Genom ett avtal mellan CSN och vissa trafikföretag erbjuds studerande som beviljats studiestöd rabatterade priser på resor. De studerande erhåller ett s.k. CSN-kort. För budgetåret 1994/95 anvisade riksdagen 81,2 miljoner kronor för reserabatter.
Regeringen föreslår nu i prop. 1994/95:100 mot bakgrund av behovet av besparingar i statens utgifter att statliga bidrag inte längre skall anvisas för detta ändamål. Enligt regeringens proposition bör CSN emellertid vara oförhindrad att pröva möjligheterna att genom avgiftsbeläggning av CSN-kortet uppnå likartade förmåner för de studerande.
De rabatterade resorna betyder mycket för studerande från glesbygd och för studieorter i glesbygd. Högskolan på Gotland rekryterar 60 % av eleverna från andra orter än Gotland. Ett borttagande av reserabatterna skulle därför drabba Gotland både som högskoleort och de elever som är bosatta på Gotland men studerar på annan ort.
Övergångsfrekvensen från gymnasieskolor till högskolor är lägre på Gotland än i riket men har ökat från 12 % till 19 % mot rikets 25 %.
Mot denna bakgrund är det av stor vikt för glesbygdens studerande och utbildningsanordnare att en möjlighet till rabatterade priser på resor utformas på ett sådant sätt att studier för boende eller utbildningsanordnare i glesbygd inte försvåras. Med hänsyn härtill bör en uppföljning av systemet för resesubventioner inom olika slag av utbildningar ske. Uppföljningen bör ge svar på om studerande i glesbygd och utbildningsanordnare i glesbygd ges samma förutsättningar för högre studier och om reserabatter ges som utjämnar skillnader mellan storstad och glesbygd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av rabatterade studieresor för studerande bosatta i glesbygd och utbildningsanordnare i glesbygd.
Stockholm den 25 januari 1995 Lilian Virgin (s) Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)