande av varje flykting.
Statistiken visar att antalet socialbidragstagare utgörs till hög procent av invandrare i vissa kommuner. Detta leder till svår ekonomi för kommunerna och till ökad invandrarfientlighet. Kommunerna måste också få en möjlighet att långsiktigt kunna planera invandrarundervisning och ett väl fungerande kontaktnät med näringslivet. De kommande tre åren kommer att bli ekonomiskt svåra för många kommuner. I dag finns i kommunerna ett stort antal flyktingar till vilka kommunerna har fått statliga bidrag. Enligt regelsystemet är det snart kommunernas ansvar som tar över. Detta i ett läge när kommunernas ekonomi redan är pressad. Eftersom antalet asylsökande kraftigt har minskat blir problemen troligen inte permanenta. Vi anser att det därför är synnerligen angeläget att problemen aktualiseras och möjligheter att på bästa sätt lösa desamma diskuteras mellan stat och kommun.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyktingarnas situation i kommunerna.
Stockholm den 25 januari 1995 Ingegerd Wärnersson (s) Jan Björkman (s)