Efterfrågan på tekniker och naturvetare kommer att öka. Det råder redan nu brist på civilingenjörer och gymnasieingenjörer inom vissa branscher. Rekryteringsbehovet är dock störst då det gäller civilingenjörer inom elektronik och data. Arbetslösheten minskade för civilingenjörer med ca 10 % från december 1993 till samma tidpunkt i fjol.
Trots detta är fortfarande en hel del arkitekter och civilingenjörer inom byggsektorn utan arbete. Därtill kommer ett antal maskiningenjörer. Bland naturvetarna har bl.a. radiofysikerna svårt att få arbete på grund av landstingens nedskärningar inom vården. Alla dessa har genomgått utbildningar om minst 160 poäng och skulle snabbt kunna utbildas till lärare i matematik, naturvetenskap och teknik för att möta behovet inom grund- och gymnasieskolan.
För dessa arbetslösa tekniker och naturvetare är det ett svårt beslut att ta ytterligare lån för att genomgå den praktisk/pedagogiska utbildning om 40 poäng som krävs för behörighet som lärare.
Jag föreslår därför att i händelse av riksdagsbeslut om NT- arvoden, även arbetslösa civilingenjörer och naturvetare med stöd av detta arvode skall kunna genomgå en behörighetsgivande ettårig lärarutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för arbetslösa civilingenjörer och naturvetare att genomgå en behörighetsgivande ettårig lärarutbildning.
Stockholm den 23 januari 1995 Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Björn Samuelson (v)