Regeringen föreslår i budgetpropositionen att reseersättning till studerande vid SSV inte längre skall lämnas. Förslaget ges med hänvisning till en av CSN genomförd enkät 1989/90 där drygt hälften av eleverna sade att det skulle vara negativt om ersättningen slopades, medan knappt hälften ansåg att det inte skulle ha någon större betydelse.
I propositionen anförs:att vuxenutbildning för lågutbildade har hög prioritet,att vuxenutbildning skall svara mot skilda behov. Därför kräves mångfald, flexibilitet och skiftande utbildningsformer,att det finns risk för att stora lågutbildade grupper hamnar utanför, och att detta fortfarande i oacceptabelt hög grad bestäms av social bakgrund och ekonomiska villkor,att politiken syftar till att öka människors chanser till utbildning,att det finns behov att föra ut utbildningen i nya former och till nya grupper, att det finns anledning att i en särskild kommitté analysera förutsättningarna för en samlad utveckling av den mediaburna utbildningen,att regeringen tillsatt en parlamentarisk studiestödskommitté.
Vuxenutbildningen skall alltså prioriteras liksom nytänkande för effektivare utbildningsmodeller och användning av ny teknik.
SSVH har efter många år av ständigt utredande genom vårriksdagens (1994) beslut fått stöd för den utbildningsmodell som används. Den ger prioritet åt glesbygdens människor och åt många som överhuvudtaget inte skulle kunna studera om inte SSVH fanns.
Av en genomförd enkät bland studerande vid SSVH som gjorts i januari 1995 framgår att endast 20% av eleverna skulle kunna fullfölja sina studieprogram utan resekostnadsersättningar. Det betyder att ett stort antal av just SSVH-studerande och glesbygdsboende skulle tvingas upphöra med sina distansstudier. De har i genomsnitt 37 mil mellan hemorten och skolorten, 26% har mer än 50 mil. Många läser också flera ämnen. Skärpningen av kravet på studievolym och poäng har gjort att eleverna i genomsnitt har 4 intensivveckor per termin och därmed 8 resor per läsår.
Av enkäten kan man se att t.ex. av studerande i svenska skulle 63% ej kunna studera utan reseersättning och av dem som läser teckenspråk 89%.
Totala resekostnadsersättningen för hela SSV uppgick enligt CSN till 3 miljoner 1993/94. Eftersom SSVN befinner sig i ett befolkningstätt bälte och har den allt övervägande studiegruppen i brevstudier, så torde största delen av de 3 miljonerna avse resekostnadsersättningar för elever vid SSVH. Resekostnadsstödet kan vara betydande för de lågutbildade och kanske arbetslösa glesbygdsbor som vill studera. Största studerandegruppen är dessutom kvinnor.
Regeringen aviserar en vuxenutbildningsutredning och en kommitté för analys av mediaburen utbildning, samt har tillsatt en parlamentarisk studiestödskommitté för att analysera studiefinansieringen inom vuxenutbildningen.
Ett eventuellt slopande av resekostnadsersättningen bör föregås av en prövning av konsekvenserna för distansstuderande. Den skall vara aktuell och inte gälla förhållanden 1989/90. På de 5--6 åren som gått har Sverige hamnat djupt nere i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, något som starkt påverkat studieförutsättningarna vid SSVH.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resekostnadsersättning till studerande vid SSVH.
Stockholm den 25 januari 1995 Britta Sundin (s) Sven Lundberg (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Susanne Eberstein (s)