Människor som söker asyl i vårt land kan ibland ha svårigheter att styrka sin identitet med pass eller motsvarande identitetshandlingar. Det kan ha olika orsaker men beror ofta på att man tillhör en särskild befolkningsgrupp, t.ex. kurder eller assyrier/syrianer som är statslösa eller av andra skäl förvägrats pass eller vars pass beslagtagits vid utvisning från länder där de bott.
Vid ankomsten till Sverige kan dessa asylsökande ändå efter bedömning av skälen få permanent uppehållstillstånd. Den sökandes identitet fastställs då inte sällan med stöd av andra handlingar som de kan förete för att stödja sin egen berättelse. Det kan t.ex. vara körkort eller betygshandlingar.
Enligt lagen om svenskt medborgarskap kan man ansöka om svenskt medborgarskap. En förutsättning enligt lagen är att man skall ha 5 års vistelse här med oklanderlig vandel. Särskilt för många tidigare statslösa har medborgarskapet en särskild betydelse.
Ansökan om svenskt medborgarskap ges ibland efter betydligt kortare tid och med förenklad prövning om den sökande kan bedömas vara till nytta för Sverige. Det kan t.ex. vara fråga om skickliga idrottsmän/kvinnor.
Sedan hösten 1993 har emellertid ansökan om svenskt medborgarskap i allt större omfattning avslagits för den först nämnda gruppen. Den knapphändiga motiveringen är vanligen att de handlingar som åberopats för att styrka identiteten inte duger. Detta kommer ofta som en chock för den sökande som levt i tron att de handlingar som accepterats vid beslut om permanent uppehållstillstånd många år tidigare också skulle accepteras vid ansökan om medborgarskap. Denna skärpning av praxis i medborgarskapsärenden började efter ett vägledande beslut av Utlänningsnämnden hösten 1993.
Tillämpningen av Utlänningsnämndens vägledande beslut har för många medborgarskapssökanden fått orimliga konsekvenser. Det har t.ex. förekommit att hustrun och barnen till en syriansk flykting efter många års vistelse i Sverige ansökte om svenskt medborgarskap: De hänvisade för att styrka sin identitet till makens libanesiska körkort (vilket han fått utbytt mot ett svenskt av svenska myndigheter). Det var den enda identitetshandling som familjen fört med sig till Sverige. Hustrun och barnen beviljades svenskt medborgarskap sommaren 1993. Några månader därefter ansökte också maken om svenskt medborgarskap och åberopade vid ansökan samma identitetshandling, dvs. sitt eget körkort.
Eftersom Utlänningsnämnden i mellantiden hade fattat sitt vägledande beslut i medborgarskapsfrågor, som sa att libanesiska körkort inte längre skulle gälla för att fastställa identitet, så fick maken/pappan i familjen avslag på sin ansökan om att bli svensk medborgare. Det vill säga hustrun/mamman och barnen i en familj har fått svenskt medborgarskap med stöd av makens libanesiska körkort medan maken/pappan fått avslag när han åberopat samma handling några månader senare. Det finns inte några anmärkningar mot någons i familjen vandel.
Att bara ha ett främlingspass, att vara utan medborgarskap innebär stora inskränkningar i det politiska inflytandet och i rörelsefriheten, något som dessa människor mött mer än nog av i sina hemländer. Nu känner de sig uppleva en liknande situation i Sverige.
Vi inser självfallet att det i vissa fall kan finnas skäl att skärpa identitetsprövningen, men det är vår uppfattning att det i så fall skall ske när en asylsökande först kommer till vårt land. Om identiteten anses otillräckligt styrkt men den asylsökande ändå får permanent uppehållstillstånd så bör han meddelas, på en gång, att identiteten inte anses tillfredsställande styrkt och att de handlingar som företetts inte kan ligga till grund för en eventuell framtida medborgarskapsprövning.
En motion med samma innebörd lämnades till riksdagen i januari 1994. Någon egentlig sakbehandling av motionen förekom inte utan man hänvisade i socialförsäkringsutskottets betänkande till den då pågående vandelsutredningen. Det bör därför särskilt betonas att vi, såväl i denna som tidigare motion, aldrig har avsett att man skall frångå vandel- och vistelsekraven.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för svenskt medborgarskap.
Stockholm den 20 januari 1995 Viola Furubjelke (s) Berit Löfstedt (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)