I budgetpropositionen föreslås en besparing på studiestödet till gymnasieelever om totalt 474,5 miljoner kr under budgetperioden juli 1995 till december 1996. Av detta avser 267 miljoner kr besparingar med anledning av den föreslagna barnbidragssänkningen och 207,5 miljoner kr en extra besparing riktad mot gymnasieungdom genom att studiebidrag lämnas för 9 i stället för som för närvarande 10 månader.
Redan en nedskärning av antalet bidragsberättigade månader från 12 till 10 månader var fördelningspolitiskt tveksam. En nedskärning av studiebidraget för gymnasieelever med ytterligare en månad motverkar ytterligare en rimlig fördelning mellan olika barnfamiljer.
Oavsett att den treåriga gymnasieutbildningen formellt är frivillig för eleverna har samhällsutvecklingen i praktiken gjort den obligatorisk om ungdomarna ska ha en god chans på framtidens arbetsmarknad. Det ligger också i samhällets intresse att stimulera och inte motverka att ungdomar från alla samhällsgrupper utnyttjar de möjligheter den treåriga gymnasieutbildningen ger. Dessa tankar ligger också i linje med de synpunkter den socialdemokratiska riksdagsgruppen framförde i sin motion om studiestödet, januari 1994, då man bland annat anförde att det fanns skäl att familjepolitiken tog över ansvaret för stödet till de äldre tonåringarna.
Därmed är det rimligt att samhället ser likartat på ungdomarnas möjligheter till studiestöd och barnens möjligheter till barnbidrag. Starka skäl talar för att stödet till gymnasieeleverna inordnas i det familjepolitiska stödet.
Om det ska göras en åtskillnad mellan barn i grundskola och ungdomar i gymnasiet bör detta göras mot bakgrund av att såväl Konsumentverkets som Socialstyrelsens beräkningar visar att kostnaderna för en tonåring är betydligt högre än kostnaderna för ett yngre barn.
Så beräknas kostnaderna för en treåring till 1 140 kronor per månad (exklusive barnomsorg, där kostnaderna normalt står i relation till familjeinkomsten) medan 11-åringen beräknas kosta familjen 1 740 kronor per månad och en pojke i 15-18-årsåldern beräknas kosta 2 290 kronor. Till dessa skillnader kommer att det är svårt för familjerna att avstå från ett eget rum till en tonåring medan en barnfamilj i en pressad situation kan välja att låta yngre barn dela rum några år.
För familjer med goda inkomster och stabil ekonomi spelar ett inkomstbortfall om ett par tusen kronor per ungdom och år ingen avgörande roll. Däremot är risken stor att ekonomin blir hårt ansträngd hos en lågavlönad tonårsfamilj med ett par ungdomar i gymnasiet, som med de förändringar av studiestödet som genomförts och planerats de senaste åren förlorar cirka 7 000 kronor om året. Särskilt hårt drabbas de familjer med inkomster under 125 000 kronor som dessutom går miste om tidigare två, nu tre månader med extra tillägg.
Det finns en risk för att alltför snäva ramar för gymnasieelevernas familjer kan leda till avhopp från gymnasieskolan med framtida ökade kostnader både för individen och samhället som följd. Problemet förstärks av att ungdomar utan goda kontakter har små möjligheter till sommarjobb eller andra egna inkomster på dagens arbetsmarknad.
Vi föreslår därför översyn av gymnasieelevernas ekonomiska situation. Regeringen bör därvid se över det samlade familjepolitiska stödet och beakta de samhällsförändringar som innebär att gymnasieutbildningen i praktiken blivit obligatorisk för ungdomarna. Självfallet kan möjligheterna att beakta ungdomarnas egna inkomster och förmögenheter vara med vid en sådan översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av det ekonomiska stödet till gymnasieungdom.
Stockholm den 23 januari 1995 Inger Lundberg (s) Ulrica Messing (s)