Nya regler rörande studiehjälp och studiemedel gäller sedan den 1 juli 1992. Med de nya bestämmelserna har det uppstått ett glapp mellan föräldrabalkens bestämmelser om föräldrars underhållsskyldighet och studiemedelsbestämmelserna. Detta har lett till att vissa grupper av ungdomar hamnar i ekonomiskt trångmål.
Det gäller ungdomar som avbrutit sina gymnasiestudier och som vill återuppta studierna sedan de fyllt 19 år. I rådande arbetsmarknadsläge med stor ungdomsarbetslöshet är det viktigt att motivera ungdomar att vidareutbilda sig bl.a. med ett extra år på gymnasiet. De ungdomar som då återupptar studierna efter fyllda 19 år är beroende av om föräldrarna vill och har möjlighet att försörja dem alternativt att ungdomen själv har sparade pengar till finansieringen eller möjlighet att försörja sig genom eget arbete parallellt med gymnasiestudierna. Föräldrarnas ansvar för deras underhåll enligt föräldrabalken har upphört när barnet fyller 18 år om barnet inte studerar.
Dessa studerande ungdomar kan inte få studiemedel förrän till höstterminen det år som de fyller 20 år.
För att ungdomar, som i ekonomiskt hänseende inte är knutna till föräldrarna, inte av ekonomiska skäl skall tvingas avstå från studier, bör deras möjlighet att söka studiemedel före 20 års ålder övervägas. Det är viktigt att svensk utbildningspolitik har ett fungerande och heltäckande system för studiefinansiering där föräldrabalkens bestämmelser avlöses av studiehjälp alternativt studiemedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen om sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av studiemedel före 20 års ålder.
Stockholm den 25 januari 1995 Lilian Virgin (s) Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)