Särskilt vuxenstudiestöd (svux) kan enligt 7 kap studiestödslagen (1973:349) beviljas till studerande på grundskole- eller gymnasieskolenivå. För studier på högskolenivå kan svux beviljas endast undantagsvis. För nuvarande gäller sådana undantag för utbildningar till yrkesteknisk examen (YTH) och till specialpedagogexamen samt för specialpedagogisk påbyggnadsutbildning.
Svux får inte beviljas till studerande som uppenbart inte är i ekonomiskt behov av sådant stöd (7 kap 4§ SsL). Någon annan ekonomiprövning för rätt till svux finns inte. Den nämnda bestämmelsen förhindrar dock att svux lämnas i sådana fall då det är uppenbart att det inte finns något ekonomiskt behov av studiestöd, t.ex. om sökanden arbetar heltid och har full, ograverad lön under studietiden eller om sökanden har en stor, disponibel förmögenhet.
För en liten grupp av studerande gäller emellertid inte huvudregeln om att svux inte skall beviljas om det är uppenbart att de inte har ekonomiskt behov av detta. Undantaget gäller studerande som går på utbildning till specialpedagogexamen eller på specialpedagogisk påbyggnadsutbildning. Dessa studerande har alltså rätt att få svux även om det är uppenbart att de inte har något ekonomiskt behov av stödet.
Många kurser inom det specialpedagogiska området anordnas på halvfart. De som deltar i dessa kurser har ofta arbete som lärare. Det är inte ovanligt att man kombinerar studierna med heltidsarbete och full, ograverad lön under studietiden. Lärartjänst på heltid innebär ju inte att man undervisar 40 timmar per vecka, vilket givetvis underlättar sådana kombinationer. Om dessutom halvtidsstudierna vid högskolan inte omfattar mer än ca 4 timmar undervisning per vecka (vilket det finns exempel på) är det inte så konstigt att man kan kombinera helt arbete med halvtidsstudier.
Det är väl i och för sig utmärkt att man kan kombinera arbete och studier, men vad frågan här gäller är om det är rimligt att svux skall lämnas till en studerande som har full lön under studietiden. Frågan är särskilt motiverad eftersom samma frikostiga regler inte gäller för andra studerande. Om två studerande har exakt samma ekonomiska förhållanden och den ena studerar i grundläggande vuxenutbildning på komvux och den andra deltar i lärarutbildning på högskolan, så får den förre avslag på sin ansökan om svux om det anses uppenbart att han eller hon inte är i ekonomiskt behov av stödet medan den andre -- högskolestudenten -- får bifall. Är det rimligt med en sådan ojämlik behandling?
Enligt vår uppfattning bör ekonomiprövningsreglerna vara lika för alla. I synnerhet i dessa tider med ansträngda offentliga finanser borde det väl dessutom vara självklart att staten åtminstone inte skall skänka bort pengar till personer som uppenbart inte har behov av ekonomiskt stöd.
Undantaget från huvudregeln om att svux inte får beviljas till studerande som uppenbart inte är i ekonomiskt behov av stödet har beslutats av regeringen (7 kap 2b §, andra stycket, studiestödsförordningen) med stöd av bemyndigande i 7 kap 1 §, första stycket, studiestödslagen.
Eftersom det enligt vår mening inte bör finnas något undantag från huvudregeln i detta avseende, bör bemyndigandet i SsL för regeringen att meddela undantag från bestämmelsen i 7 kap 4 § SsL dras tillbaka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om följande ändring av 7 kap. 1 § första stycket studiestödslagen (1973:349).
Regeringens förslag till lydelse
Vårt förslag till lydelse
Särskilt vuxenstudiestöd kan lämnas till studerande vid de läroanstalter och utbildningar som regeringen bestämmer. Regeringen får meddela föreskrifter om rätt till särskilt vuxenstudiestöd för studerande vid sådana lärarutbildningar till vilka det finns ett behov av att förbättra rekryteringen. I sådana föreskrifter får göras undantag från bestämmelserna i 3--5 a, 7, 8, 8 a och 14 §§.
Särskilt vuxenstudiestöd kan lämnas till studerande vid de läroanstalter och utbildningar som regeringen bestämmer. Regeringen får meddela föreskrifter om rätt till särskilt vuxenstudiestöd för studerande vid sådana lärarutbildningar till vilka det finns ett behov av att förbättra rekryteringen. I sådana föreskrifter får göras undantag från bestämmelserna i 3, 5, 5 a, 7, 8, 8 a och 14 §§.
I 20 § finns bestämmelser om verkan av att en studerande har uppburit studiemedel för den tid för vilken särskilt vuxenstudiestöd lämnas.
Särskilt vuxenstudiestöd får inte beviljas eller uppbäras för den tid för vilken utbildningsbidrag under arbetsmarknadsutbildning eller utbildningsbidrag för doktorander lämnas, om inte något annat följer av bestämmelser som regeringen meddelar.
Stockholm den 25 januari 1995 Arne Mellqvist (s) Leo Persson (s) Iréne Vestlund (s) Per Erik Granström (s) Barbro Hietala Nordlund (s) Laila Bäck (s)